Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specii rare si populare de orhidee in ghiveci - Orhidee Phalaenopsis, Zygopetalum, Cambria, Vanda, Cymbidium, Dendrobium, Cattleya.

Orhidee Phalaenopsis

Orhidee Phalaenopsis - ghidul complet de ingrijire este aici

Speciile genului Phalaenopsis si hibrizii acestora reprezinta, fara niciun dubiu, cele mai populare dintre varietatile de orhidee crescute de catre colectionari, de la nivel amator pana la pasionati profesionisti.

Cu atat mai mult, in ultimele decade, datorita interesului deosebit pentru acest gen, si eforturile crescatorilor si hibridatorilor au urmat aceasta moda, dand nastere unei multitudini de forme, culori si parfumuri, care pot satisface orice exigente. Un alt aspect care face speciile de Phalaenopsis sa fie atat de apreciate este reprezentat si de usurinta de a incrucisa aceste orhidee cu speciile genurilor Ascocentrum, Ascocenda, Vanda, Doritis, Doritaenopsis, Rhynchostylis, de unde rezulta un complex impresionant de hibrizi spectaculosi.

Ingrijire phalaenopsis - instructiuni complete.

Orhidee Vanda

Orhidee Vanda - ghidul complet de ingrijire este aici

De o frumusete rara in randul orhideelor, atat din punct de vedere cromatic cat si morfologic, cu nuante de violet spre albastru natural, Vanda prefera statiunile lignicole, chiar pe busteni cazuti, fara a necesita ca radacinile sa penetreze un substrat, intrucat umiditatea absorbita din aer si capacitatea de a fixa in tesutul radicular cantitati mari de apa in timpul ploilor torentiale, pe care ulterior sa o elibereze catre tesuturile plantei satisfac necesarul de umiditate pentru speciile genului.

Udarea si sistemul de crestere pentru genul Vanda va trebui sa tina cont de hidrofilia ridicata a genului, deoarece pe masura ce cresc, plantele vor absorbi un volum mai mare de apa.

Ingrijire Vanda - instructiuni complete.

Orhidee Zygopetalum

Orhidee Zygopetalum - ghidul complet de ingrijire este aici

Speciile genului Zygopetalum sunt remarcate si apreciate in mod deosebit de catre colectionari pentru florile parfumate, cerate si cu remanenta indelungata, ce apar de mai multe ori pe an si prezinta o cromatica spectaculoasa ce variaza de la alb, verde, purpuriu, violet inchis, burgund si roz inchis, cu diverse modele de pete de dimensiuni variabile.

Ingrijire Zygopetalum - instructiuni complete.

Orhidee Paphiopedilum

Orhidee Paphiopedilum - ghidul complet de ingrijire este aici

Numele orhideelor din genul Paphiopedilum, in limba romana, si anume "Papucul lui Venus", este o traducere a denumirii stiintifice. Buza florii formeaza un mic buzunar care aminteste de pantofii de dama Peep Toe.

Orhideea Paphiopedilum este o planta compacta, cu inflorire relativ frecventa si indelungata - florile pastrandu-se intre 6 saptamani si 3 luni - usor de realizat in conditii de crestere in apartament. Infloreste toamna, vara si primavara, o data pana la de 3 ori pe an.

Ingrijire Paphiopedilum - instructiuni complete.

Orhidee Cattleya

Orhidee Cattleya - ghidul complet de ingrijire este aici

Speciile si hibrizii de Cattleya sunt preferate de colectionari si cultivatori pentru culorile spectaculoase, florile de dimensiuni mari spre foarte mari, sau, dimpotriva, medii, caz in care formeaza ciorchini florali abundenti si pentru parfumul intens, fiind probabil unul din cele mai intens cultivate genuri la nivel mondial.

Cunoscute pentru perioada de viata indelungata, exemplarele de Cattleya pot trai pana la 20 – 30 ani, ajungand la dimensiuni impresionante, daca sunt intrunite conditiile necesare.

Ingrijire Cattleya - instructiuni complete

Orhidee Cambria - hibrizi intergenerici

Exemplu orhidee "cambria" - Burrageara Nelly Isler "Swiss Beauty"

Hibrizii intergenerici - "Cambria" este denumirea comerciala generica a hibrizilor obtinuti din incrucisarea speciilor botanice de Oncidium, Miltonia, Brassia si Odontoglossum, in diverse formule parentale.

Inflorirea poate sa apara in orice sezon, in functie de conditiile de mediu. Cresterea hibrizilor notogenului Cambria este in general facila, fara a ridica probleme deosebite.

Ingrijire Cambria - instructiuni complete

Orhidee Cymbidium

Orhidee Cymbidium - ghidul complet de ingrijire este aici

Speciile genului Cymbidium reprezinta poate cele mai apreciate flori din punct de vedere al comertului horticol mondial, in principal datorita productivitatii ridicate de tije florale, facilitatii cresterii, dimensiunilor, persistentei, cromaticii florale si prezentei parfumului. Speciile considerate clasice provin din regiunile deluroase din Nepal si Sikim, bogate in soare, unde insa predomina un climat mai degraba rece, iar cultivatorii acestui grup trebuie sa reproduca aceste conditii, pentru a se putea bucura de succesul infloririi.

Din punct de vedere al taliei, speciile genului Cymbidium se divid in doua grupe: standard / clasice si miniaturale sau "cymbidium chinezesti", desi recent au fost realizate incrucisari intre cele doua porturi. Taxonii cu inflorescente pendente au fost realizati utilizand, printre altele, specii ca devonianum si aloifolium.

Cymbidium miniaturali sau "de apartament", sunt cunoscuti in cultura si printre colectionari dupa acronimul generic HTC (Heat Tolerant Cymbidium). In acest grup functional si geografic sunt inclusi taxoni de talie mica (30-50 cm, comparat cu 80+ cm la speciile clasice), cu flori puternic parfumate, durabile (cel putin 4 saptamani), pe tije numeroase, erecte sau pendente, multiflore (5-60 flori), care cresc si infloresc inclimate tropicale lipsite de diferente termice drastice intre zi si noapte.

Ingrijire Cymbidium de apartament.

Ingrijire Cymbidium standard - Instructiuni complete

Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium - ghidul complet de ingrijire este aici

Dendrobium reprezinta un gen cu o diversitate ridicata, acest aspect relevandu-se implicit in cerintele fata de mediu si totodata, in conditiile necesare pentru asigurarea unei cultivari de success.

Speciile si hibrizii de Dendrobium sunt preferate de colectionari si cultivatori pentru culorile spectaculoase si abundenta infloririlor, florile fiind de multe ori parfumate.

Un aspect comun la speciile genului Dendrobium este reprezentat de parcurgerea initiala a unei perioade de crestere, urmata de una de repaus, pe parcursul anului, iar schemele de irigare si valorile temperaturii variaza in conformitate cu perioada parcursa. Florile persista de la o zi, in cazuri exceptionale, pana la cateva saptamani, acest aspect fiind dependent de specie.

Ingrijire Dendrobium - instructiuni complete

Ingrijire Dendrobium Phalaenopsis

Repausul de iarna la Dendrobium

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.