Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Aloe vera este o suculenta rezistenta, usor de crescut, recunoscuta si cultivata pentru proprietatile sale medicinale de peste 2000 ani. Originara din Africa de Nord si Peninsula Arabica, dar raspandita intre timp prin toata lumea, Aloe Vera se prezinta ca o suculenta dura, capabila sa creasca in conditii de mediu ostile, precum zone foarte aride, cu resurse limitate de apa.

Aloe Vera se remarca drept o planta fara pretentii, ce poate fi crescuta usor in dreptul unei ferestre cu lumina buna. Cresterea si randamentul plantei sunt foarte bune atat in conditii de cultura in spatii protejate, cat si in conditii de apartament.

Frunzele de Aloe vera contin un gel ce poate fi folosit pentru tratarea iritatiilor pielii, arsuri minore, acnee, mancarimi, arsuri solare, iritatii ale pielii provocate de alergii, intepaturile insectelor, etc.. Aloe vera este probabil cea mai veche si cea mai folosita planta medicinala din lume, primele atestari ale folosirii sale in scop medicinal fiind mai vechi de 2000 ani.

Oferta de Aloe Vera de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Aloe Vera comestibila - cum o identificam?

Desi botanistii au transformat numele stiintific al plantei intr-un mic dezastru, schimbandu-l in mod repetat, in realitate exista doua variante:

  • Aloe Vera comestibila ce poate fi gasit cu aceste denumiri: Aloe vera barbadensis, Aloe vera barbadensis var. miller, Aloe barbadensis, Aloe var. barbadensis (toate aceste variante fac referire la o singura planta)
  • Aloe Vera necomestibila: Aloe vera var. chinensis

Aloe vera barbadensis - caracteristici si beneficii. Prezinta frunze late si groase, foarte carnoase, de culoare gri-verzuie, iar florile sunt galbene. Frunzele tinere prezinta pistrui, in timp ce frunzele mature ce pot fi folosite in scop medicinal au o culoare uniforma. Este versiunea de aloe vera cea mai cultivata, recomandata atat pentru uz intern cat si pentru uz extern.

Aloe vera barbadensis - o poti achizitiona de aici!


Aloe vera chinensis - utilizari in tratamente medicale. Prezinta frunze inguste, firave si pistruiate, asezate mult mai dezordonat, iar florile sunt portocalii. Atat frunzele tinere cat si cele mature, prezinta caracteristici similare. Este varianta de aloe vera mai comuna si mai accesibila, recomandata doar pentru uz extern.

In cazul consumului de Aloe vera chinensis, se va obtine un efect puternic laxativ - planta a fost folosita in acest scop de-a lungul timpului.

Aloe vera var. chinensis

Aloe vera barbadensis vs. Aloe vera chinensis

Cum recunosti Aloe Vera comestibila

Aloe vera - ingrijire si metode de crestere

Aloe vera creste foarte bine in soare direct sau umbrire partiala. Este o planta suculenta extrem de rezistenta la seceta si tolereaza ocazional temperaturi scazute, pana la -2 °C. Amplasata in zone prea umbrite sau prea racoroase, planta devine slabita si sensibila la boli si daunatori.

Substratul ideal pentru Aloe Vera. Desi are o putere de adaptare mare si se va adapta aproape oricarui tip de substrat, pentru un randament bun este recomandat un sol ce dreneaza apa foarte bine, in special in perioadele cu temperaturi mai scazute. In conditii de interior, se va folosi un substrat calitativ pentru cactusi si suculente.

Umiditatea ideala pentru Aloe Vera. In cazul plantarii in recipiente de cultura, trebuie sa aveti grija la timpul de uscare al substratului si sa adaptati intervalul de udare, dar si cantitatea de apa. Daca recipientul de cultura este mic, expus radiatiilor solare puternice, substratul se va usca foarte rapid, iar planta ar putea suferi.

Aloe Vera nu tolereaza bine apa ce stagneaza in recipientele de cultura. Excesul de apa ce stagneaza in recipientele de cultura, duce la o degradare rapida a plantei.

Oferta de Aloe Vera de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Tips and tricks:

  • In scopuri medicinale ar trebui se folosesc plante cu varsta de minim 2-3 ani, cu frunze mature.
  • Nu consumati plante proaspat cumparate, decat daca este mentionat expres pe eticheta faptul ca provin din agricultura ecologica si pot fi consumate. Daca astfel de date nu apar pe eticheta, plantele au nevoie de o perioada de repaus, in care nu se vor folosi tratamente chimice.

Atentie! Acest articol nu este menit sa ofere informatii sau sfaturi medicale. Nu va incurajam sa consumati Aloe Vera, sau orice fel de alte plante fara acordul medicului dumneavoastra.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.