Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie botanica cu ocurenta pe insulele Andaman si Nicobar, in Borneo, unde populeaza zone la altitudini joase, intre 0 si 100 m, Phalaenopsis speciosa este cunoscuta si sub urmatoarele sinonime: Phalaenopsis speciosa subvar. christiana (Rchb.f.) A.H.Kent 1891; Phalaenopsis speciosa subvar. imperatrix (Rchb.f.) A.H.Kent 1891; Phalaenopsis speciosa var. christiana Rchb.f 1882; Phalaenopsis speciosa var. imperatrix Rchb.f. 1882; Phalaenopsis speciosa var. maculata Gower 1890; Polychilos speciosa (Rchb. f.) Shim 1982.

Se remarca prin talia medie, de aproximativ 15 – 20 cm inaltime si abundenta tijelor florale, in numar de 2 – 5, care emerg lateral pe tulpinile scurte, din axilele frunzelor superioare zonei de insertie a radacinilor plate. Frunzele, in numar de 5 – 9, ovate pana la obovat lanceolate, lungi de 10  - 25 cm, cu baza ingustata, au varful usor acuminat. Tijele racemoase sau paniculate, arcuate, subpendente,  cu lungime superioara frunzelor, ce depasesc deseori 25 cm, poarta numeroase flori impresionante, de 4 – 5 cm diametru, cerate, parfumate, cu note discrete. Culoarea florilor este subiectul unei variabilitati deosebite, putand prezenta zone purpurii, rosii, roz, albe, sau combinatii ale acestor culori. Inflorirea are loc, cel mai frecvent, de la sfarsitul primaverii pana la inceputul iernii.

Phalaenopsis speciosa Rchb. f. 1881 - O poti achizitiona de aici!

Exista numerosi cultivari premiati, mai ales recent, cand aceasta specie a inceput sa capteze interesul hibridatorilor, datorita variabilitatii ridicate a cromaticii florale. Printre acestia, amintim: Phal. speciosa var. christiana 'Magnifico' (2 premii in 2010) Phal. speciosa var. christiana 'Jennifer Weseloh' (2015) Phal. speciosa 'Jiaho Coffee' (2014) Phal. speciosa 'Struber Pinky' (2014) Phal. speciosa 'Gig' (2013) Phal. speciosa var. christiana 'Crystelle' (2013) Phal. speciosa 'Jiaho Red Ball' (2012) Phal. speciosa var. christiana 'C 1' (2011) Phal. speciosa 'Orchidglade' (1960)

Conditiile de crestere pentru aceasta specie sunt identice cu cele ale speciei Phalaenopsis tetraspis, ce populeaza aceleasi ecosisteme ca si Phalaenopsis speciosa.

Update: Phalaenopsis speciosa a fost asimilat cu Phalaenopsis tetraspis. Cele doua denumiri, sunt considerate acum sinonime.

Radiatia luminoasa se va inscrie in registrul umbrei partiale, cu valori de 18000 – 22000 lux, cu o fotoperioada ideala de 12 ore zilnic. Irigarile se vor administra saptamanal, iar fertilizarile vor avea loc la fiecare a treia udare.

Temperatura poate fi constanta pe tot parcursul anului, cu 22 -  28 ℃   in timpul zilei si 18 – 22 ℃   noaptea. Este ideal sa se asigure o diferenta de 3 – 4 ℃   intre temperaturile nocturne si cele diurne, pentru succesul infloririi.

Cultivarea se poate realiza in sistem clasic, in ghivece din plastic sau ceramica, perforate, cu scoarta de pin de dimensiuni medii (2 – 4 cm),  caz in care se va asigura o umiditate atmosferica de 55 – 60 %. Daca se va opta pentru sistemul de cultivare pe plachete, cu radacini nude, va fi necesara cresterea umiditatii la 70% si se va pozitiona o mica cantitate de muschi sphagnum sub radacini, pentru mentinerea umiditatii.

Irigarile se vor administra doar dupa ce se constata uscarea substratului, la interval de aproximativ o saptamana sau mai mult, acordand o atentie deosebita apei ce poate stagna intre frunze si induce afectiuni fungice si bacteriene.  Fertilizarile se pot administra la fiecare a treia irigare, la dilutii de 50% din concentratiile indicate de producator.

Specia nu necesita o perioada de repaus pentru declansarea infloririi, insa aceasta este stimulata de diferentele bruste de temperatura dintre zi si noapte.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.