Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Dendrobium reprezinta un gen cu o diversitate ridicata, acest aspect relevandu-se implicit in cerintele fata de mediu si totodata, in conditiile necesare pentru asigurarea unei cultivari de success.

Un aspect comun la speciile genului Dendrobium este reprezentat de parcurgerea initiala a unei perioade de crestere, urmata de una de repaus, pe parcursul anului, iar schemele de irigare si valorile temperaturii variaza in conformitate cu perioada parcursa. Florile persista de la o zi, in cazuri exceptionale, pana la cateva saptamani, acest aspect fiind dependent de specie. Datorita faptului ca in cadrul genului exista o diversitate atat de mare in ceea ce priveste parametrii de crestere, au fost decelate urmatoarele categorii functionale in cadrul genului Dendrobium:

  • Grupul Phalaenanthe include specii cu frunzis persistent pentru cativa ani, cu pseudobulbi zvelti si inalti, inflorescente terminale, si inflorire in general in sezonul autumnal, sau eventual de doua ori pe an, in functie de cultivar. In aceasta categorie sunt incluse specii ca Dendrobium affine, bigibbum (cunoscut comercial mai ales ca Dendrobium phalaenopsis), dicuphum si williamsianum. Cultura acestui gen implica temperaturi ridicate pe tot parcursul anului, de aproximativ 25 ℃ ziua si 15 ℃  noaptea, cu udare si fertilizare abundente in perioada de crestere, cand se remarca dezvoltarea de radacini noi. Lumina necesara va fi moderata. Irigarea si fertilizarea vor fi reduse dupa finalizarea cresterii. In cazurile in care se ofera o perioada de repaus scurta, de 3 – 4 saptamani, cu temperaturi mai joase, de aproximativ 10 ℃  si sistarea irigarii, urmata de o revenire la rutina normala, cu udari si fertilizari abundente si temperaturi de minim 15 – 16 ℃ , se va remarca maturarea cresterilor noi, urmata de inflorirea acestora in cursul iernii si primavara. Din punct de vedere al tipului general de cultura, sunt aproximativ identice cu speciile genului Phalaenopsis, exceptand perioada de repaus. De remarcat este faptul ca in conditii de temperaturi prea joase si perioade secetoase, frunzele acestor specii de Dendrobium vor cadea.
  • Speciile grupului Spatulata prezinta de asemeni frunze persistente pentru cativa ani, fiind plante de dimensiuni mari, viguroase, cu flori persistente pentru perioade indelungate, ce infloresc vara sau de mai multe ori pe an. In acest grup se incadreaza taxoni ca antennatum, canaliculatum, discolor, gouldii, johannis, lineale (veratrifolium), stratiotes, strebloceras si taurinum. Temperatura de cultura pentru aceste specii si hibrizii lor va fi uniforma, pe parcursul anului, de 16 – 18 ℃   minim, ca valori nocturne, si 25 – 30 ℃  ca valori diurne. Nu necesita perioada de repaus, insa se poate oferi o temperatura usor mai scazuta in timpul iernii. Intensitatea luminoasa va fi moderata spre mare.

Dendrobium, varietati rare - le poti achizitiona de aici!(link)

Grupul Dendrobium cuprinde specii cu port pendent sau pendul, cu frunze dispuse pe toata lungimea pseudobulbilor lungi, vigurosi, cu aspect de trestii, ce au tendinta de a cadea odata cu instalarea sezonului rece si secetos. Prezinta una pana la 5 flori per nod, ce emerg de regula pe pseudobulbii lipsiti de frunze, din iarna pana primavara devreme.

