Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Subtribul Catasetinae include specii ale genurilor Catasetum, Cycnoches, Clowesia, Mormodes si hibrizii intergenerici ai acestora, fiind de altfel poate cele mai celebre exemple de repaus hibernal din lumea crescatorilor de orhidee. Schimbarile parcurse de plante in perioada de repaus sunt atat de vizibil dramatice, incat persoanele neavizate ar putea confunda initierea acestui moment cu aparitia unei afectiuni fungice sau bacteriene. Pierderea frunzelor la Catasetinae este strict corelata cu momentul infloririi, intrucat o parte din specii infloresc din vara pana toamna tarziu, inaintea initierii perioadei de repaus iar restul infloresc dupa pierderea frunzelor, pe bulbii nuzi.

Incepand cu momentul  ingalbenirii si uscarii frunzelor, urmat de caderea acestora, crescatorii vor recurge la sistarea fertilizarii si reducerea frecventei irigarilor, momentul aproximativ fiind reprezentat de jumatatea a doua a toamnei, cand si temperaturile si fotoperioada vor fi in scadere. Irigarea, desi mai putin frecventa, se va administra pana la mijlocul iernii, atat timp cat mai sunt inca prezente frunze atasate de pseudobulbi. Starea de repaus poate fi indusa, la nevoie, prin sistarea completa a irigarii, daca plantele nu au intrat natural in repaus la inceputul iernii, recurgand la irigari ocazionale, ideal prin pulverizare, doar daca se remarca stafidirea excesiva a pseudobulbilor, care in mod normal poseda rezerve suficiente de apa si substante nutritive ca sa poata supravietui peste iarna si in egala masura sa furnizeze energie pentru dezvoltarea cresterilor noi. Tot in aceasta perioada de repaus se vor realiza si transplantarile si divizarile, evitand insa efectuarea acestor operatiuni odata ce radacinile noi au patruns in mediul de cultura. Cresterile noi nu vor fi irigate pana nu vor depasi 8 – 15 cm inaltime, cand se va remarca si degruparea frunzelor. Atat timp cat frunzele sunt stranse, grupate, exista riscul ca apa administrata sa patrunda intre acestea si sa genereze afectiuni fungice si bacteriene.

Odata finalizata perioada de repaus, cantitatea de apa administrata va fi crescuta gradual, adaugand fertilizanti la fiecare a doua irigare, pentru a satisface ritmul accelerat de crestere pentru care aceste plante sunt cunoscute.

De retinut:

  • In perioada de repaus, plantele pot ramane in continuare in zone cu lumina naturala sau artificiala buna - in natura, acest factor nu se schimba.
  • Daca se constata o deshidratare accentuata a bulbului, este recomandata hidratarea prin pulverizare fina - se poate pulveriza atat bulbul, cu conditia sa fie bine curatat de resturi ramase dupa caderea frunzelor, cat si substratul.
Fredclarkeara After Dark 'SVO Black Pearl' in repaus

Monnierara Jumbo Delight "Orange Diamond" in repaus
Cycnodes Taiwan Gold "Orange" in repaus - hidratat corect, prin pulverizare
Fredclarkeara - se poate observa degradarea rapida a frunzelor la intrare in repaus
Cycnodes - intrarea in repaus

Oferta completa de Catasetine de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.