Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie de orhidee descrisa prima data de John Lindley in 1869 (dupa unii autori, de Henry Nicholas Ridley in 1986), Rhynchostylis Gigantea populeaza sud-estul Asiei, in Myanmar, Tailanda, Malaysia, Laos, Cambodgia, Vietnam, China (Hainan), Borneo, Bangladesh si Filipine. Este floarea nationala, emblematica, a statului indian Assam.

Orhidee Rhynchostylis Gigantea (Lindl.) Ridl.

Rhynchostylis Gigantea se diferentiaza de speciile genului Vanda prin labelumul ce poseda un singur lob.

Descopera aici selectia de Vanda si Rhynchostylis de la Secret Garden (link).

Sinonimele acceptate sunt Anota densiflora, Anota gigantea, Anota hainanensis, Anota harrisoniana, Anota violacea, Gastrochilus giganteus, Gastrochilus violaceus, Rhynchostylis gigantea f. harrisoniana, Rhynchostylis gigantea subsp. violacea, Rhynchostylis violacea, Saccolabium albolineatum, Saccolabium giganteum, Saccolabium giganteum var. illustre, Saccolabium giganteum var. petotianum, Saccolabium harrisonianum, Saccolabium violaceum, Saccolabium violaceum var. harrisonianum, Vanda densiflora, Vanda hainanensis.

Acest taxon este remarcabil prin inflorescentele masive, compacte, sub forma de ciorchine, cu flori asemanatoare relativ celor de Vanda, dar de dimensiuni reduse (2,5 - 3,8 cm diametru), cu parfum intens, dulceag, amintind de aroma de cuisoare. Datorita arealului considerabil ocupat, exista numeroase clone si variatii de culoare, de la alb, la rosu inchis sau violet, cu forme patate intermediare.

Specie monopodiala de talie medie, prefera clima calda spre foarte calda, si ocupa statiuni epifite, putand ajunge pana la inaltimea de 61 cm, cu o tulpina solida, de aproxiativ 10 cm, ce poarta frunze mari, rigide, imbricate bazal, liniare, ce prezinta santuri longitudinale, acut lobate apical, de pana la 30 cm lungime si 5 - 7,5 cm latime.

Orhidee Rhynchostylis Gigantea (Lindl.) Ridl.

Florile apar pe tija florala arcuata, de aproximativ 30 cm lungime, racemoasa, si formeaza ciorchini densi de flori, care persista pentru aproape doua saptamani. Culorile cunoscute ale florilor sunt rosu purpuriu, ametist, stacojiu, alb, portocaliu.

Cerintele fata de radiatia luminoasa ale acestei specii sunt ridicate, de 30000 - 40000 lux, preferand lumina puternica, insa nu directa, intrucat aceasta poate provoca arsuri solare frunzelor.

Specie termofila, prefera temperaturi diurne de 32 - 33 °C si nocturne de 24 - 25 °C. Temperatura medie diurnala in perioada de primavara va fi de 34 - 35 °C, iar cu minime de 24 - 26 °C. In timpul iernii, se vor asigura temperaturi de 31 - 33 °C ziua, si minime de 20 - 23 °C noaptea.

Din punct de vedere al preferintelor pentru umiditate, aceasta se va situa la 80% pentru cea mai mare perioada a anului, scazand la 70 - 75% in timpul iernii si la inceputul primaverii.

Ca mediu de cultura se recomanda cresterea sa suspendata lejer, prin intermediul numeroaselor radacini aeriene. Se pot utiliza cosuri sau cutii de lemn confectionate din sipci, in care se poate adauga (sau nu) un substrat grosier, cu granulatie foarte mare, format din scoarta. In acest sistem de cultivare, este necesar sa se asigure o irigare abundenta si corespunzatoare, precum si un nivel ridicat al umiditatii. Plantele vor fi udate cel putin o data pe zi, chiar si de mai multe ori pe zi in zilele toride.

Un alt sistem de cultura recomandat sunt ghivecele cu substrat foarte afanat, ce permite uscarea rapida ulterior irigarii. Se obtin rezultate bune cu amestecuri in parti egale de bucati mari de scoarta de conifere si carbune, sau eventual doar carbune.

Orhidee Rhynchostylis Gigantea (Lindl.) Ridl.

Nu tolereaza bine schimbarea substratului si a mediului, insa daca specia este cultivata in containere prevazute cu substrat din scoarta, va fi necesara schimbarea acestuia in fiecare an, deoarece posibila descompunere a substratului poate duce rapid la putrezirea sistemului radicular.

Rhynchostylis reactioneaza mult mai bine daca schimbarea substratului se realizeaza la momentul dezvoltarii de radacini noi. Intrucat tijele florale emerg de la baza tulpinii, nu se recomanda ingroparea adanca a acesteia in substrat.

Disponibilitatea apei variaza consistent in mediul natural populat de aceasta orhidee, ploile fiind abundente sau foarte abundente. Sezonul ploios incepe la inceputul primaverii si dureaza pana toamna. Apoi se instaleaza sezonul uscat, care dureaza 3 - 4 luni, in iarna si la inceputul primaverii. Plantele cultivate vor trebui udate abundant in timpul perioadei de crestere, insa trebuie asigurata aerisirea continua a radacinilor in tot acest timp, permitand uscarea rapida a acestora. Pentru plantele cultivate in containere, nu se va permite udarea generoasa a mediului de cultura.

Fertilizarea va avea o recurenta saptamanala in perioada de crestere activa, fiind administrata la 25 - 50% din doza recomandata de producator. Se pot utiliza fertilizanti pe toata perioada anului, insa se poate opta si pentru formule cu concentratii mai mari de azot din primavara pana la mijlocul verii si cu concentratie mai mare de fosfor la sfarsitul verii si toamna.

Perioada de repaus va fi asigurata prin reducerea cantitatii de apa in timpul iernii, permitand uscarea substratului intre udari. Daca umiditatea este ridicata in camerele de cultura pe perioada iernii, se poate renunta la udari, rezumandu-se la pulverizarea frunzelor si a radacinilor, in cursul diminetii. In conditii de umiditate scazuta, se va recurge insa la udari consistente. Se va renunta la fertilizare pana la reluarea rutinei normale de irigare, de durata primaverii.

Descopera aici selectia de Vanda si Rhynchostylis de la Secret Garden (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.