Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie botanica endemica in  Sumatra, insulele Andaman si Nicobar, in paduri umede si calduroase de  la nivelul marii pana la 100 m altitudine, Phalaenopsis tetraspis a fost descrisa de Heinrich Gustav Reichenbach, si prezinta urmatoarele sinonime cunoscute in prezent: Phalaenopsis barrti King ex Hook. f. 1895; Phalaenopsis imperati; Phalaenopsis speciosa var tetraspis [Rchb.f] Sweet 1968; Phalaenopsis sumatrana var alba Wilson 1915; Polychilos speciosa (Rchb. f.) Shim 1982.

Specie de talie medie, iubitoare de caldura si umiditate, se remarca prin frunzele lungi de pana la 30 cm, obovate, scurt acute pana la obtuse, ce se ingusteaza treptat catre baza, unde se insera pe tulpina scurta. Infloreste frecvent primavara, pe 2-5 tije florale laterale, arcuate, de aproximativ 30 cm lungime, racemoase sau paniculate, cu rahis fractiflex (aspectul de zig – zag al tijei florale) de lungime superioara celei a frunzelor si care poarta flori lucioase, cu aspect cerat si cu parfum intens.

Cresterea acestei specii necesita asigurarea unui nivel de lumina mediu, de aproximativ 18000 – 22000 lux, si protejarea sa de radiatia solara directa. Fotoperioada ideal este de 12 ore per zi. Temperatura poate fi constanta pe tot parcursul anului, cu 22 -  28 ℃ in timpul zilei si 18 – 22 ℃ noaptea. Este necesar sa se asigure o diferenta de 3 – 4 ℃ intre temperaturile nocturne si cele diurne, pentru a asigura succesul infloririi.

Phalaenopsis tetraspis - o poti achizitiona de aici

Cultivarea se poate realiza in sistem clasic, in ghivece din plastic sau ceramica, perforate, cu scoarta de pin de dimensiuni medii (2 – 4 cm),  caz in care se va asigura o umiditate atmosferica de 55 – 60 %. Daca se va opta pentru sistemul de cultivare pe plachete, cu radacini nude, va fi necesara cresterea umiditatii la 70% si se va pozitiona o mica cantitate de muschi sphagnum sub radacini, pentru mentinerea umiditatii.

Irigarile se vor administra doar dupa ce se constata uscarea substratului, la interval de aproximativ o saptamana sau mai mult, acordand o atentie deosebita apei ce poate stagna intre frunze si induce afectiuni fungice si bacteriene.  Fertilizarile se pot administra la fiecare a treia irigare, la dilutii de 50% din concentratiile indicate de producator.

Specia nu necesita o perioada de repaus pentru declansarea infloririi, insa aceasta este stimulata de diferentele bruste de temperatura dintre zi si noapte.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.