Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Hibrid secundar obtinut de crescatorul tailandez Kirit Vejvarut prin incrucisarea hibridului primar Dendrobium Dawn Maree creat si inregistrat de J. Burrows in 1983 (Dendrobium formosum ca parinte seminal X Dendrobium cruentum ca parinte polinic) cu unul din parinti, anume Dendrobium formosum, in scopul stabilizarii dimensiunii florale la valori superioare fata de Dawn Maree, Roongkamol Vejvarut reprezinta in mod cert un progres atat din punct de vedere cromatic cat si al dimensiunilor.

Nu in ultim rand, utilizarea a doi parinti din sectiunea Formosae (anterior Nigrohirsutae) garanteaza infloriri repetate, abundente, de lunga durata, cu flori mari (probabil cele mai mari dintre toate sectiunile genului Dendrobium), toate acestea pe fondul usurintei cultivarii in conditii de apartament, ce se preteaza inclusiv incepatorilor in cresterea orhideelor. Hibridul a fost inregistrat la Royal Horticultural Society la data de 18.07.2001 si prezinta urmatoarea formula parentala: Dendrobium formosum 75% si Dendrobium cruentum 25%. Ulterior, Roongkamol Vejvarut va sta la baza crearii a inca 3 hibrizi, anume Dendrobium Bali Sweet Heart, Dendrobium Datin Zakiyah si Dendrobium Jairak Dawn, dintre care ultimul atrage cel mai mult atentia, reprezentand o incrucisare cu Dawn Marie.

Dendrobium Roongkamol Vejvarut

Dendrobium Roongkamol Vejvarut mosteneste de la formosum floarea de dimensiuni mari, cu textura cristalina, si persistenta ridicata, in ciuda aspectului fragil, si de la cruentum contrastul puternic, cu nuante rosii-portocalii, al cromaticii labelumului.

De talie mica spre medie, iubitoare de caldura, dar cu moderatie, poate ajunge la 20 – 40 cm inaltime, prezinta pseudobulbi erecti ce poarta foliaj in primele 2 treimi dinspre varf, format din frunze coriacee, oblong eliptice, obtuse, lungi de 9 – 15 cm, articulate la baza cu teci hirsute (paroase), tubulare, ce dau numele anterior cunoscut al sectiunii.

Inflorirea are loc din toamna pana iarna, pe tije scurte, axilare sau sub forma de raceme terminale, cu 1-4 flori parfumate, ce emerg din nodurile din apropierea zonei cu frunze a pseudobulbilor maturi. Florile, de dimensiuni impresionante (8 – 15 cm diametru), au o culoare de fond alba, o textura cristalina, prezentand sepale lanceolate si petale de forma rotunda, de aceeasi lungime cu sepalele. Labelumul prezinta o coloratie puternic contrastanta, portocaliu – rosie, pe fond alb, avand o forma ligulata si recurbata descendent.

Dendrobium Roongkamol necesita nivele ridicate ale radiatiei luminoase, de 30000 – 40000 lux, iar pseudobulbii ajunsi la maturitate pot suporta cu succes soarele direct.

Temperaturile diurne recomandate in sezonul cald se vor incadra in intervalul 19 – 24 ℃, iar cele nocturne in 12 – 18 ℃, asigurand o diferenta zi/noapte de 5 – 9 ℃. Iarna, media temperaturii pe timpul zilei se va inscrie intre 16 – 21 ℃ cu minime de 2 – 3 ℃ noaptea si o diferenta zi/noapte de 10 – 18 ℃.   Primavara, temperaturile diurne vor urca la 23 – 24 ℃ ziua si 5 – 12 ℃ noaptea, cu 11 – 18 ℃ diferenta. Toate aceste valori ne indica faptul ca Roongkamol este o planta ce se poate creste cu usurinta pe un balcon inchis, neincalzit, pe tot parursul anului. De mentionat ar fi si faptul ca aceste valori sunt teoretice si orientative, plantele demonstrand in practica o capacitate de adaptare uimitoare.

Umiditatea optima pe va fi de 60 – 85 % pe tot parcursul anului, fiind urmarita o corelare intre umiditate atmosferica si temperatura.

Desi se poate cultiva pe plachete de scoarta sau pluta, ori in cosuri de lemn, cu conditia asigurarii umiditatii adecvate, consideram ca pentru usurinta culturii este recomandabila cultivarea in ghivece, cu un amestec de muschi sphagnum, compost de cocos, scoarta de 3 – 6 mm diametru, eventual amendat cu vermiculit sau perlit. Schimbarea ghivecelor se recomanda primavara devreme, odata cu aparitia cresterilor noi radiculare.

Irigarea va fi moderata spre abundenta de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei, insa va fi redusa in timpul iernii, odata ce cresterile noi ating maturitatea.

Fertilizantul se va administra saptamanal, la 25 – 50% din concentratia  recomandata. Este recomandat un fertilizant bogat in azot din primavara pana la mijlocul verii, inlocuit de un fertilizant bogat in fosfor de la sfarsitul verii pana iarna.

Pentru Dendrobium Roongkamol, este deosebit de importanta alocarea unei perioade de repaus ce va dura din iarna pana la aparitia cresterilor noi, primavara. In aceasta perioada se poate rari sau elimina irigarea complet, avand grija insa sa nu se permita uscarea completa a plantelor. In ultima luna de la sfarsitul iernii se va permite insa uscarea completa, recurgand doar la pulverizari in cursul diminetii. Odata cu reducerea irigarii se va sista si administrarea fertilizantului, aceasta fiind reluata la inceputul primaverii.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.