Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie botanica de origine sud si central americana, nativa in Costa Rica, Ecuador, Panama si Peru, apartine subgenului Nidificia Luer 2000. Sinonimele valide sunt Buccella nidifica (Rchb.f.) Luer 2006 Masdevallia cyathogastra Schltr. 1918; Masdevallia tenuicauda Schltr. 1923. Uneori, si M. ventricosa este prezentata ca sinonim pentru specia nidifica, insa aceasta se regaseste doar in Ecuador, avand flori galbene, cu apendici ai sepalelor mult mai scurti si usor mai grosi, iar epichila este ingust triunghiulara si nu ovata sau flabelata.

Genul Masdevallia a fost denumit in cinstea doctorului spaniol Jose Masdeval, renumit botanist din perioada domniei regelui Carol al III-lea al Spaniei.

Aspectul acestui taxon este miniatural, pretandu-se in mod exceptional la montaje de tip terariu. Prefera climate variate, de la racoroase la calde si populeaza in statiuni litofile sau epifite crengile subtiri ale arborilor din padurile umede montane, la altitudini cuprinse intre 450 - 2500 m. Acest interval altitudinal de amplitudine mare probabil contribuie la aparitia variabilitatii cromatice ridicate a acestei specii.

Ramicaulii scurti sunt inveliti bazal in 2 - 3 bractee tubulare, si poarta apical frunze solitare, eliptic lanceolate, de aproximativ 5 cm lungime. Inflorescentele apar pe tije arcuate de 1,5 pana la 5 cm lungime, solitare, ce pornesc de la baza ramicaulilor, pe care emerg la nivel superior varfurilor frunzelor, flori unice, de 1,5 cm latime si 1,5 cm lungime, cu sepale de pana la 5 cm lungime, cu tot cu apendicii filiformi - ce se deschid bianual, in timpul verii si al iernii. Cromatica corolei este impresionanta, relativ translucida, fiind cunoscute varietati albe, galbene, rosii, sau combinatii ale acestor culori.

Nivelul radiatiei luminoase recomandat pentru aceasta specie se va situa in intervalul de 6000 - 16000 lux, indicand o preferinta pentru locatii umbrite spre moderat iluminate.

Temperatura de crestere va fi cuprinsa intre 12 si 26 ℃, asigurand umiditate si ventilatie constanta.

Irigarea se va realiza preferabil zilnic, intrucat prefera substrate umede in mod constant.

Se recomanda pastrarea constanta a conditiilor de mediu, fara variatii si fara perioade de repaus.

Intrucat speciile genului Masdevalia nu poseda organe de stocare, ca pseudobulbi sau frunze si radacini ingrosate, irigarile si fertilizarile vor trebui sa urmeze un tipar regulat si sa fie administrate cu o frecventa constanta.

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.