Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Lycaste skinneri, cunoscuta si ca Lycaste virginalis, este o specie epifita, originara din Mexic, Guatemala, El Salvador si Honduras, cu distributie la  altitudini de 1650 de metri deasupra nivelului marii.

Specia a fost descoperita in 1843 de catre John Lindley  (5 Februarie 1799 - 1 Noiembrie 1865), botanist, horticultor si orhidolog englez, fiind initial incadrata in genul Maxillaria.

Din pseudobulbii sai mari cresc frunze lungi, iar florile, in general individuale, sunt triunghiulare, cresc de la baza celui mai tanar pseudobulb si masoara intre 10 si 15 centimetri. Acestea variaza de la complet albe (la varietatea "Alba"), pana la diferite tonuri de roz. Aceasta puritate a culorilor il face sa fie cel mai bun candidat pentru formarea hibrizilor de Lycaste.

Lycaste Skinneri Alba (flori mari cerate, intens parfumate) - poti achizitiona varietati de Lycaste aici!

Perioada de inflorire este, de obicei, intre noiembrie si aprilie, apogeul acesteia fiind la finalul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie. O planta matura poate produce intre 4 si 12 flori pe parcursul perioadei de inflorire iar acestea pot rezista pana la 6-8 saptamani.

Lycaste Skinnerii este o planta hermafrodita, capabila sa produca milioane de seminte in interiorul unui fruct in forma de capsula. Cu toate acestea, conditiile necesare germinarii includ prezenta unui anumit tip de micelii, ceea ce face ca aceasta planta sa fie foarte rara. Comercializarea ei este interzisa in Guatemala, unde se mai numeste si "Monja Blanca" - "Calugarita Alba"; a fost aleasa ca floare nationala datorita frumusetii si raritatii sale, pe 11 februarie 1934. In 1997, cand Guatemala a inceput sa produca moneda de 50 de centi, a fost gravata pe aversul si reversul monedei.

Lycaste Skinnerii se gaseste in padurile umede de pin, stejar si arbori de guma din Mexic, Guatemala, el Salvador si Honduras, fiind cel mai des intalnita in Guatemala. Poate fi gasita atat in statiuni epifite, cat si litofite. Desi specia creste la altitudini de 1650 de metri, nu sufera din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii si nici din cauza temperaturilor joase, in timpul iernii, in conditiile cresterii in apartament. Specia prefera temperaturi mai scazute, fiind recomandata mentinerea exemplarelor la temperaturi sub 28 °C pe perioada verii si de 14 - 20 °C in timpul zilelor de iarna si de peste 10 °C noaptea.

Umiditatea optima este 50% - 70%, dupa unii autori, ca regula generala, insa expertii recomanda scheme mai complexe, care indica o limita inferioara de 70% a indexului de umiditate, cu valori de 90% pentru orele diminetii, intrucat aerul prea uscat afecteaza dezvoltarea plantelor prin incetinirea cresterii si prin palirea si uscarea florilor.

Mediul de cultura indicat va contine un amestec de scoarta de conifere cu carbune, argila expandata, spuma horticola si frunze de mesteacan, putandu-se utiliza ghivece de ceramica nesmaltuita, pentru asigurarea aerarii adecvate a radacinilor.

In perioadele de formare a cresterilor noi, Lycaste skinneri necesita udari frecvente si abundente, evitand insa stagnarea apei in recipientele de crestere sau in tavitele aferente acestora, intrucat poate provoca descompunerea radacinilor si a partilor inferioare ale plantei. Se va asigura uscarea relativa a mediului de cultura intre udari. In timpul perioadei de vara, se recomanda pulverizarea plantelor, pentru cresterea umiditatii aerului.

Fertilizarile se vor administra la 2-3 saptamani in perioada de crestere, la concentratii de 25% - 50% fata de dozarea indicata, administrarea acesteia realizandu-se atat radicular (pentru radacini, prin scufundare), cat si foliar (prin pulverizarea frunzelor), cea mai indicata metoda fiind de alternare a tipurilor de administrare.

Perioada de repaus necesita amplasarea plantelor in cele mai luminoase locatii posibile si mentinerea acestora la temperaturi de 14 - 20 °C in timpul zilei si minim 10 °C in timpul noptii. Udarile vor fi usor reduse, fiind administrate la aproximativ 2-3 saptamani. Daca se observa o deshidratare accentuata a bulbilor, se va recurge la pulverizari saptamanale. Plantele pot inflori inaintea si la sfarsitul perioadei de repaus. Repausul se va finaliza la inceputul lunii martie, cand temperaturile incep sa creasca.

Lycaste skinnerii iubeste lumina puternica a soarelui, insa fara ca aceasta sa fie directa, fiind recomandata evitarea expunerii in perioada dupa-amiezei sau a serii, mai ales in zilele fierbinti, cand este preferabila plasarea plantelor in spatele unei perdele sau la umbra altor plante, pentru a evita arsurile solare.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.