Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Motivele pentru care facem repotting:

  • Root bound - pe masura ce planta se dezvolta, radacinile ocupa tot mai mult din spatiul disponibil in ghiveci. Pe termen scurt, planta nu este afectata semnificativ (unele plante pot avea chiar o crestere vegetativa mai buna cand sunt root bound), insa pe termen lung, este posibil sa existe unele probleme: planta isi poate incetini sau opri cresterea, substratul ar putea sa nu mai retina suficienta apa si nutrienti (astfel, este necesara udarea si fertilizarea mai frecventa). Fenomenul poate avea multiple cauze - uneori plantele vin in ghivece subdimensionate pentru o eficienta mai buna a transportului, alteori pur si simplu au un ritm de crestere foarte rapid si necesita mutare mai frecventa in noi ghivece de cultura. Exista insa plante care se descurca foarte bine si au o dezvoltare vegetativa spectaculoasa atunci cand sunt la un anumit nivel de root bound - cateva exemple: hoya, unele orhidee (epifite), Spathiphyllum, majoritatea ficusilor, cea mai mare parte dintre suculente si cactusi, ferigile, philodendron si epipremnum, etc..

Conditia de root bound nu impune o schimbare imediata a ghiveciului - daca plantele arata bine si au o dezvoltare vegetativa corespunzatoare, replantarea se poate amana pana ajungem in sezonul potrivit (sezonul de crestere). Sunt mai multe nivele de root bound, iar plantele afectate serios ofera semne clare atunci cand este necesara replantarea urgenta: deshidratare, ofilire, caderea frunzelor, etc..

Root bound orhidee Phalaenopsis
  • Substrat nepotrivit - fiecare producator foloseste o formula proprie pentru substrat, adaptata in functie de mai multi factori: sistem de crestere, sistem de udare, conditiile generale din sera, performante de crestere, etc.. In unele situatii, substratul poate fi considerat neproductiv pentru microclimatul din locuintele noastre sau incompatibil cu obiceiurile noastre de udare. In aceasta situatie vom face o evaluare si vom determina daca este necesara si cat de urgenta este o eventuala inlocuire a substratului.
  • Root rot - planta are radacinile putrede si incepe sa se deterioreze. Cauzele pot fi multiple, iar acest scenariu este incurajat de obiceiurile de udare necorespunzatoare speciei si/sau microclimat si/sau un substrat necorespunzator microclimatului sau stilului de crestere. Uneori, plantele pot veni in acest stadiu, in urma transporturilor internationale lungi si a diferentelor de temperatura din lantul de distributie/logistica, sau pot ajunge in acest stadiu atunci cand incercam acomodarea (adaptarea) plantelor intr-un nou mediu, semnificativ diferit fata de cel in care planta a fost crescuta. Nu este un motiv de panica, dar daca planta este semnificativ afectata, se impune schimbarea substratului, dezinfectarea sau schimbarea ghiveciului si eliminarea radacinilor deteriorate intr-un timp cat mai scurt.

Replantarea, in functie de sezoane

  • primavara - este cea mai buna optiune. Ziua se mareste, temperaturile cresc in mod natural iar plantele reintra in crestere. Acest sezon este cel mai favorabil pentru dezvoltarea rapida a unui sistem radicular sanatos.
  • vara - replantarea se va face cu o atentie sporita la udare (udare mai frecventa), fara expunere ulterioara la soare. Plantele vor fi tinute in spatii racoroase, astfel incat sa evitam un stres suplimentar cauzat de temperaturile ridicate.
  • toamna - se poate face repotting doar pentru anumite tipuri de plante, atunci cand ziua este inca suficient de lunga si cunoastem specia suficient de bine pentru a anticipa evolutia ulterioara.
  • iarna - se vor face doar replantarile considerate urgente sau minim invazive. Pentru succesul replantarii in acest sezon, este necesara amplasarea plantelor proaspat mutate intr-un spatiu cat mai luminos, incalzit corespunzator. Temperaturile ideale pentru dezvoltarea sistemului radicular: 20-22 grade. Peste 23 grade, este favorizata dezvoltarea patogenilor, ce pot afecta iremediabil o planta sensibila (proaspat mutata). Evitati amplasarea plantelor proaspat mutate langa o fereastra "racoroasa" - temperatura langa geam poate fi cu pana la 4-5 grade mai mica (decat cea din restul incaperii). Evitati amplasarea plantelor proaspat mutate in apropierea surselor de caldura (calorifer, podea incalzita, etc.).

Cum determinam daca este necesara replantarea?

