Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie ce sta la baza a numerosi hibrizi si varietati horticole, Dendrobium bigibbum reprezinta, alaturi de Dendrobium nobile, taxonul cel mai popular in comertul horticol, atat ca plante in ghiveci cat si ca flori taiate. Provine din zona tropicala a Australiei (North Queensland) si din Noua Guinee.

Specia creste pe arbori si stancarii in zona junglelor tropicale, in tufarisurile costiere, in apropierea raurilor si a mlastinilor, precum si in paduri tropicale deschise din Queensland, Australia, sudul Noii Guinee si pe o singura insula din Indonezia.

Comanda orhidee Dendrobium aici (link)

Din punct de vedere taxonomic specia a fost descrisa initial de catre reputatul botanist John Lindley, fiind publicata in periodicul Paxton’s Flower Garden.

In prezent sunt patru varietati recunoscute de Lista Mondiala a Familiilor de Plante, dupa cum urmeaza:

  • Dendrobium bigibbum var. bigibbum, care prezinta pe labelum o zona alba centrala, si traieste la altitudini joase pe peninsula Cape York, unele din Insulele Stramtorii Torres si sudul Noii Guinee;
  • Dendrobium bigibbum var. compactum, (C.T.White), Peter B.Adams, varietate litofila cu distributie restransa, la altitudini de 250 m, in zonele umede tropicale;
  • Dendrobium bigibbum var. schoederianum (Rchb.f. ex W.Watson) ce prezinta variabilitate de culoare si populeaza doar insulele Larat din grupul de insule Tanimbar;
  • Dendrobium bigibbum var. superbum, Rchb.f. care prezinta cele mai mari flori dintre toate varietatile de Dendrobium biggibum, carora insa le lipseste pata centrala alba de pe labelum si care populeaza zona dintre Cooktown si Mount Molloy.

Dendrobium biggibum este emblema florala a statului Australian Queensland. Ca statut de conservare si protectie, Dendrobium biggibum este listat ca specie vulnerabila in Cadrul Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 emis de catre Guvernul Australian. Principalele amenintari identificate pentru aceasta specie sunt considerate asezarile umane si presiunile din partea vizitatorilor, cum ar fi focul in locuri neamenajate si colectarea ilegala.

Sinonimele cunoscute pentru aceasta specie sunt: Callista bigibba, Callista phalaenopsis, Callista sumneri, Dendrobium bigibbum f. compactum, Dendrobium bigibbum f. phalaenopsis, Dendrobium bigibbum f. superbium, Dendrobium bigibbum subvar candidum, Dendrobium bigibbum subvar. compactum, Dendrobium bigibbum subvar. superbum, Dendrobium bigibbum var. albopurpuratum, Dendrobium bigibbum var. album, Dendrobium bigibbum var candidum, Dendrobium bigibbum var. macranthum, Dendrobium bigibbum var. phalaenopsis, Dendrobium bigibbum var sumneri, Dendrobium bigibbum var. superbum, Dendrobium lithocola, Dendrobium phalaenopsis, Dendrobium phalaenopsis var. albopurpureum, Dendrobium phalaenopsis var. album, Dendrobium phalaenopsis var. album, Dendrobium phalaenopsis var. chamberlainianum, Dendrobium phalaenopsis var. compactum, Dendrobium phalaenopsis var. dellense, Dendrobium phalaenopsis var. highburyense, Dendrobium phalaenopsis var. hololeuca, Dendrobium phalaenopsis var. lindeniae, Dendrobium phalaenopsis var. rothschildianum, Dendrobium phalaenopsis var. rubescens, Dendrobium phalaenopsis var. schroderianum, Dendrobium phalaenopsis var. schroederianum, Dendrobium phalaenopsis var. splendens, Dendrobium phalaenopsis var. statterianum, Dendrobium phalaenopsis var. thundersleyense, Dendrobium sumneri, Vappodes bigibba, Vappodes lithocola, Vappodes phalaenopsis.

Vezi oferta completa de Dendrobium aici (link).

