Floraria Secret Garden - Ingrijirea orhideelor

Catasetum este cel mai mare gen al subfamiliei Catasetine si creste intr-o varietate de conditii - fie la adapostul cald si umed al copacilor, fie la baza frunzelor vechi de palmier; unele specii pot fi gasite pe pietre, pe pamant, sau chiar in nisip, pe coasta central-pacifica a Mexicului (spre Paraguay) si in Argentina de Nord. Acestui gen ii place o temperatura calda, lumina puternica (in plin soare) si un spatiu bine aerisit.

Caracteristici comune cu Cycnoches:

  • cresterile noi se dezvolta rapid - intr-o perioada de 5-6 luni, infloresc, isi pierd frunzele si hiberneaza intre 1 luna si 5 luni, in functie de specie si de conditiile climatice ale habitatului;
  • florile separate, masculine si feminine, ocazional hermafrodite;
  • florile feminine sunt foarte similare, ca forma, de aceea recunoasterea speciilor este aproape imposibila dupa aceasta varianta;
  • principalii daunatori sunt paianjenii rosii, spider mites si paduchii lanosi, care apar in lipsa umiditatii si a ventilatiei corespunzatoare.

Florile masculine ale genului Catasetum variaza foarte mult de la specie la specie. Exista cel putin 12-15 forme de baza diferite.

In timpul perioadei de crestere, se mentine o umiditate ridicata constanta. Dupa inflorire, udarea poate fi redusa sau oprita complet pana cresterile noi evolueaza suficient de mult incat sa dezvolte radacini si cresteri cu dimensiuni de 8-15 cm.

In perioada de repaus, plantele pot ramane in continuare in zone cu lumina naturala sau artificiala buna - in natura, acest factor nu se schimba. Daca se constata o deshidratare accentuata a bulbului, este recomandata hidratarea prin pulverizare fina - se poate pulveriza atat bulbul, cu conditia sa fie bine curatat, cat si substratul.

Se foloseste fertilizant bogat in nitrogen (N) in perioada de crestere. Ca si la celelalte genuri din subfamilia Catasetinae, este important ca plantele sa fie udate din belsug, sa fie tinute in lumina puternica si aerul sa fie bine ventilat.

Pentru replantare se foloseste scoarta sau lemn de pluta cu Sphagnum la baza, pentru a mentine umiditatea, in ghivece de lut, plastic transparent sau cosulete. Cel mai bine este sa atarnam plantele pentru o circulatie buna a aerului in jurul lor.

Replantarea se face in general primavara, la aparitia cresterilor noi.