Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Grammangis ellisii este o specie botanica Africana, endemica (creste doar) in nordul si estul Madagascarului, unde populeaza zonele de paduri umede de la nivelul marii pana la altitudini de 1300 m, de regula in zonele de deasupra raurilor, avand o toleranta termica ridicata, intrucat poate creste in egala masura in climate calde sau reci. Sinonimele acceptate pentru aceasta specie sunt Gabertia ellisii (Lindl.) Gaudich. 1892, Grammangis fallax Schltr. 1915, Grammatophyllum ellisi Lindley 1860.

Plantele au de regula inaltime medie spre mare, de 50 – 60 cm, cu pseudobulbi ovoid - tetragonali, masivi, de 8 – 10 cm, la momentul maturarii, acoperiti cu cateva bractei decidue,  scvamoase, si care poarta 3 pana la 5 frunze oblongi, plicate, oblic rotunjite la varf, de 15 – 40 cm lungime si 1,5 – 4 cm latime, complet dezvoltate la momentul infloririi . Infloreste, de obicei, incepand cu luna Ianuarie pana la mijlocul verii, concomitent cu dezvoltarea noilor cresteri vegetative, pe pseudobulbii tineri, dezvoltati partial, pe tije cu emergenta bazala, arcuate, de pana la 90 cm lungime, prevazute cu 3 – 4 bractei bazale, late, si inca 3 – 4 catafile larg spatiate. De regula, Grammangis produce intre 15 – 40 flori, parfumate, cerate, de aproximativ 7,5 cm diametru, cu un fond de culoare castanie sau verde/galben in cazul variantei alba (albino). Florile formeaza inflorescente de tip racem. Sepala mediana este obovata, de 4 cm lungilme si 2 cm latime, mai lata in zona centrala. Petalele laterale au aceeasi lungime, insa sunt usor ingustate, in comparatie cu sepala centrala, acuminate apical, in forma de secera si prevazute cu 17 vene. Labelumul falciform este trilobat, cu lobii laterali subacute si cel median usor mai lung si mai ingustat, prevazut bazal cu un callus masiv, bifurcate apical.  Columna masoara 10 mm in lungime, avand auricule triangular obtuze.

Grammangis ellisii ocupa statiuni epifite, populand padurile estice si nordice umede de-a lungul raurilor in Madagascar si pe insula Sainte Marie, unde a fost mentionata istoric, insa nu a fost regasita in cadrul unui recensamant in anul 1981.

Prefera conditii de luminozitate medii, in jur de 20000 lux, tolerand insa si valori superioare, de pana la 30000 lux. Temperaturile de crestere vor fi medii spre calduroase, plantele pretandu-se mai degraba spatiilor de cultura calde. In conditii de clima rece, florile vor capata o tenta verzuie, fiind mai putin intens colorate.

Grammangis ellisii - il poti achizitiona de aici!

Ventilatia intensa este o conditie imperios necesara pentru cresterea cu succes a acestei specii, pentru evitarea arderii frunzelor in conditii de iluminare puternica.

Mediul de cultura ideal este reprezentat de scoarta de conifere de diametru mediu, plantele putand fi cultivate fara probleme in ghivece standard, asemanator speciilor genului Lycaste.

Grammangis ellisii se va iriga abundent in perioada de crestere activa, incepand cu primavara, fiind indicat sa se fertilizeze la fiecare udare, cu o frecventa saptamanala, cu conditia de a oferi o perioada de repaus/semirepaus din toamna pana primavara devreme, cand atat irigarile cat si fertilizarile vor fi sistate sau reduse in mod semnificativ.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.