Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Epidendrum (Dinema) Polybulbon Lindl. 1826 este o specie botanica descrisa de Lindley in 1826, frecvent atribuita genurilor Epidendrum sau Encyclia,  relativ recent atribuita genului monospecific (cu o singura specie) Dinema.

Orhidee Epidendrum (Dinema) Polybulbon Lindl. 1826 

Apartine tribului Epidendreae, subtribului Laeliinae, iar numele de gen, Dinema, reprezinta contragerea cuvantului di - doi si nema - fir, rezultand bifilar, doua fire, facand trimitere la cei doi apendici relativ lungi, subtiri, regasiti la capatul columnei.

Sinonimele acceptate pentru Dinema Polybulbon sunt: Bulbophyllum Occidentale Spreng 1827; Dinema Cubincola (Borhidi) H.Dietr. 1980; Dinema Polybulbon [Sw.]Lindley 1831; Epidendrum Cubincola Borhidi 1976 publ. 1977; *Epidendrum Polybulbon Sw. 1788; Epidendrum Polybulbon var. luteo-album Miethe.

Sunt plante minione, de talie redusa, care populeaza epifit sau litofit padurile relativ umede de stejar de la altitudini ridicate, de 600 - 3200 m, din America Centrala si arhipelagul Caraibelor - mai exact in Mexic, Guatemala, Cuba, Jamaica. Pseudobulbii ovoizi spre ingust ovoizi, comprimati lateral, de culoare verde-galbuie, poarta 1-3 frunze retuse, inserate in zona apicala, de forma eliptic lanceolata spre eliptic ovata.

Orhidee Epidendrum (Dinema) Polybulbon Lindl. 1826 

Inflorirea are loc din toamna pana in primavara devreme, pe pseudobulbii maturi, sub forma unor inflorescente monoflore lung petiolate (1,5 - 3 cm), apicale, pe care apar florile parfumate, de dimensiuni mari. Dimensiunea florilor este de aproximativ 3 cm, oferind un aspect impresionant, prin comparatie cu cei 6 - 7 cm ai pseudobulbului (cu tot cu frunze).

In cultivare, Epidendrum (Dinema) Polybulbon prefera medii racoroase spre moderat calde, cu valori minime de 15,5 °C in noptile de iarna si valori maxime de 26,5 °C in zilele de vara.

Din punct de vedere al radiatiei luminoase, prefera lumina difuza, cu valori de aproximativ 21500 Lx, desi unii autori sugereaza nivele de intensitate mai ridicata. Cu toate acestea, trebuie insa avut in vedere ca frunzele fragile ale acestei specii se pot arde usor la valori mai mari ale intensitatii luminoase, fapt pentru care recomandam precautie.

Ca udare, trebuie in primul rand tinut cont de modul preferat de plantare. Daca specimenele vor fi montate pe plachete de scoarta sau pluta, se va administra indeajuns de multa apa pentru a mentine suportul de cultura ud. Daca insa va fi preferata montarea intr-un ghiveci, se recomanda udare mai redusa, asigurandu-ne ca substratul va fi doar umed. In ambele cazuri, pulverizarea frecventa si mentinerea unui nivel radical al umiditatii atmosferice reduc evaporarea accentuate a apei din radacinile fragile si pseudobulbii de dimensiuni reduse.

Fertilizarea, realizata la dilutii mari, de 1 lingurita per 4 litri, va fi administrata cu fiecare udare.

Mediul de cultura recomandat este format din scoarta de granulatie fina, uneori amestecata cu diverse alte medii, ca feriga uscata. Recomandam si fibra de cocos, eventual in amestec cu turba (muschi sphagnum descompus) sau chiar sphagnum proaspat, sau uscat. Va fi insa necesar sa se urmareasca cu atentie udarea, pentru a nu administra apa in exces.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.