Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Speciile genului Phalaenopsis si hibrizii acestora reprezinta, fara niciun dubiu, cele mai populare dintre varietatile de orhidee crescute de catre colectionari, de la nivel amator pana la pasionati si profesionisti. Cu atat mai mult, in ultimele decade, datorita interesului deosebit pentru acest gen, si eforturile crescatorilor si hibridatorilor au urmat aceasta moda, dand nastere unei multitudini de forme, culori si parfumuri, care pot satisface orice exigente. Un alt aspect care face speciile de Phalaenopsis sa fie atat de apreciate este reprezentat si de usurinta de a incrucisa aceste orhidee cu speciile genurilor Ascocentrum, Ascocenda, Vanda, Doritis, Doritaenopsis, Rhynchostylis, de unde rezulta un complex impresionant de hibrizi spectaculosi.

Numele genului provine din greaca veche, probabil in legatura cu numele de gen Phalaena, dat de Carl Linnee unui grup de molii. Aceste orhidee mostenesc numele, fiind numite popular in unele tari orhidee molie, datorita formei aparatului floral, despre care se spune ca seamana cu o molie in zbor.

Ca distributie, orhideele Phalaenopsis provin din sud-estul Asiei, din Muntii Himalaya, pana la insulele Polillo, Palawan si Zamboanga del Norte, in insula Mindanao din Philipine, si uneori pana in Australia. Insula orhideelor din Taiwan isi trage numele de la acest gen.

Majoritatea speciilor de Phalaenopsis sunt epifite, crescand pe arbori, cu un numar redus fiind litofile (cresc pe pietre). In natura, unele specii cresc in zona de varf a junglelor umede din padurile de altitudini joase, protejate de lumina directa a soarelui, in timp ce alte specii prefera climate cu seceta sau temperaturi joase in regim sezonier.

Phalaenopsis, specii si hibrizi spectaculosi - ii poti achizitiona de aici

Speciile genului Phalaenopsis nu poseda pseudobulbi sau rizomi, au un port monopodial, adica tulpinile cresc intr-o singura directie, iar frunzele, in numar de una sau doua pe an, se dispun altern, avand o textura carnoasa. Odata cu producerea de frunze noi, plantele vor absciza frunzele vechi, bazale, in ritm egal cu ritmul de crestere. Daca un exemplar de Phalaenopsis este foarte sanatos, poate avea 10 sau mai multe frunze concomitent.

Inflorescentele, sub forma de racem sau panicul, emerg din nodurile tulpinii dispuse intre frunze, si infloresc complet in decursul a cateva saptamani. In conditii de apartament, florile pot persista pana la 2 sau 3 luni.

Temperatura si umiditatea ideale pentru speciile de orhidee trebuie sa tina cont de periodicitatea si alternanta sezoniera, insa, in cazul speciilor genului Phlaenopsis, acest aspect nu este important, intrucat in zonele de provenienta ale acestor specii nu se poate decela clar o delimitare intre sezoanele ploioase si cele secetoase. Speciile de Phalaenopsis populeaza in general paduri umede de-a lungul cursurilor de apa. Intervalul termic ideal se va incadra intre valorile 22 – 28 ℃   pentru temperaturile diurne si 16 – 20 ℃ pentru temperaturile nocturne.

Umiditatea atmosferica va fi in jur de 60% pentru majoritatea hibrizilor, insa trebuie mentionat ca speciile botanice si hibrizii asiatici recenti prefera un climat mult mai umed, in mod ideal spre 80%.

Este foarte important ca speciile de Phalaenopsis sa fie ferite de razele soarelui in sezonul cald, avand grija intotdeauna sa se ofere o umbrire adecvata, in special in jurul pranzului. Valorile radiatiei luminoase se vor inscrie in intervalul de 10000 – 12000 lux pentru stadiul de seedling, 12000 – 20000 lux pentru perioada de crestere si 20000 – 30000 lux pentru perioada de inflorire.

Irigarea speciilor de Phalaenopsis difera semnificativ in functie de cultivar. Cu cat frunzele plantelor sunt mai carnoase, coriacee, dure, cu atat necesarul de apa va fi mai scazut, insa, in opozitie, cu cat frunzele sunt mai fragile, usor translucide, cu atat respectivele specii vor fi mai iubitoare de apa. In mod normal, irigarile se vor realiza la interval de 5 – 7 zile sau mai frecvent, de preferat prin scufundare, permitand insa substratului sa se usuce intre doua udari succesive. In cazul cultivarii in ghiveci, modul ideal de administrare a apei este atunci cand se observa ca radacinile isi pierd culoarea verde si devin sidefii.

