Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Epidendrum radicans este o specie de orhidee terestra, denumita popular "Orhideea Curcubeu" sau "Orhideea Stea de Foc".  O caracteristica speciala a acestui gen este tendinta de a-si intinde radacinile pe toata lungimea tulpinii. Aceasta se gaseste in Puerto Rico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Venezuela si Colombia.

Orhidee Epidendrum Radicans - poate fi comandat online aici (link)

Ca si alti membri ai subgenului Amphioglottium, Epidendrum radicans este o specie simpodiala, care prezinta tulpini ce nu dezvolta pseudobulbi ingrosati, acestea fiind insa acoperite de teci imbricate, ce se extind pana in zona bazala a inflorescentei inserate apical. Se observa, particular pentru subgen, prezenta unui labellum adnat (fuzionat) cu columna - catre apexul acesteia - fiind trilobat, ca si la alti membri ai sectiunii Schistochila (cu lobi lacerati tipici subsectiunilor Carinata si Tuberculata).

Numarul de cromozomi ai unui individ colectat in Ecuador a fost determinat la 2n = 60. Alte date insa indica valori ca 2n = 40, 2n = 57, 2n = 62, si  2n = 64 pentru aceasta specie.

Specie ruderala comuna in tinuturile de provenienta, Epidendrum radicans se intalneste frecvent ca buruiana de-a lungul drumurilor si pe terasamentele cailor ferate din America Centrala, unde formeaza, alaturi de multi alti membrii ai sectiunii Schistochila, complexe de specii deseori confundate intre ele, incluzand Epidendrum calanthe, Epidendrum cinnabarinum, Epidendrum denticulatum, Epidendrum erectum, Epidendrum fulgens, Epidendrum ibaguense, Epidendrum imatophyllum, Epidendrum incisum, Epidendrum schomburgkii, Epidendrum secundum si Epidendrum xanthinum.

Orhidee Epidendrum Radicans - poate fi comandat aci (link).

O alta specie, externa genului, cu care este uneori confundata datorita florilor, este Prosthechea vitelina, insa o atenta observare a pseudobulbilor taxdonului sus-numit este relevanta pentru diagnoza corecta. Criteriul de diagnoza pentru Epidendrum radicans este reprezentat de tendinta exemplarelor speciei de a dezvolta radacini pe toata lungimea tulpinii - ceilalti membrii ai grupului cu care se poate confunda, dezvolta radacini doar in zona bazala. Ca factor suplimentar, florile de radicans sunt intotdeauna resupinate (rasturnate), comparat cu membrii complexului Epidendrum secundum, sau cu Epidendrum fulgens si alte specii, unde acest aspect nu este prezent. Totodata, la Epidendrum radicans nu exista nectar prezent in floare.

Asemanarea cu alte specii nu este pur intamplatoare, intrucat radicans apartine unui complex de buruieni ruderale ce include un numar de specii distincte taxonomic, segetale si ruderale, fara inrudire, insa similare din punct de vedere ecologic; de asemenea, sunt polenizate de aceleasi specii de insecte, traiesc in acelasi habitat si sunt usor de confundat - reprezentand o buna ilustrare a fenomenului de evolutie convergenta, in care mai multe specii diferite, prin adaptarile la mediu, ajung sa prezinte aceleasi caracteristici fizice, sub influenta presiunii adaptative.

Epidendrum radicans infloreste cel mai frecvent intre primavara si toamna, producand inflorescente terminale cu lungimi cuprinse intre 25 si 100 cm. Semintele acestei plante sunt destul de mici, cam 320 de seminte pe miligram. Este o planta nativa din regiunile mai reci ale Americii Centrale, care creste la altitudini cuprinse intre 500 - 2500 m, in padurile de pin si fag.

Spre deosebire de multe alte orhidee, are nevoie de soare direct daca este posibil. Ideale sunt temperaturile cuprinse intre 15 si 32 °C in timpul zilei, si 10 - 21 °C in timpul noptii. Daca planta este tinuta afara, va trebui mutata in interior cand vine perioada de inghet.

Tolereaza tipuri variate de sol si poate fi crescuta in ghivece de plastic sau lut, intr-un amestec de muschi, perlit, nisip sau pietris. Ghiveciul trebuie sa aiba gauri pentru drenaj, iar amestecul de sol trebuie, de asemenea, sa asigure o buna scurgere a apei. Daca este tinuta in ghiveci de lut va trebui sa fie udata mai des. In general nu are nevoie de transplantare, dar este necesar sa i se puna sol la baza pe masura ce acesta se descompune sau se spala in timpul udarii.

Umezeala este foarte importanta; trebuie udata abundent dar niciodata lasata sa balteasca.

Produce tije de flori mai dese si frunze mai verzi daca este fertilizata regulat, cu un fertilizant echilibrat, care contine nitrogen, fosfor si potasiu. Plantele crescute in interior devin foarte stufoase daca sunt fertilizate cu prea mult nitrogen.

Orhidee Epidendrum radicans este amfitoleranta (care suporta variatii largi de pH, fara sa-i fie afectata cresterea, dezvoltarea si reproducerea) la temperatura, putand fi cultivata cu succes la o gama larga de temperaturi, pana aproape de limita inghetului. Necesita lumina abundenta, fertilizari frecvente cu un fertilizant echilibrat, udare abundenta, fara a permite insa stagnarea apei, reprezentand o specie usor de crescut pentru entuziastii incepatori, lipsiti de experienta sau de posibilitatea de a asigura conditii speciale.

Oferta completa de orhidee de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.