In cadrul acestui grup se disting mai multe subgrupuri:

  1. Specii ca Dendrobium chrysanthum, friedricksianum, nobile si wardianum. In perioada estivala necesita caldura, lumina, irigare si fertilizare abundente, pe tot cursul sezonului de crestere, pana la aparitia frunzelor terminale inserate apical pe pseudobulbi. In acest moment, se va pastra nivelul intensitatii luminoase, reducand insa pana la sistare complete irigarea si fertilizarea, si reducand temperatura in timpul noptii, pana la 10 ℃. Cu alte cuvinte, cel mai indicat este ca in aceasta perioada crescatorii sa uite de plante, ignorandu-le pana la momentul infloririi.
  2. Specii ca Dendrobium anosmum (superbum), crassinode, falconeri, fimbriatum, findlayanum, heterocarpum (aureum), loddigesii, moniliforme, parishii, primulinus, transparens. Cultura este similara cu cea a speciilor din subgrupul 1, exceptand temperaturile nocturne din timpul iernii, ce pot scadea pana la 12 – 13 ℃. Sunt specii cu frunze cazatoare, pentru care se recomanda sistarea completa a irigarii pe perioada iernii.
  3. Grupul Callista include specii cu pseudobulbi similari celor prezenti in cazul majoritatii orhideelor, adica nu cu aspect de trestii, ce formeaza inflorescente pendente. Printre aceste specii, cei mai reprezentativi taxoni sunt dendrobium aggregatum (lindleyi), crysotoxum, densiflorum, farmeri si thyrsiflorum. In timpul verii, temperaturile se vor incadra in intervalul 15 – 25 ℃ , cu iluminare, irigare si fertilizare moderate. Pentru perioada iernii, temperaturile vor fi scazute la minim 12℃ in timpul noptii, cu iluminare moderata, oprirea fertilizarii si irigare redusa la minim, doar cat sa previna ridarea si deshidratarea pseudobulbilor.
  4. Grupul Latouria include specii similare cu Dendrobium atroviolaceum, macrophyllum si spectabile, avand  pseudobulbi de dimensiuni moderate, cu textura pieloasa, inflorescente erecte, in general de culoare galben – verde. Se cultiva identic cu grupul Spatulata, oferind insa temperature mai scazute si umiditate mai redusa pe perioada de repaus din iarna.
  5. Grupul Formosae (tiul Nigrohirsutae), cu specii ce prezinta pseudobulbi cu aspect de trestii, cu peri de culoare neagra pe tecile frunzelor si pe pseudobulbi, clar vizibili, purtand flori in general albe, de pana la 10 cm diametru, grupate cate 2 – 3, catre zona apicala a pseudobulbilor, ce persista o perioada indelungata. Speciile reprezentative pentru acest grup sunt Dendrobium bellatulum, dearii, draconis, formosum, infundibulum, iowii, lyonii, margaritaceum, sanderae, schuetzii. Cultivarea acestor taxoni implica temperaturi scazute pe tot parcursul anului, intre 12 si 15 ℃ noaptea si maxim 29 ℃ ziua, irigari si fertilizari moderate in perioada cresterii, urmata de o perioada de repaus de scurta durata, fara udare, la sfarsitul sezonului de dezvoltare vegetativa. Substratul va fi mentinut usor umed catre uscat pana la demararea urmatorului sezon de crestere.
  6. Speciile care nu se incadreaza in niciunul din grupurile anterioare din punct de vedere al cerintelor de mediu, in general similare cu Dendrobium linguiforme, tetragonum, gracillimum si cuthbertsonii (sophronitis), sunt puternic dependente de conditiile de mediu din arealul de origine, ca regula generala, putand fi sugerata o temperatura apartinand intervalului de 12 – 20 ℃  noaptea, cu o perioada de repaus reprezentata de sistarea irigarii in timpul iernii sau cand se observa incetarea cresterii active.
Dendrobium, varietati rare - le poti achizitiona de aici!

Pentru cultura hibrizilor intre taxoni apartinand unor grupuri diferite, se recomanda asigurarea unor conditii medii, luand ca repere valorile de mediu pentru sectiunile de origine, insa in acest caz observarea starii plantelor va reprezenta principalul factor de decizie.
Accesorii pentru orhideea Dendrobium precum substrat, ghivece de plastic, tratamente (insecticid, acaricid, funicid), fertilizant, le gasesti aici.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.