Fertilizarea speciilor genului Phalaenopsis se poate realiza pe tot parcursul anului, la interval de 2 saptamani, cu fertilizanti echilibrati, la 25 – 50% din dozajul recomandat de producator pe ambalaj. Se recomanda fertilizarile mai diluate si mai frecvente, intrucat orhideele Phalaenopsis nu poseda structuri de stocare a substantelor nutritive.

Ventilatia reprezinta un factor foarte important pentru speciile de orhidee Phalaenopsis, intrucat acestea pot contracta foarte usor diferite tipuri de putregaiuri sau alte afectiuni fungice si/sau bacteriene ce vor afecta semnificativ planta, in absenta curentilor de aer adecvati.

Substratul este un factor esential in dezvoltarea exemplarelor de Phalaenopsis. In prezent, sunt doua variante de cultura acceptate:

Cresterea in sphagnum (metoda asiatica) - cresterea in sphagnum poate fi considerata asemanatoare cu un sistem hidroponic. Plantele primesc umiditate permanent si se dezvolta mult mai rapid - practic, se vor obtine exemplare mult mai mari, intr-un timp mult mai scurt. Muschiul este foarte bine presat, astfel incat sa nu permita un schimb de aer mare si accesul patogenilor externi, astfel explicandu-se foarte bine sistemul radicular puternic pe care il au majoritatea exemplarelor importate din tari asiatice. Retentia de apa este de lunga durata (pana la 2-3 saptamani in cazul culturii in apartament - variaza in functie de sezon si microclimat). Este de mentionat faptul ca aceasta metoda de crestere presupune distantarea plantelor in spatiul de crestere, dar si o ventilatie buna, pentru a impiedica stratificarea aerului la nivelul coletului plantelor, fapt care ar putea duce la afectiuni ale coletului (putrezire, sclerotium, etc.). Sphagnumul are propria flora bacteriana benefica, dar si un puternic efect de respingere a patogenilor externi - de-a lungul istoriei a fost folosit de catre soldati pentru a pansa ranile, atunci cand nu exista acces la pansamente si echipamente medicale. Totodata, sphagnumul are propriul NPK si un complex natural de fitohormoni.

Aceasta metoda de cultura este considerata ideala in tarile asiatice, datorita numeroaselor avantaje, atat economice cat si practice pentru cultura.

Cresterea in scoarta de pin (metoda europeana) - cu substrate bine aerate, reprezentate de scoarta de conifere de granulatie medie, uneori mare, in functie de dimensiunile plantei sau ale cultivarului vizat. Aceasta poate fi eventual amendata cu o parte la 4 parti muschi sphagnum, pentru un surplus de umiditate, mai ales in cazul speciilor botanice si al hibrizilor asiatici, marind astfel si intervalul dintre udari.

NU este recomandata mutarea brusca a plantelor din sphagnum in scoarta. O astfel de operatiune poate fi extrem de daunatoare si poate produce o rata de mortalitate foarte mare in randul exemplarelor de Phalaenopsis. Trecerea de la un sistem de cultura la altul se va face treptat. In mod special dupa achizitia plantelor, este necesara aclimatiazarea plantelor in noul mediu, inainte de schimbarea sistemului de cultura.

Accesorii pentru Phalaenopsis (ghivece, substrat, fertilizant) - le poti achizitiona de aici

Orhideele genului Phalaenopsis nu necesita perioada de repaus pentru reinflorire.

Tips and tricks:

  • dimineata, razele soarelui ajuta speciile/hibrizii parfumati sa emane parfumul specific. In functie de descendenta (formula parentala, in cazul hibrizilor) parfumul poate fi discret sau puternic si poate fi resimtit doar dimineata, sau pe tot parcursul zilei. Uneori, plantele au nevoie de timp pentru stabilizare (zile sau chiar saptamani), in cazul in care mediul a fost schimbat (de ex. in cazul plantelor abia cumparate).
  • cultivati orhidee Phalaenopsis in ghivece transparente, cu fante de scurgere si o buna aerisire. Ghiveciul transparent va permite o examinare mai buna a radacinilor si va ajuta sa determinati cand este momentul potrivit pentru udare.
Ghivece transparente - le poti achizitiona de aici
  • pentru multe specii/hibrizi, se recomanda gauri suplimentare in ghiveci pentru o buna aerisire si circulatie aerului
  • recipientele de cultura pot fi asezate in masti decorative, de preferat transparente, daca respectati cateva reguli simple: vasul decorativ va fi mai larg cu 1-2 cm; apa nu va stagna niciodata in vasul decorativ.
  • majoritatea speciilor/hibrizilor de Phalaenopsis pot fi udate prin scufundarea ghiveciului intr-un recipient cu apa, in sezonul cald - astfel, umididatea va persista mai mult si irigarile pot fi facute la 7-10 zile, sau chiar mai mult in sezonul rece. Este recomandata insa o minima precautie si un minim studiu asupra speciei/hibridului inainte de a folosi aceasta metoda de udare.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.