Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Orhideele din notogenul Cambria cuprind si următoarii hibrizi: Beallara, Burrageara, Colmanara, Miltonidium, Odontonidium, Odontoglossum, Vuylstekeara & Wilsonara.

Hibrizii intergenerici - "Cambria" - Notogenul Cambria reprezinta numele comercial pentru hibrizii intergenerici obtinuti din incrucisarea genurilor de orhidee ce apartin subfamiliei Epidendroideae, tribului Cymbideae si subtribului Oncidiinae, mai exact, Odontoglossum, Kunth 1816, Oncidium, Sw.; Miltonia, Lindl. 1837; Cochlioda, Lindl. 1853; Brassia, R. Br. 1813.

Un notogen este cunoscut in sistematica (mai frecvent in cea horticola) drept un gen care inglobeaza plante hibride, de cele mai multe ori provenind din incrucisari ale mai multor specii. Provine din Greaca veche, anume din nothos, care inseamna bastard, si genos, gen.

Oferta completa de Cambria de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Prima orhidee de acest tip a fost obtinuta din incrucisarea speciilor Odontoglossum crispum X Miltonia X Cochlioda noetzliana, obtinuta de catre Charles Vuylsteke in 1911, si denumita Vuylstekeara in onoarea sa. La aproape 10 ani mai tarziu, a fost obtinuta orhideea Vuylstekeara Cambria Plush, prin incrucisarea hibridului creat de Charles Vuylsteke cu Odontoglossum Clonius, acest hibrid primind premiul Societatii Regale de Horticultura (RHS) si al Societatii Americane de Orhidologie (AOS). Odata realizati primii pasi in aceasta directie, incrucisarile intergenerice in cadrul notogenului Cambria au luat avant, fiind creati numerosi hibrizi specatulosi, cu cromatica si parfum impresionante.

Notogenul Cambria se distinge prin prezenta pseudobubilor puternic aplatizati, din care emerg frunzele si tijele florale. De regula, numarul florilor pate varia intre 3 si 70 pentru fiecare tija florala. La finalul perioadei de inflorire, plantele vor produce noi pseudobulbi tineri, ce vor urma acelasi ciclu de dezvoltare ca cei maturi.

Variabilitatea plantelor incluse in notogenul Cambria este deosebit de ridicata, atat morfologic cat si cromatic, incluzand in general plante cu dimensiuni medii, uneori mari, cu flori de culori intense, vibrante, cum ar fi rosu intens, rosu inchis, violet, portocaliu, galben intens, alb, prevazute cu pigmentatie sub forma de puncte, pete sau linii, in culori la fel de variate ca si cea a culorilor de fond, si in principal cu contraste puternice.

Inflorirea poate sa apara in orice sezon, in functie de conditiile de mediu. Cresterea hibrizilor notogenului Cambria este in general facila, fara a ridica probleme deosebite.

Din punct de vedere al mediului de cultura, desi orhideele notogenului Cambria sunt robuste si rezistente, se remarca o oarecare sensibilitate a sistemului radicular, datorita diametrului mic al radacinilor si al fragilitatii lor. Astfel, se vor prefera  ghivece opace, nu transparente, din materiale poroase, cum ar fi ceramica, eventual perforate, pentru a proteja radacinile de lumina, pentru a asigura o ventilatie adecvata, si totodata, pentru a asigura un drenaj eficient.

Substratul ideal pentru Cambria va fi reprezentat de scoarta de conifer de granulatie mica, de 3 – 9 mm, simpla sau in amestec cu muschi sphagnum, fibra de cocos, si adaos de perlit sau vermiculit.

Temperatura medie de cultura pentru hibrizii notogenului Cambria se va situa in jurul valorilor de 18 – 22 grade Celsius. Umiditatea atmosferica ideala se va situa intre 65 – 80%.

Valorile radiatiei luminoase se situeaza in zona de lumina medie catre puternica, fiind incluse in intervalul 20000 – 35000 lux, aspect in care hibrizii notogenului Cambria se aseamana cu speciile genurilor Vanda si Cattleya. Cu toate acestea insa, datorita texturii fragile a frunzelor, in perioada martie – setembrie, se va recurge la umbrirea partiala a exemplarelor, pentru a asigura o radiatie luminoasa mai difuza, ce nu va duce la arderea frunzelor.

Irigarea se va realiza cu moderatie, fara a se administra apa in exces, acest aspect fiind tolerat doar in perioada de inflorire. In cazul lipsei apei, frunzele se vor dezvolta cu greutate, avand un aspect plicat in plan transversal. Substratul se va mentine umed, nu ud, permitand uscarea acestuia intre udari.

Oferta completa de Cambria de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.