Floraria Secret Garden - Ingrijirea orhideelor

Specii rare si populare de orhidee in ghiveci - Orhidee Phalaenopsis, Zygopetalum, Cambria, Vanda, Cymbidium, Dendrobium, Cattleya.

Exista o varietate surprinzator de bogata de culori si specii de orhidee. Acestea difera in functie de forma, marime, inaltime si frecventa perioadelor de inflorire. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cele mai populare specii de orhidee pe care le puteti achizitiona din florariile noastre precum si cateva sfaturi de ingrijire pentru fiecare.

Orhidee Phalaenopsis

Orhidee Phalaenopsis

Orhideea Phalaenopsis este cea mai raspandita si bine adaptata pentru interior. Se intalneste intr-o gama variata de culori.

Temperatura optima 20-28 grade Celsius. Este un tip de orhidee care iubeste lumina insa nu directa deoarece razele soarelui pot provoca arsuri la nivelul frunzelor. Ghiveciul orhideei trebuie sa fie transparent deoarece fotosinteza se realizeaza si prin radacina plantei. Floraria noastra va pune la dispozitie ghivece speciale pentru aceasta orhidee.

Umiditatea este foarte importanta pentru Phalaenopsis. Pe timpul iernii va recomandam sa tineti departe planta de surse de caldura. Udarea orhideelor iarna nu trebuie sa fie prea deasa - o data la 2 saptamani iar vara in momentul uscarii substratului. Radacinile orhideei Phaleanopsis au nevoie de aer iar udarea prea frecventa poate afecta planta.

Metoda recomandata de udare: plasati timp de cateva minute ghiveciul intr-un vas cu apa iar substratul va absorbi suficienta apa prin gaurile ghiveciului. Aveti grija ca apa sa nu fie rece.

Fertilizarea acestei orhidee este necesara doar in perioada de crestere activa. Puteti achizitiona fertilizant de cea mai buna calitate din florariile noastre.

Transplantarea orhideei Phalaenopsis nu trebuie sa se faca mai des de o data la 3 ani si trebuie sa se faca avand grija de radacini, care sunt foarte fragile.

Orhidee Vanda

Orhidee Vanda

Orhideea Vanda poate fi achizitionata intr-un vas de sticla, elegant si in acelasi timp benefic pentru sistemul de radacini al plantei. Mai mult decat atat, orhideea Vanda va sta partial ridicata deasupra vasului, pentru a primi primi suficienta lumina si aer.

Temperatura optima este 24-28 de grade in timpul zilei si minim 14 grade in timpul noptii. Orhideea Vanda iubeste racoarea noptii asa ca iarna este necesar sa aerisiti seara incaperea in care se afla iar vara poate fi pusa in exterior sau pe un balcon.

La fel ca si orhidee Phalaenopsis, aceasta planta are nevoie de lumina moderata. Pe timpul iernii udati orhideea Vanda nu mai des de o data pe saptamana iar vara o data la trei zile. Se recomanda udarea prin scufundare in apa calda si lasata la scurs inainte de a fi pusa la loc. O data la doua saptamani radacinile trebuie scufundate in apa calduta sau la temperatura camerei timp de cateva minute.

Orhidee Zygopetalum

Orhidee Zygopetalum

Orhideea Zygopetalum este una dintre cele mai rezistente specii de orhidee, cu o gama variata de culori, cu flori patate sau cu dungi. Temperatura ideala pentru Zygopetalum este intre 15 si 28 de grade. Umiditatea camerei in care este tinuta orhideea este de regula suficienta iar pe timpul iernii este de ajuns sa fie stropita cu evitarea patrunderii apei in rozetele frunzelor.

In privinta luminii, orhideea Zygopetalum se simte bine inclusiv cand este pusa in dreptul ferestrelor nordice insa cantitatea de lumina afecteaza perioada de inflorire. Aveti grija cand udati aceasta planta deoarece este predispusa la putrezire. Dupa perioada de inflorire reduceti frecventa udarii. Orhideea Zygo poate fi fertilizata in orice moment cu exceptia perioadei de inforire iar transplantarea se poate face doar in cazul schimbarii unui substrat nepotrivit.

Orhidee Paphiopedilum

Orhidee Paphiopedilum

Orhideea Paphiopedilum este supranumita “papucul doamnei” datorita formei neobisnuite a florii. Buza florii formeaza un mic buzunar care aminteste de pantofii de dama peep toe. Inaltimea orhideei nu depaseste 50 cm iar florile pot fi roscate, maronii, albe, galbene sau verzi. Perioada de inflorire dureaza 2 luni.

Paphiopedilum iubeste lumina insa pe cea difuza. Iarna se recomanda asezarea langa o sursa de lumina aditionala, macar cateva ore pe zi mai ales daca exista si muguri.

