Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Asemanator cu numeroase alte genuri de orhidee, fenomenul iernarii este prezent si la speciile genului Dendrobium, insa nu la toate, si nu se manifesta in mod similar. Pentru necunoscatori, tendinta generala va fi aceea de a trata toate speciile de Dendrobium in acelasi mod, insa, trebuie remarcat ca heterogenitatea acestui gen nu se rasfrange doar la nivel anatomic, cat si ecologic, mai ales in privinta preferintelor fata de climatul de crestere si de variatiile sezoniere ale acestuia. Acest aspect este cel mai bine rezumat prin intermediul divizarii genului in sectiuni, ce grupeaza specii cu aspect si preferinte similare.

Oferta completa de Dendrobium de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Sectiunea Dendrobium, care grupeaza specii ca anosmum (syn. superbum), aphyllum (syn. pierardii), chrysanthum, crystallinum, fimbriatum, friedicksianum, gibsonii, heterocarpum, linawianum, loddigesii, moschatum, nobile, parishii, primulinum, pulchellum, schulleri, senile, signatum, stricklandianum, unicum, wardianum, falconeri, findlayanum, moniliforme, caracterizati prin preferinta fata de temperaturi ridicate spre medii, exceptand ultimele trei specii, si un sezon de repaus in perioada iernii, cand plantele isi vor pierde frunzele si cel putin partial radacinile, pastrand doar pseudobulbii caracteristici, amintind de aspectul trestiilor, ce se vor prezenta mai mult sau mai putin uscati si zbarciti. Aceste aspecte nu ar trebui sa uimeasca sau sa ingrijoreze crescatorii, fiind un moment comun in biologia acestor specii. Plantele isi vor relua cresterea o data cu venirea sezonului de primavara.

Sectiunea Densiflora, cunoscuta si drept Callista, cu pseudobulbi scurti, grosi, puternic carenati, ce poarta terminal frunze pieloase si groase, include de asemeni specii ce vor necesita repaus de iarna, insa fara a pierde frunzele. Speciile din aceasta sectiune se remarca prin toleranta la frig, temperaturile de 3 - 10 ℃   fiind considerate factorul declansator al infloririi. Speciile apartinand acestei sectiuni sunt chrysotoxum, farmeri, griffithianum, jenkinsii, lindleyi (syn. aggregatum), palpebrae, sulcatum, thyrsiflorum, toate preferand temperaturi medii sau ridicate, doar specia densiflorum fiind iubitoare de temperaturi mai joase.

Dendrobium in repaus

In perioada de iernare se recomanda scaderea frecventei irigarilor pana la sistarea completa a acestora,  pana la momentul aparitiei tijelor florale, cand se poate recurge la pulverizari ocazionale, fara insa sa se modifice brusc regimul apei.

Data fiind abundenta speciilor de interes horticol ce apartin genului Dendrobium, complexitatea hibrizilor nu ar trebui sa ne mire. Dimpotriva, inainte de a decide achizitia sau modul de ingrijire pentru  exemplarul preferat de Dendrobium, este recomandat sa documentam temeinic compozitia parentala pana la nivel de specie  a plantelor ce ne atrag atentia, verificand apoi cati din respectivii parinti apartin caror sectiuni, pentru a putea identifica modul optim de ingrijire a acestora.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.