Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Reproducerea speciilor de Plumeria se poate realiza atat pe cale naturala, prin seminte, cat si prin butasi.

Plumeria obtinuta din seminte va avea o crestere lenta, iar inflorirea poate sa apara dupa 2-4 ani, in functie de modalitatea de cultura, termenul mai scurt fiind general valabil in conditii de cultura intensiva, cu asigurarea aportului de nutrienti necesari.

In sezonul cald poti cumpara Plumeria de la Secret Garden aici: Oferta Plumeria

Formarea fructului si recoltarea semintelor de Plumeria. Dupa polenizare, fructele se maturizeaza si crapa in aproximativ 8-10 luni. Pentru a nu pierde semintele, dar si pentru a grabi maturarea, fructul va fi invelit in pungute alimentare legate la baza.

Fructul de Plumeria deschis
Seminte de Plumeria (Frangipani)

Plumeria (Frangipani) obtinuta din butasi. Prelevarea butasilor este de preferat sa se faca primavara. Dupa recoltare, butasii vor fi curatati de frunze (se lasa doar frunzele tinere din varf).

Plumeria (Frangipani) obtinuta din butasi

Dupa recoltare, butasii de Plumeria vor fi tratati cu fungicid si se va proceda la aplicarea unui stimulent de inradacinare (preparat fitosanitar ce contine hormoni specifici). Aceasta procedura duce la o viabilitate a butasilor chiar si de 100%.

Plumeria (Frangipani) dupa aplicarea de hormoni si fungicid

Dupa tratarea cu fungicid si hormoni specifici, se recomanda butasilor pana la 2 saptamani (in functie de conditiile disponibile) in loc uscat si calduros, pentru a stimula productia de tesut (calus), anterior plantarii.

Plumeria (Frangipani) calus crescut in jurul inelului vascular, inainte de plantare

Butasii vor avea 20-30 cm lungime si vor fi introdusi 5-7 cm in mediul de inradacinare.

Plumeria (Frangipani) - butasi pregatiti pentru plantare

Inradacinarea butasilor de Plumeria se poate face substrat specific (turba usor acida cu perlit, nisip si un eventual adaos de sphagnum), insa datorita continutului de materie organica este posibil sa apara unele probleme fungice.

Un grad de inradacinare mai ridicat, cu eficienta de 100% (fara complicatii), a fost obtinut prin inradacinarea in pungi cu sphagnum moss sau perlit. Punga aplicata pe baza butasului pastreaza umiditatea ridicata, genereaza un efect de sera si izoleaza zona. Muschiul Sphagnum are proprietati antiseptice, iar perlitul este un material anorganic. In cazul acestei metode de inradacinare, va recomandam sa deschideti punga periodic, pentru aerisire.

Plumeria (Frangipani) inradacinare in punga, cu substrat

Este de asteptat ca Plumeria sa piarda frunzele atunci cand este mutata in recipiente de cultura, insa refacerea plantei este relativ rapida si usoara.

Ghidul de ingrijire pentru Plumeria este disponibil aici: Plumeria (Frangipani) - ingrijire si caracteristici

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.