Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Speciile genului Plumeria, cunoscute si ca Lei, Frangipani sau Palmier Hawaiian, sunt reprezentate de arbori/arbusti de talie redusa, de origine tropicala, apreciate in special pentru florile de forma deosebita, cu culori impresionante, parfumate in cazul unor specii. Florile sunt utilizate in Hawaii atat pentru confectionarea ghirlandelor traditionale Lei, folosite in numeroase ceremonii, semnificand afectiunea, dragostea, si inmanate in general in momente importante, sau in cazul sosirii/plecarii unui vizitator, cat si prepararea dulceturilor si a unor produse de patiserie.

Comanda online plumeria la cel mai bun pret!

Parfumul deosebit si intens, alaturi de capacitatea de inflorire masiva si repetata, cu incepere din primavara pana toamna tarziu, intr-o paleta cromatica spectaculoasa ce variaza de la alb, galben, roz si rosu, chiar cu degradeuri ce traverseaza toate aceste culori pentru o singura floare, aduna un numar mare de pasionati crescatori ce isi dedica timpul speciilor acestui gen. Plumeria este o planta cu viata lunga, usor de crescut si ingrijit, chiar si pentru incepatori.

In sezonul cald poti cumpara Plumeria de la Secret Garden aici: Oferta Plumeria

Inflorirea speciilor de Plumeria. Pentru o crestere buna si obtinerea de infloriri succesive, un criteriu important este oferirea unui substrat adecvat, reprezentat de soluri usor acidice cu drenaj foarte bun, ce sugereaza utilizarea de substrate cu amendamente de turba fermentata, muschi sphagnum si perlit, la care se va adauga in mod curent nisip, cel putin in proportie de 10% din compozitia totala. Din punct de vedere al necesitatilor fata de intensitatea radiatiei luminoase, este important ca speciile genului Plumeria sa beneficieze de minim 5-6 ore de lumina solara directa zilnic. Lumina insuficienta duce la coloratii anormale ale frunzelor si posibil pierderea prematura a acestora. Plantele ce au parte de soare direct sunt mai robuste si se dezvolta mult mai bine.

Formula de fertilizare ideala, in special pentru inflorire, este bazata pe fosfor, un NPK 10 – 30 – 10 fiind considerat ideal. Un exces de azot ar produce dezvoltarea in exces a frunzisului si diminuarea infloririi. Fertilizarile se vor administra la interval de 2 – 3 saptamani pe perioada intregului sezon de crestere.

Irigarile trebuie sa fie abundente si frecvente, fara insa a permite stagnarea apei, ce poate duce frecvent, mai ales cand e asociata cu temperaturile scazute, la putreziri ale radacinilor. Anterior administrarii unei noi irigari, se va permite substratului sa se usuce - trebuie retinut faptul ca Plumeria este o planta cu tulpina suculenta, ceea ce inseamna ca are rezerve de apa insa putrezeste usor atunci cand udarea se face prea des si/sau prea abundent. Dupa jumatatea toamnei frecventa irigarii va scadea, urmand sa se revina la schema normala de udare odata cu venirea primaverii.  Se va evita pulverizarea si udarea pe frunze - aceasta actiune poate duce la ingalbenirea si pierderea prematura a florilor si frunzelor.

Genul Plumeria contine specii tolerante la concentratia de sare din sol, si indiferente fata de intensitatea vantului, insa nu sunt rezistente la temperature scazute, recomandandu-se mutarea exemplarelor la interior in perioadele reci. Temperatura poate varia intre 15°C si 35°C, cu o reglare adecvata a umiditatii. In sezonul rece, planta va fi amplasata in spatii protejate, unde temperatura nu va cobora niciodata sub 5°C (se recomanda minim 10°C).

Plumeria este o planta cu crestere ascendenta, ce pastreaza intotdeauna doar cateva randuri de frunze in partea superioara. Degradarea celor mai vechi frunze este comuna pe parcursul anului (prin ofilire - frunzele se ingalbenesc, apar pete maronii sau negre, etc.) si poate fi accelerata de factori precum: transport si manipulari (in cazul plantelor proaspat achizitionate), schimbarea substratului, schimbari de sezon, inconsistenta udarii, lipsa fertilizarii pe termen lung, etc.. Daca se observa dezvoltarea de noi frunze, nu este necesara decat actiunea de corectare a deficientelor (de udare, substrat corespunzator, fertilizare, etc.). Este recomandata indepartarea cat mai rapida a frunzelor cazute sau ofilite. Este de asteptat ca Plumeria sa piarda frunzele atunci cand este transportata (diferente de temperatura, manipulare, etc.) sau mutata in noi recipiente de cultura, insa refacerea plantei este relativ rapida si usoara.

Boli si daunatori. Plumeria este un adevarat magnet pentru paianjenul rosu si acarieni (spidermites), in special atunci cand este crescuta in aer liber va fi necesara stropirea cu acaricide (Vertimec, Milbeknock, Envidor, Nissorun). "Frangipani Rust" este rugina specifica, insa in prezezent foarte rar intalnita in randul plantelor cultivate in Uniunea Europeana. Alti posibili daunatori: Paduchii lanosi, Trips, Musculita alba de sera, Musculita miniera.

Se pot efectua tunderi, in functie de necesitati, pentru a mentine portul si aspectul dorit, acestea fiind efectuate fie iarna tarziu, fie primavara devreme, anterior dezvoltarii de cresteri noi, evitand insa interventiile drastice, intrucat acestea pot diminua succesul infloririi.

Repausul de iarna. Toamna, Plumeria pierde complet complet frunzele, iar cresterea incetineste, planta ajungand sa stagneze in timpul iernii. Udarile vor fi reduse sau chiar oprite complet (in functie de microclimatul de crestere). Daca udarea a fost oprita, este permisa pulverizarea fina pentru o minima hidratare.

Reproducerea speciei - poti citi despre modalitatile prin care poti inmulti Plumeria aici: Inmultire Plumeria (Frangipani)

In sezonul cald poti cumpara Plumeria de la Secret Garden aici: Oferta Plumeria

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.