Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Hibrid recent,  intergeneric, complex din punct de vedere al speciilor utilizate, Perreiraara Rapeepath este o vandoidee ce impresioneaza de la prima vedere prin talia mica, compacta, florile abundente, cromatica exuberanta si parfumul puternic, dovedind ca reprezinta efortul diversilor cultivatori pentru a obtine tot ce se poate mai bun din genurile cunoscute.

Inregistrata la Royal Horticultural Society in 2015 de catre crescatorul tailandez Wuttiphan Keesanga, Perreiraara Rapeepath este un hibrid intre Perreiraara Bangkok Sunset, ca parinte seminal, si Vandachostylis Pine Rivers, ca parinte polinic. Compozitia specifica a acestui hibrid spectaculos este urmatoarea: Rhynchostylis coelestis 37,5%, Aerides houlletiana 25 %, Vanda flabellata 12, 5%, Vanda curvifolia 12,5 %, Vanda coerulea 6,64%, Vanda sanderiana 4,69%, Vanda luzonica 0,78%, Vanda tricolor 0,39%, incluzand 8 specii botanice din 3 genuri diferite. Ca majoritatea hibrizilor ce au utilizat Rhynchorides Bangkok Sunset ca parinte seminal, Rapeepath surprinde prin talia redusa, compacta, ce rezolva aspectul spatiului, de multe ori restrictiv pentru colectionarii de vandeae, si in egala masura, prin multitudinea de flori si tije florale, ce amintesc de parintele dominant, Rhynchostylis, prin portul compact al inflorescentelor semipendente.

Orhidee Perreiraara Rapeepath - o poti achizitiona de aici!

Toleranta fata de conditiile reduse de radiatie luminoasa recomanda acest hibrid pentru orice colectionar.

Creste in statiuni exclusive epifite, cu port monopodial, insa formeaza deseori keiki bazali, putand in timp sa genereze clustere de plante impresionante. Lungimea medie a tulpinii se situeaza in jurul valorilor de 20 – 30 cm, iar pe aceasta se insera frunze carnoase, alterne, de 10 – 20 cm lungime si pana la 2 cm latime.

Inflorirea are loc pe tije erecte pana la arcuate, cu multe flori (15 - 25) cu aspect cerat, parfumate, ce emerg de la inceputul verii pana la sfarsitul toamnei. Florile, de 2 – 3 cm diametru, poseda o cromatica impresionanta, cu nuante de alb, galben, roz, cyclam, violet, distribuite oarecum in degrade pe toata suprafata corolei.

Datorita aceluiasi criteriu, anume descendenta din Rhynchostylis, mosteneste de la acesta facilitatea cultivarii, preferand un climat cald, cu 31 – 32 ℃  pe durata zilelor de vara, si 23 – 24℃   noaptea, cu 34 – 36℃   ziua, in timpul primaverii si 18 – 23 ℃ noaptea, si cu 29 – 32 ℃ ziua si 13 – 14℃ noaptea, in timpul iernii.

Radiatia luminoasa se va situa in intervalul de 30000 – 40000 lux, preferand ins alumina filtrate si dispersata, fara a fi expuse direct razelor solare, si asigurand in permanenta o buna ventilatie.

Perreiraara Rapeepath necesita un nivel al umiditatii atmosferice de 70 – 85% din timpul verii pana la inceputul toamnei, urmand ca acesta sa fie redus progresiv pana la 60% in perioada rece, pana la inceputul primaverii.

Modul de cultura ideal este cu radacinile nude, in vas din sticla sau montata in cosuri din lemn, fara substrat, sau cu bucati mari, grosiere, de scoarta, in jurul radacinilor, insa in acest caz va fi necesara o atentie sporita in privinta necesitatilor de irigare.

In cazul in care preferati cultura in substrat, trebuie sa stiti ca acest hibrid nu se impaca bine cu substratul invechit, descompus, insa nici nu reactioneaza bine la schimbarea lui.  Se recomanda utilizarea unui mix de scoarta mare si medie, amendata cu bucati de carbune vegetal in proportie egala. Desi reactia la transplantare nu este pozitiva, se recomanda schimbarea anuala a substratului, intrucat descompunerea acestuia va duce la degradarea rapida a sistemului radicular.

Irigarile vor fi abundente in sezonul cald, urmand sa fie ajustate in sezonul rece, tinand cont si de temperatura ambientala.

Fertilizarile se vor realiza saptamanal in perioada de crestere activa, la concentratii de 25 – 50% din dozajul recomandat de producator, utilizand un fertilizant echilibrat pe tot parcursul anului, sau un fertilizant bogat in azot in perioada de crestere din primavara pana la mijlocul verii, si unul bogat in fosfor in perioada de inflorire, de la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei.

Intrucat Perreiraara Rapeepath prezinta necesitati scazute fata de parametrul irigare pe perioada iernii, se poate concluziona ca perioada de iarna reprezinta faza de repaus pentru acest hibrid. In aceasta perioada irigarile vor fi foarte rare, eventual lunar, fiind inlocuite cu pulverizari ocazionale ale radacinilor, pentru a nu permite uscarea completa a plantelor. In egala masura, in aceasta perioada se va sista si fertilizarea, urmand a fi reluata odata cu reinceperea ciclului de irigari.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.