Specie epifita sau litofila, cu pseudobulbi de culoare verde sau uneori purpurie, cu lungimi ce pot varia de la 20 la 120 cm si 1,5 – 2 cm grosime, deseori cu cresteri purpurii. Fiecare pseudobulb prezinta intre 3 si 5 frunze ovoide, de 10 – 15 cm lungime si 3 – 3,5 cm latime. Tijele florale, arcuate, de 20 – 40 cm lungime poarta intre 2 si 20 flori, in general de culoare lila – purpurie, rareori albastre sau roz. Florile resupinate, de aproximativ 2 – 3 cm lungime si 3 – 7 cm latime, ale caror dimensiuni variaza in functie de varietate, prezinta sepale oblongi pana la ovoide, de 2 – 3 cm lungime si 0,9 – 1,1 cm latime. Sepala dorsala este erecta sau curbata posterior, iar cele laterale se pozitioneaza opus. Petalele au forma ovoida, cu lungimea si latimea aproximativ egala, variind intre 2,5 – 30 cm, iar labelumul, cu lungime de  2 – 2,6 cm  o latime de 2 – 2,8 cm, este trilobat. Lobii laterali sunt erecti, iar cel central poseda 4 – 5 creste dispuse longitudinal, precum si o zona piloasa in pozitie centrala. Infloririle speciei au loc din februarie pana in iulie, insa hibrizii horticoli pot inflori abundent in orice sezon, de mai multe ori pe an, in functie de conditiile de mediu.

Aceasta specie supravietuieste in zone cu lumina slaba pe perioada iernii, dar acest aspect duce la avortarea bobocilor si tije florale subdezvoltate.

Din punct de vedere al radiatiei luminoase, Dendrobium biggibum prefera nivele de 30000 – 45000 lux, cu lumina mai intensa pe perioada iernii. Valorile crescute ale variatiei luminoase si ventilatia buna sunt aspecte decisive in cultivarea cu success a acestei specii. Pe termen scurt (pana la cateva saptamani), planta rezista foarte bine in conditii de radiatie luminoasa foarte scazuta.

Plantele sunt iubitoare de caldura, preferand 29 – 30 ℃ pe timpul zilei si 20 - 22 ℃ in timpul noptii, pentru perioada verii, si 24 – 26 ℃ ziua cu 17 – 19 ℃ noaptea, pe perioada iernii. Bigibbum poate fi astfel cultivat cu succes in curte, pe durata sezonului cald, asigurandu-se insa o umiditate de 60 – 80% corelata cu temperatura ambientala.

Desi aceasta orhidee se poate creste cu usurinta montata pe plachete de lemn, pluta sau scoarta, preferintele ridicate fata de umiditate, mai ales pe perioada calda, indica faptul ca ar trebui preferata cultura in ghivece perforate cu drenaj eficient, pe substrat reprezentat de scoarta de pin de granulatie mica/ medie, sau amestecuri specifice. In cazul in care se opteaza pentru montajul pe plachete, este recomandata folosirea unui "ghem" de sphagnum in zona radiculara, pentru o retentie mai buna a umiditatii. Replantarea se va realiza in perioada de repaus, spre sfarsitul iernii - inceputul primaverii.

Irigarile vor fi generoase in sezonul cald, insa in iarna vor fi reduse. Dendrobium bigibbum tolereaza foarte bine lipsa umiditatii pe termen scurt, fapt ce permite transportul plantelor in siguranta pe distante mari.

Fertilizarile se pot realiza saptamanal la concentratii de 25% - 50% fata de valorile indicate de producator pe ambalaj, fiind preferat un fertilizant cu un aport mai ridicat de azot pentru perioada de crestere, de la inceputul pana aproape de sfarsitul verii, si cu un fertilizant bogat in fosfor de la sfarsitul verii pana toamna.

Perioada de repaus reprezinta de fapt doar o reducere a udarii pentru cateva saptamani, ulterior perioadei de inflorire. Substratul va fi lasat sa se usuce complet intre udari, insa este recomandata pulverizarea frunzelor cu apa si mentinerea unei umiditati atmosferice ridicate.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.