Evaluarea plantei. In cazul in care constatam ca planta arata rau - semne de slabiciune, coloratii neobisnuite, deshidratare, crestere atipica, etc. - vom proceda la extragerea plantei din ghiveci. De obicei este suficient sa presam usor ghiveciul de jur imprejur sa sa tragem planta afara pastrand "balotul" de substrat intreg. In stadii de root bound avansat, este necesar sa taiem ghiveciul pentru a extrage planta (ar trebui sa ne asiguram ca avem ghivece de dimensiuni similare inainte de aceasta operatiune).

Evaluarea radacinilor. Dupa extragerea plantei din ghiveci, radacinile vor fi vizibile. Daca observam doar cateva radacini deteriorate, vom incerca sa le inlaturam fara a deranja prea mult planta. Daca radacinile sunt foarte afectate (peste 50%), este necesar sa le inlaturam, sa inlocuim substratul si sa replantam. Prezenta unor radacini degradate este normala si naturala pentru majoritatea plantelor, atat in natura cat si in conditii de cultura.

Evaluarea substratului. Dupa extragerea din ghiveci, evaluarea substratului devine usoara. Vom observa din ce materiale este compus substratul (ne vom gandi la compozitie, raportata la obiceiurile noastre de udare si microclimat), daca este descompus si daca exista ciuperci/mucegaiuri (dar si in ce proportie). Majoritatea ciupercilor si mucegaiurilor din ghiveci sunt inofensive pentru plante (nu sunt patogeni), insa prezenta lor masiva indica un substrat degradat, posibil prea acid (datorita descompunerii) pentru plantele sensibile. Un substrat degradat si acid, poate fi o gazda buna pentru patogeni specifici (soil borne diseases) - root rot, sclerotium, fusarium (extrem de rar), phytium, rhizoctonia, etc..

Cum facem replantarea?

Alegerea ghiveciului. Pentru o planta sanatoasa, noul ghiveci va avea un diametru cu doar 2-3 cm mai mare. Pentru o planta afectata, unde a fost necesara eliminarea unei parti consistente din sistemul radicular, vom folosi un ghiveci similar sau mai mic, capabil insa sa sustina planta.

Selectia de ghivece disponibile la Secret Garden (link).

In cazul plantelor ce raman fara sistem radicular sau cu un numar nesemnificativ de radacini, vom folosi metode specifice de regenerare (de ex. pat de sphagnum moss, inradacinare in punga, etc.). Inainte de a taia din radacinile plantelor ne vom documenta si ne vom asigura ca aspectul lor nu este corespunzator - de obicei radacinile deteriorate au culoare (negru sau maro) si consistenta specifica (moi, zemoase sau complet uscate). NU vom taia radacini ferme, indiferent de culoare.

Alegerea substratului. Substratul va fi ales in functie de specie si nevoile acesteia, tinand cont de obiceiurile noastre de udare, timpul pe care il putem aloca ingrijirii plantelor si de microclimatul in care le vom creste. Ca si regula generala, este de preferat sa folosim un substrat bine drenat, dar cu o anumita retentie de apa, astfel incat udarea sa se poata face la un interval de timp rezonabil.

Substrat anorganic si cultura hidroponica. Elimina sau limiteaza riscurile asociate patogenilor, insa retentia de apa si nutrienti sunt cuvinte cheie atunci cand ne gandim la alegerea unui substrat sau a unei metode de cultura. Folosirea substratului anorganic (leca/bile de argila, perlit, etc.) impune o mentenanta mai mare si o atentie sporita la nevoile plantei (se folosesc nutrienti speciali pentru culturile hidro, adaptati pentru fiecare tip de planta), in functie de setup-ul folosit.

Selectia de substraturi si materiale brute disponibile la Secret Garden (link).

Replantari cu interventii minime. Fiecare planta este vie si dezvolta un sistem radicular ce are drept scop hranirea si stabilizarea intr-o pozitie care ii va permite sa absoarba lumina necesara prin frunze. Mutarea unei plante este o operatiune delicata ce necesita multa atentie, deoarece radacinile pot fi casante (se pot frange usor), iar planta poate fi astfel destabilizata. In cazul in care radacinile si substratul existent sunt in stare buna, este suficient sa extrageti planta din ghiveciul vechi si sa o replantati in ghiveciul nou, completand cu substrat.

Indepartarea substratului vechi. Amplasam ghiveciul intr-un recipient cu apa calduta - dupa aproximativ 10 minute, substratul va fi moale, umed si usor de indepartat. Daca intampinam dificultati (in special in caz de root bound), putem folosi jet de apa cu presiune redusa pentru a indeparta resturile de substrat dintre radacini.

Aplicarea de fungicide. La replantare, este recomandat sa folosim un fungicid cu spectru larg, pentru a preveni dezvoltarea patogenilor. Aplicarea se poate face prin scufundarea ghiveciului in solutia preparata (dipping), pana cand substratul absoarbe o cantitate suficienta.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.