Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Vanilla Planifolia sau orhideea de vanilie - specie botanica apreciata atat ca planta exotica, de catre colectionari, cat si pentru pastaile sale aromate ce prezinta valoare comerciala foarte mare. In prezent, valoarea  pastailor de Vanilla ajunge sa depaseasca valoarea argintului.

Vanilla este o planta cu crestere rapida, epifita sau semi-epifita, cu frunze verzi sau variegate. Lianele ajung la lungimi impresionante, de pana la 60 m si prezinta radacini aeriene ce ajuta planta sa se catere, fixandu-se pe trunchiuri de copaci, rocarie sau alte suporturi pe care le intalneste. Pe masura ce planta se dezvolta, lianele se vor ingrosa, astfel incat planta sa isi poata sustine greutatea.

Vanilla poate fi comandata aici: Vanilla Planifolia

Vanilla Planifolia este o planta fascinanta - singura specie de orhidee (din aprox. 35.000 specii cunoscute) care produce fruct comestibil. In prezent, exista in circulatie si varianta variegata, sub numele de Vanilla Planifolia 'Variegata'.

Inflorirea are loc anual, de obicei in perioada Apilie - Iulie, conditionata de conditiile de crestere si dimensiunea plantei. Este declansata de perioadele mai secetoase, cu udari rare si umiditate atmosferica mai scazuta. Pentru inflorire, este necesar ca lianele sa prezinte o lungime de cativa metri si un stem cu diametrul de 6-13 mm. O planta este capabila sa infloreasca in 2-3 ani de la stadiul de cutting inradacinat.

Florile, sunt puternic parfumate si au o dimensiune de pana la 10 cm. Planta formeaza clustere de 1-15 flori care se deschid pe rand. Fiecare floare are o durata de viata de aproximativ o zi.

Vanilla Planifolia - cluster cu floare deschisa si boboci

Polenizarea se va face manual - polenul unei flori poate fi folosit pentru a fertiliza aceeasi floare (self-fertilisation). Polenizarea naturala nu se produce nici in natura, decat in cazuri foarte rare (aprox 1%). Pentru a fi eficienta, polenizarea ar trebui facuta in prima parte a zilei, intre orele 6:00 si 12:00. Se poate face cu o scobitoare sau alte instrumente asemanatoare. In cazul unei polenizari reusite, floarea va ramane pe planta si va incepe sa se transforme in pastaie. In cazul polenizarilor nereusite, florile cad in 1-3 zile.

Fructul se prezinta sub forma de capsula cilindrica (pastaie) cu o lungime de pana la 20 cm si se matureaza in aproximativ 8-9 luni de la polenizare. Recoltarea se face inainte de maturizarea completa, deoarece aceasta presupune deschiderea pastailor si pierderea valorii comerciale. Dupa recoltare, pastaile nu prezinta aroma specifica - aroma apare in timpul procesului de maturare si atinge potentialul maxim dupa 4-5 luni de la recoltare.

Vanilla Planifolia - fructe (pastai) imature

Folosirea fructelor. Fructele sunt folosite pe scara larga datorita aromei specifice atat in industria alimentara (patiserie, cofetarie, prepararea unor bauturi, siropuri, etc.) cat si in produse cosmetice (aromaterapie, parfumuri, alte cosmetice).  In medicina traditionala vanilia este folosita ca afrodisiac si stimulent, calmant pentru stari febrile si spasme, tratament pentru carii - insa aceste posibile efecte medicale necesita studii extinse.

Vanilla Planifolia - fructe maturate, pregatite pentru folosire

Ingrijirea. Vanilla Planifolia este considerata imposibil de ucis - singurul pericol este supraudarea, caz in care se reteaza de la baza si se replanteaza, fiind o planta ce inradacineaza usor.

Umiditatea atmosferica ideala este cuprinsa in intervalul 50-80%, in spatii de cultura aerisite / bine ventilate. Desi planta tolereaza si valori mai mici, pe termen lung isi va incetini cresterea iar radacinile aeriene se vor usca. Expunerea plantei la curenti de aer prea puternici duce de asemenea la uscarea radacinilor aeriene.

Dirijarea lianelor este o operatiune extrem de importanta, in cazul in care se urmareste productia de fructe (pastai). Se poate face pe spalier, mosstok sau alte tipuri de suporturi, urmarind posibilitatea de acces pentru polenizarea manuala.

Fertilizarea. Se va folosi un fertilizant pentru orhidee sau un fertilizant cu NPK echilibrat, in dilutie slaba - aprox. 30% fata de valorile indicate pe ambalaj. Pentru a mari absorbtia nutrientilor sunt recomandate fertilizarile foliare, in special in cazul exemplarelor mari - se vor folosi fertilizanti foliari echilibrati, in dilutie slaba, pentru a reduce riscul de arsuri. In perioada de inflorire, va fi evitata aplicarea de fertilizanti cu valori ridicate de nitrogen (N), deoarece acestea incurajeaza cresterea vegetativa in defavoarea infloririi.

Substratul. Vanilla Planifolia prefera substratul bine drenat, cu granulatie mica si un continut de materie organica ridicat. In sera folosim reteta proprie de substrat, compus din turba de cocos, turba fermentata, perlit si scoarta de granulatie mica. Cresterea in sphagnum moss este potrivita pentru propagare si pentru exemplarele tinere.

Daunatori. Daunatorii comuni pot afecta dezvoltarea plantei, insa nu prezinta o amenintare atat timp cat sunt tinuti sub control prin tratamente fitosanitare aplicate corect. Cea mai serioasa problema este reprezentata de putrezirea radacinilor din substrat, insa poate fi evitata prin udari controlate si un substrat corespunzator.

Vanilla poate fi comandata aici: Vanilla Planifolia

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.