Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Catasetum este cel mai mare gen al subfamiliei Catasetine si creste intr-o varietate de conditii - fie la adapostul cald si umed al copacilor, fie la baza frunzelor vechi de palmier; unele specii pot fi gasite pe pietre, pe pamant, sau chiar in nisip, pe coasta central-pacifica a Mexicului (spre Paraguay) si in Argentina de Nord. Acestui gen ii place o temperatura calda, lumina puternica si un spatiu bine aerisit.

Oferta de Catasetine de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Caracteristici comune cu Cycnoches:

  • cresterile noi se dezvolta rapid - intr-o perioada de 5-6 luni, infloresc, isi pierd frunzele si hiberneaza intre 1 luna si 5 luni, in functie de specie si de conditiile climatice ale habitatului;
  • florile separate, masculine si feminine, ocazional hermafrodite;
  • florile feminine sunt foarte similare, ca forma, de aceea recunoasterea speciilor este aproape imposibila dupa aceasta varianta;
  • principalii daunatori sunt paianjenii rosii, spider mites si paduchii lanosi, care apar si se multiplica rapid in lipsa umiditatii si a ventilatiei corespunzatoare.

Florile masculine ale genului Catasetum variaza foarte mult de la specie la specie. Exista cel putin 12-15 forme de baza diferite.

In timpul perioadei de crestere, se mentine o umiditate ridicata constanta. Dupa inflorire, udarea poate fi redusa sau oprita complet pana cresterile noi evolueaza suficient de mult incat sa dezvolte radacini si cresteri cu dimensiuni de 8-15 cm.

Taierea frunzelor. Atunci cand cresterea noua ajunge la maturitate, frunzele pot fi taiate (la acest moment deja incep sa se ingalbeneasca singure oricum). Taierea lor asigura un transport mai facil, un control mai usor al daunatorilor (catasetinele sunt adevarati magneti pt paianjenul rosu si nu numai) si o stabilitate mai mare a plantei. Taiarea frunzelor poate insemna o grabire a infloririi, pentru varietatile care infloresc dupa intrarea in repausul de iarna.

In perioada de repaus, plantele pot ramane in continuare in zone cu lumina naturala sau artificiala buna - in natura, acest factor nu se schimba. Daca se constata o deshidratare accentuata a bulbului, este recomandata hidratarea prin pulverizare fina - se poate pulveriza atat bulbul, cu conditia sa fie bine curatat, cat si substratul.

Fertilizarea catasetinelor. Se foloseste fertilizant bogat in nitrogen (N) in perioada de crestere. Ca si la celelalte genuri din subfamilia Catasetinae, este important ca plantele sa fie udate din belsug, sa fie tinute in lumina puternica si aerul sa fie bine ventilat.

Repoting. Pentru replantare, in functie de obiceiurile de crestere, microclimat si timpul alocat pentru ingrijire, exista mai multe variante:

Scoarta, lemn de pluta sau chipsuri de cocos, in amestec cu Sphagnum, pentru o retentie mai buna de apa

Sphagnum cu un strat de bile de argila pe fundul vasului. Sphagnumul este ideal, deoarece prezinta o retentie mare de apa si nutrienti. Totodata, permite o dezvoltare facila a noilor radacini. Bilele de argila asigura un drenaj bun, dar au si o anumita retentie de apa ce va fi eliberata ulterior sub forma de vapori. Sphagnumul necesita inlocuire la 1-3 ani, pe masura ce se compacteaza iar retentia de apa si circulatia aerului se reduc.

Cultura hidro. Catasetinele pot fi crescute cu succes in culturi hidro (bile de argila, carbune, etc.), atat timp cat se asigura irigari foarte frecvente si fertilizare specifica (cu un fertilizant special pentru culturi hidroponice). In practica, aceste metode de cultura sunt potrivite pentru serele cu sisteme de udare automate, unde surplusul de apa nu este o problema, iar ventilatia este foarte buna. Aceasta metoda de cultura nu este recomandata pentru cresterea plantelor "acasa".

Catasetinele pot fi crescute cu succes in ghivece de lut, plastic transparent (radacinile sunt vizibile si pot fi verificate usor) sau cosulete perforate (atentie - cresterea in cosuri necesita udare frecventa). Atunci cand plantele nu pot fi amplasate in zone calduroase sau cu lumina foarte buna, este recomandata gaurirea ghivecelor, pentru o uscare a substratului intr-un interval rezonabil de timp.

Se va evita inghesuirea plantelor - ghivecele cu catasetine pot fi dispersate sau agatate, deoarece este necesara o buna circulatie a aerului in jurul lor.

Replantarea se face in general primavara, la aparitia cresterilor noi.

Oferta de Catasetine de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.