Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Numele orhideelor din genul Paphiopedilum, in limba romana, si anume "Papucul lui Venus", este o traducere a denumirii stiintifice. Desi nu exista specii de Paphiopedilum in Cipru, sau macar in Europa, mult timp acestea au fost asociate cu speciile genului Cypripedium - care sunt prezente in zona mediteraneana, inclusiv in restul Europei, inclusiv si in Romania, unde specia Cypripedium Calceolus (Papucul Doamnei) este prezenta si inregistrata cu statut de Monument al Naturii. Speciile propriu zise de Pahiopedilum, prezente in comertul horticol, si care stau la baza majoritatii hibrizilor disponibili in prezent, au provenienta est-asiatica.

Genul se divide functional in doua categorii: specii cu frunze verzi, uniform colorate, care prefera conditii de temperatura mai ridicata, si specii cu frunze patate, cu flori de dimensiuni mai reduse, care prefera conditii de temperatura mai scazuta si ofera mai multe infloriri pe an (in comparatie cu cele cu frunze verzi uniforme, unde exista o singura inflorire pe an).

Descopera oferta completa de Paphiopedilum la Secret Garden (link).

Orhideea Paphiopedilum este o planta compacta, cu inflorire relativ frecventa si indelungata - florile pastrandu-se intre 6 saptamani si 3 luni - usor de realizat in conditii de crestere in apartament. Infloreste toamna, vara si primavara, o data pana la de 3 ori pe an, in funtie de specia sau hibridul cultivat. Dupa ofilirea si caderea florilor, se recomanda taierea tijelor cat mai aproape de baza, pentru a stimula reinflorirea, dupa o perioada de aproximativ 9 luni.

Taxon epifit (creste pe arbori) sau litofil (creste printre pietre), prefera substraturi de scoarta cu granulatie medie sau in amestec cu pietris, piatra ponce sau tuf vulcanic, de 0,5 - 1,5 cm diametru, in procent de 25%. Mediul preferat de cultura este reprezentat in general de diverse amestecuri de scoarta de brad sau pin, frunzar uscat, muschi sphagnum, vermiculit, carbune. Nu exista un standard in acest sens, alegerea substratului ramanand in mare masura alegerea crescatorului, insa este necesara schimbarea substratului imediat ce se observa compactarea si/ sau descompunerea accentuata a acestuia, intrucat ambele aspecte pot duce la deteriorarea serioasa a plantelor.

Temperaturile de crestere variaza de la minime de 10 - 16 °C, la maxime de 24 °C, iar umiditatea de la 40% la 80%.

Continand specii sciafile (iubitoare de umbra), aspect ce se pastreaza si la hibrizii si varietatile de cultura - motiv pentru care reprezinta companionii perfecti pentru genurile Phalaenopsis si Zygopetalum - reprezentantii genului Paphiopedilum nu trebuie expusi la lumina directa. Conditiile naturale de mediu, reprezentate de zonele umbrite ale padurilor, sub coronament dens sau tufarisuri, cu nopti friguroase necesare demararii inforirii, sunt indicii utile in crearea de conditii pentru aceste specii in cultura de interior, insa conform American Orchid Society, P. maudiae si hibrizii sai nu necesita prezenta respectivelor conditii, inflorind usor pe parcursul anului la temperaturi constante incepand cu 18 °C.

Udarea se recomanda o data pe saptamana, prin scufundare pentru 10 minute, si scurgere ulterioara a apei. Totodata, sunt recomandabile pulverizari suplimentare ale substratului in sezonul cald, evitand insa stropirea excesiva a frunzelor. Pentru o dezvoltare corespunzatoare, este important sa nu se permita uscarea completa a substratului, incrucat spre deosebire de alte genuri (Phalaenopsis, Vanda, Oncidium, supergenul artificial Cambria, si de altfel majoritatea taxonilor botanici, sau de cultura ai familiei Orchidaceae), genul Paphiopedilum nu poseda tesuturi de stocare a apei si a substantelor nutritive (frunze si radacini ingrosate, pseudobulbi, tulpini cu aspect de trestii), astfel plantele resimt puternic variatiile de disponibilitate a apei si nutrientilor. Daca se prefera pastrarea ghivecelor in masti ceramice decorative, se va evita stagnarea apei in acestea.

Descopera oferta completa de Paphiopedilum la Secret Garden (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.