Floraria Secret Garden - Ingrijirea orhideelor

Gen botanic apartinand familiei Orchidaceae, descris de William Jackson Hooker in 1833, Zygopetalum include specii ca Zygopetalum brachypetalum, Zygopetalum crinitum, Zygopetalum ghillanyi, Zygopetalum graminifolium, Zygopetalum maculatum, Zygopetalum maxillare, Zygopetalum microphytum, Zygopetalum pabstii, Zygopetalum pedicellatum, Zygopetalum reginae, Zygopetalum sellowii, Zygopetalum silvanum, Zygopetalum sincoranum, Zygopetalum triste.

Zygopetalum populeaza paduri umede la altitudini joase si medii din America de Sud, in special Brazilia. Majoritatea speciilor genului sunt epifite, insa se cunosc si taxoni terestii, cu frunze lucioase, plicate, ce prezinta forme oblong, eliptic lanceolate, acute sau acuminate apical. Manifesta crestere robusta, cu pseudobulbi conic – ovoizi, ce pierd frunzele in sezonul de repaus. Produc tije florale erecte, de aproximativ 60 cm lungime, racemoase, ce poarta de la cateva pana la relativ multe flori. Tijele se insera lateral pe pseudobulbi, si lungimea acestora o depaseste pe cea a frunzelor. Bracteile proeminente sunt egale cu lungimea ovarului. Speciile genului Zygopetalum sunt remarcate si apreciate in mod deosebit de catre colectionari pentru florile parfumate, cerate si cu remanenta indelungata, ce apar de mai multe ori pe an si prezinta o cromatica spectaculoasa ce variaza de la alb, verde, purpuriu, violet inchis, burgund si roz inchis, cu diverse modele de pete de dimensiuni variabile.

Orhideea Zygopetalum - o poti achizitiona de aici!

Lumina necesara pentru cresterea cu success a acestor specii nu trebuie sa depaseasa 30000 lux, fiind reprezentata ideal de 70% umbra, motiv pentru care multi pasionati ce nu pot oferi conditii superioare de lumina naturala prefera acest gen, ce poate fi crescut cu succes in conditii de apartament. Exceptie in acest sens se face in sezonul de iarna, cand, in zilele insorite, plantele tolereaza valori superioare ale intensitatii luminoase, deoarece supraincalzirea frunzelor nu prezinta risc, datorita temperaturilor scazute.

Temperatura ideala de crestere se inscrie in spectrul intermediar catre moderat, plantele putand tolera eficient temperaturi minime de 3 – 5 ℃  si maxime de 32 ℃. Intervalul optim de crestere se va inscrie intre 16 – 24℃  pe durata zilei si 14 ℃ pentru temperaturile nocturne.

Speciile genului Zygopetalum sunt iubitoare de umiditate, necesitand minim 65% umiditate atmosferica relativa, valorile superioare fiind categoric benefice. Este necesar sa se asigure o ventilatie eficienta a zonelor de cultura, intrucat aerul umed poate facilita instalarea afectiunilor fungice.

Ca recipiente de cultura sunt recomandate ghivecele de plastic si ceramica, ce vor avea dimensiuni usor mai mari decat cele ale sistemului radicular al plantelor.  Mediul de cultivare va fi reprezentat de un amestec de scoarta de calibru redus, muschi sphagnum, perlit, si alte materiale ce asigura retentie ridicata a apei prevenind totodata stagnarea acesteia.

Schimbarea ghivecelor se va realiza doar la nevoie, cel mai des o data la 2 ani. Irigarile vor fi efectuate periodic, la 3 - 5 zile in sezonul cald si la 5 – 7 zile in afara acestuia, insa cea mai buna metoda este de a adapta schema de irigare la necesitatile plantei, ce pot varia in functie de perioada. Se recomanda sa se permita uscarea puternica a substratului anterior efectuarii unei noi irigari.

Fertilizarile se vor realiza la 2 – 3 saptamani in perioada de crestere, cu o dilutie de 50% - 25% din concentratia recomandata de producator. Acestea pot fi administrate atat radicular cat si foliar, ideal prin alternarea metodelor. Sunt indicate fertilizantii cu formula NPK echilibrata.

Cu toate ca speciile de Zygopetalum nu necesita o perioada de repaus bine definita, este recomandata cresterea acestora la exterior odata cu inceputul lunii mai, mai ales daca se remarca anterior probleme privind succesul infloririi. Se va alege o locatie ferita de ploi, vant si soare direct.

Comanda online orhidee Zygopetalum la cel mai bun pret!

Accesorii pentru Zygopetalum (ghivece, substrat, fertilizant) - le poti achizitiona de aici