Udarea trebuie facuta la fel ca in cazul orhideei Phalaenopsis prin scufundarea ghiveciului in apa cu evitarea patrunderii apei in frunze.

Vara, la temperaturi inalte este necesara cresterea umiditatii in camera in care este tinuta orhideea Paphiopedilum. Dar nu stropiti planta pentru a evita putrezirea. Temperatura ideala pe tot parcursul anului este de 18-24 de grade. Daca doriti sa declansati inflorirea este suficient sa scadeti temperatura in camera in care este tinuta orhideea.

Transplantarea in cazul acestei orhidee Paphiopedilum trebuie facuta doar in situatii de urgenta si doar dupa perioada de inflorire.

Orhidee Cattleya

Orhidee Cattleya

Orhidee Catteya, una dintre cele mai frumoase specii de orhidee, are o varietate larga de culori si flori de marimi diferite. Majoritatea acestora sunt si parfumate.

Iubeste lumina si poate fi tinuta pe balcon vara, cand temperaturile nu depasesc 30 de grade. Circulatia aerului este foarte importanta la fel si udarea prin scufundare timp de 10-15 minute cand substratul este uscat.

In perioada de inmugurire cresteti frecventa udarii si asigurati suficienta lumina. In perioada de 'odihna', orhiee Cattleya trebuie asezata intr-un loc racoros, umed si luminos si trebuie redusa frecventa udarii. Nu fertilizati planta in aceasta perioada. Se recomanda transplantarea orhideei Cattleya o data la 2 ani deoarece substratul se degradeaza rapid.

Orhidee Cambria

Orhidee Cambria

Orhideea Cambria este o specie hibrid creata din trei varietati diferite: Milton, Brassia si Oncidium.

Caracteristicile specifice Cambriei sunt: tipul de crestere germinata, frunzele lungi si inguste, florile in forma de stea. Temperatura ideala este de 15-20 de grade, cu lumina moderata si nu directa.

Udarea Cambriei trebuie facuta doar cand substratul este complet uscat prin scufundarea ghiveciului. Pentru a declansa inflorirea asezati orhideea Cambria la ferestrele vestice sau sudice. Asemenea celorlalte specii de orhidee prezentate, transplantarea nu trebuie facuta prea des.

Orhidee Cymbidium

Orhidee Cymbidium

Orhideea Cymbidium este una dintre cele mai mari specii (frunzele ei poate pot atinge cativa metri in lungime iar florile pana la 13 cm diametru!) insa in majoritatea florariilor veti gasi modele miniaturale cu o inaltime de maxim 60 cm.

Temperatura optima se stabileste in functie de etapa din ciclul de viata al plantei. In perioada de inforire, Cymbidium are nevoie de o diferenta semnificativa intre temperaturile diurne si cele nocturne. Perioada de vegetatie dureaza de obicei de la 3 pana la 6 saptamani, timp in care orhideea Cymbidium se simte cel mai bine in aer liber. In timpul dezvoltarii tulpinii, temperatura optima este de 14-15 grade iar in perioada de inflorire 20-22 de grade in timpul zilei si 4-5 grade pe timpul noptii. Cu toate acestea, soiurile miniaturale prospera si in conditii obisnuite de camera.

In privinta luminii, Cymbidium prefera ferestrele sudice sau vestice. Aceasta orhidee are nevoie de mai putina umiditate decat alte specii, udarea fiind necesara doar la uscarea completa a substratului.

Transplantarea trebuie realizata doar in caz de urgenta si doar dupa perioada de inflorire.

Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium

Orhidee Dendrobium prospera in conditii obisnuite de camera. Fiecare hibrid are propria temperatura optima, in general nu mai mult de 28 de grade vara si 20-25 de grade iarna. Cel mai bine este sa observati ce termperatura este benefica plantelor dvs. In general Dendrobium necesita o temperatura mai scazuta noaptea.

Dendrobium prefera ferestrele sudice si vestice. Pentru a evita incetinirea procesului de dezvoltare pe perioada iernii puteti utiliza lumini led speciale. Frecventa udarii fiecarei plante depinde de conditiile spatiului in care se afla. O temperatura mai ridicata si o cantitate mai mare de lumina inseamna udare mai frecventa. Cu toate acestea prea multa umiditate poate afecta planta. Se recomanda scufundarea ghiveciului intr-un amestec de apa distilata si apa de la robinet.

Fiecare tip de orhidee necesita o ingrijire speciala.

Expertii florariei Secret Garden, va stau la dispozitie cu sfaturi pentru a alege si ingriji frumoasele orhidee pe care vreti sa le aduceti in viata dvs.