Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie botanica a genului Phalaenopsis, a fost descoperita de catre reverendul C.S. Parish, in timpul calatoriilor acestuia in Myanmar, mai exact in zona orasului Moulmein. Ulterior, a patruns in comertul horticol prin importuri efectuate de firma Low and Co., in anul 1861, si a fost descrisa de catre Heinrich Gustav Reichenbach in 1862 si dedicata horticultorului Hugh Low, care exercita totodata si functia de administrator colonial in Labuan, Borneo.

Originara din Borneo si din imprejurimile orasului Moulmein, in zona muntilor Tenasserim, in delta raurilor Gyne, Salween si Ataran, prefera substrate formate din roci calcaroase, de la nivelul marii pana la 800 m altitudine, cu iluminare puternica in cursul diminetii, insa umbrite dupa amiaza. Poate ocupa si statiuni epifite, pe crengile arbustilor de pe pereti stancosi.

O caracteristica deosebita a acestei specii este pierderea periodica a frunzelor. Frunzele de 5 – 10 cm lungime, carnoase, obovate pana la oblong eliptice, acute sau obtuse, cu baza imbricata se insera pe tulpina erecta, ascendenta, si prezinta o coloratie verde deschis cu pete violacee pe fata ventrala. Inflorirea are loc din vara pana in toamna, pe tije laterale, arcuate sau pendent, de 25 – 35 cm lungime, racemoase sau lax paniculate, cu multe flori, dispuse rar, cu spatii mari intre ele, protejate de bractee triunghiulare de dimensiuni reduse. Florile sunt parfumate, foarte persistente, si prezinta un rostrum deosebit de lung, sub forma de cioc. Diametrul florilor este de 4 – 5 cm, impresionand prin forma de stea si textura delicata. Petalele exterioare si cele doua petale ascendente late prezinta un fond alb cu nuante de roz pana la purpuriu la baza, care se contopeste in degrade spre zona marginala cu culoarea de fond. Labelumul este colorat intens in violet si prezinta punctuatie galbena.

Specia prefera iluminare slaba, de 10000 – 15000 lux, si locatii umbrite in cursul dupa amiezii. Fiind o specie termofila, se vor asigura temperaturi de 28 – 32 ℃  ziua si 24℃  noaptea, in timpul verii, insa se va avea in vedere cresterea temperaturii pana la 31 - 35 ℃  ziua si 19 – 23 ℃  noaptea in anotimpul rece. Umiditatea atmosferica va avea valori ridicate, de aproximativ 80% sau superioare, in special in perioada de crestere activa.

Substratul recomandat pentru aceasta specie va fi format din scoarta de pin de 12 – 16 mm diametru, putand fi utilizate ghivece din plastic sau ceramica, prevazute cu gauri pentru drenaj. In tarile asiatice este preferata montarea pe scoarta, pluta sau lemn, insa aceasta metoda de cultura necesita irigare mai frecventa. Schimbarea substratului se va efectua de regula primavara, cand se poate observa aparitia unor cresteri radiculare noi.

Irigarile se vor administra saptamanal, pastrand substratul umed insa nu ud, si asigurand o buna ventilatie. Fertilizarile vor fi frecvente in perioada de crestere activa, administrate saptamanal, la fiecare udare sau o data la doua saptamani, cu o dilutie de 25 – 50% din dozajul recomandat de producator.

Spre deosebire de majoritatea speciilor, Phalaenopsis lowii necesita o perioada de repaus, care in habitatul natural dureaza aproximativ 3 – 4 luni, in perioada rece si secetoasa a anului. In cultura insa, o perioada de repaus de o luna este suficienta, si nu se va permite sub nicio forma extinderea acesteia mai mult de 2 luni. In aceasta perioada, umiditatea va fi scazuta la 60 – 65 %, irigarile vor fi sistate, fiind inlocuite de pulverizari ocazionale, nu se vor mai administra fertilizanti si se va creste nivelul radiatiei luminoase. Desi plantele pot rezista unor perioade indelungate de repaus, in care este posibila pierderea frunzisului, nu se recomanda extinderea acestora in conditii de cultura.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.