Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Coelogyne cristata este o orhidee epifita care provine din zonele reci si umede ale Vietnamului si Himalayei de est. Deoarece infloreste in fiecare primavara, inainte de topirea zapezii, are mai multe denumiri populare - cum ar fi in Scandinavia si Germania "Regina Zapezii" sau in Bulgaria "Orhideea Inger".

Specie parfumata, Coelogyne cristata poseda numerosi pedunculi care pastreaza parfumul in interiorul florii. Petalele masoara pana la 8 cm in diametru si sunt de culoare alba cu o pata galbena pe labellum. Poseda cele mai mari flori dintre speciile genului Coelogyne.

Orhidee Coelogyne Cristata

Frunzele sale sunt inguste, de culoare verde inchis, cu o lungime de aproximativ 10-15 cm. Bulbii sunt de marimea unei nuci.

Specie usor de mentinut in cultura, prezinta toleranta la uscaciune, impacandu-se usor cu neglijarea. Prezinta flori mari, aspectuoase, parfumate.

Are nevoie de multa lumina, dar nu soare direct - la fel ca speciile genului Cattleya (20.000-40.000 lux) - insa se poate adapta usor la variatia radiatiei luminoase, intrucat in mediul natural aunt capabile sa creasca usor in lumina directa a soarelui.

Pe perioada verii se vor asigura temperaturi intre 21 - 24 °C ziua, iar iarna, pe parcursul zilei, intervalul termic se va situa in jurul valorilor de 10 - 13 °C. In timpul verii se poate tine afara, partial la umbra, dar daca temperatura este prea ridicata, nu va inflori. Specia poate tolera ingheturi de scurta durata, insa doar in cazul in care substratul este uscat la momentul respectiv.

Obisnuita cu temperaturile scazute din zonele de origine, intre crestele himalayene, sub auspiciile schimbarilor de temperatura si umiditate tipice climatului musonic, profita de abundenta apei si radiatia solara in timpul verii, pentru a dezvolta un ritm de crestere rapid, putand ajunge relativ repede la dimensiuni impresionante si un numar ridicat de pseudobulbi - care pot oferi sute de flori concomitent. Cu toate acestea, insa, in cultura, nu se recomanda ca substratul sa ajunga sa se usuce intre udari. In perioada de iarna se va recurge la udari sporadice, doar atat cat este necesar pentru a preveni brunificarea varfurilor frunzelor de pe cresterile noi sau ridarea pseudobulbilor in exces - desi o usoara ridare trebuie sa fie de asteptat. Se va reveni la programul normal de udare si la fertilizarea abundenta odata ce va fi observata demararea cresterii de radacini noi.

In timpul perioadei de inflorire, are nevoie de apa din abundenta deoarece necesita o umiditate ridicata. Dupa ce infloreste, se reduce treptat udarea, pana in noiembrie cand incepe perioada de repaus, dupa care se opreste de tot. Dupa perioada de repaus, cand exemplarele isi reiau cresterea (in primavara), poate fi replantata intr-un mediu fibros si poros, cum ar fi scoarta de pin si carbune, si chiar muschi Sphagnum in amestec cu fibra de cocos.

Orhidee Coelogyne Cristata - comanda online

Se poate cultiva montata pe plachete de pluta, scoarta compacta, sau in cutii de lemn cu grilaj, daca se asigura udarea frecventa de mai multe ori pe zi; in caz contrar, se recomanda utilizarea unui substrat cu granulatie fina, care poate retine umiditatea, evitand stagnarea apei in mediul de cultura.

Este recomandat ca replantarea sa se realizeze in momentul observarii cresterii de radacini noi, la sfarsitul perioadei de repaus, si sa nu se execute inainte ca ghiveciul sa fie plin cu radacini.

Inmultirea se realizeaza prin diviziune si poate fi destul de dificila.

Umiditatea se va mentine ridicata, la aproximativ 70% de-a lungul anului, si mai mare in timpul cresterii active - insa mai scazuta in anotimpul uscat, in faza de repaus.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.