Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Hibrid secundar, obtinut de catre R.H. Palmer si inregistrat la Royal Horticultural Society in 2009, prin incrucisarea a doi hibrizi primari, anume Trichocentrum Maureen si Trichocentrum x haematochilum, ambii incluzand in componenta lor specia botanica Trichocentrum lanceanum, alaturi de Trichocentrum carthaginense si Trichocentrum luridum. Formula parentala este urmatoarea: Trichocentrum lanceanum 50%, Trichocentrum carthaginense 25% si Trichocentrum luridum 25%.

Trichocentrum Ollie Palmer este o planta de talie medie, iubitoare de caldura insa toleranta fata de temperaturile scazute, ce poate atinge pana la 50 cm, fiind lipsita de pseudobulbi sau posedand pseudobulbi de dimensiuni extrem de reduse, ce poarta frunze singulare, coriacee, oblong lanceolate, de culoare verde, cu lungimi de pana la 50 cm si latimi de pana la 12,5 cm, care se insera apical.

Poate inflori de mai multe ori intr-un an, cu 10 – 12 flori parfumate, cerate, foarte durabile, cu coloratie complexa, ce emerg pe tije florale acoperite de teci bazale cenusii – brune, lungi de pana la 45 cm. Florile de dimensiuni mari (5 – 6 cm) prezinta o coloratie violet marmorata pe toate petalele si sepalele, pe fond alb, cu o bordura neregulata in zona marginala, labelumul este uniform violet, iar banda marginala alba a acestuia este mult mai lata decat in cazul petalelor si sepalelor. Columna este colorata in alb.

Preferintele fata de lumina pentru acest hibrid sunt de intensitate luminoasa medie spre ridicata, 20000 – 35000 lux, in conditii de ventilatie buna si umiditate ridicata. Se va opta pentru reducerea expunerii la lumina intensa in cazurile cand se remarca aparitia coloratiei rosietice a frunzelor.

Fiind o planta termofila, Trichocentrum Ollie Palmer prefera temperaturi diurne de 29 – 33 ℃ si nocturne de 20 – 22 ℃ pe tot parcursul anului.

Umiditatea relativa va ramane si ea constanta de-a lungul anului, in jurul valorilor de 65 – 85%.

Trichocentrum Ollie Palmer se poate fixa pe plachete de scoarta, insa acest tip de cultura necesita asigurarea unei umiditati ridicate, pana la irigari zilnice in timpul zilelor de vara.

O alta optiune privind cultivarea acestei orhidee este reprezentata de amplasarea plantelor in ghivece mari, cu substrat foarte grosier care insa poate retine umiditate. Cel mai des, in acest scop, se utilizeaza scoarta de pin de calibru mare, adaugand si bucati compacte de muschi sphagnum. Datorita faptului ca radacinile nu suporta substraturi in descompunere, se recomanda schimbarea frecventa a acestuia.

Irigarile vor fi abundente in perioada cresterii intensive, asigurand insa un drenaj foarte bun.

In perioada de crestere activa plantele se vor fertiliza saptamanal cu concentratii de 25 – 50 % din dozajul recomandat de producator. Se va prefera un fertilizant cu raportul NPK 10 – 10 – 10 pentru tot anul.

In timpul iernii se poate reduce irigarea si fertilizarea, mai ales in conditii de lumina insuficienta.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.