Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Numele generic, de origine greaca, este format din Kolos - gol, fara continut, si gyne - femeie, facand aluzie la stigma florilor, care prezinta o concavitate. Numele specific, Glandulosa, se refera la faptul ca planta prezinta glande. Specia a fost descrisa de Lindley in 1853.

Orhidee Coelogyne Glandulosa

Coelogyne glandulosa este o specie de orhidee epifita sau litofita ce populeaza padurile montane in India de sud, la altitudini cuprinse intre 1000 si 2000 de metri deasupra nivelului marii. Planta de dimensiuni mici, creste la temperaturi scazute, prezinta bulbi ovali, striati.

Infloreste primavara, inflorescenta masurand pana la 20 de cm si avand 2-8 flori pe lungimea tijei florale. Inflorescenta emerge din pseudobulbii nou formati, iar florile sunt albe cu o marca galbena pe labelum, acesta fiind triplu si masurand 2 cm lungime si 2 cm latime. Pseudobulbii sunt ovoizi, curbati cu inaintarea in varsta, carenati, acoperiti bazal de cateva teci coriacee, purtand 2 frunze eliptic-oblonge spre oblong-lanceolate, acute, plicate, cu 7 - 11 nervuri, undulate, coriacee, ingustandu-se catre baza sub forma unui petiol.

Orhidee Coelogyne Glandulosa 

Primavara, din pseudobulbi emerg tije florale erecte, de aproximativ 20 cm lungime, purtand flori cu inflorire simultanta si bractee persistente. Florile sunt in numar de 2 - 8 per inflorescenta, acestea aparand pe pseudobulbii noi.

Coelogyne glandulosa iubeste lumina puternica dar nu se recomanda mentinerea sa in lumina directa a soarelui.

Temperatura optima in timpul verii este cuprinsa intre 18-20 °C in timpul zilei si 10-14 °C noaptea. Iarna, temperatura optima trebuie sa fie 15 °C ziua si 10 °C noaptea.

Nivelul optim al umiditatii este de 60% sau mai mult. Un aer prea uscat afecteaza negativ cresterea si dezvoltarea plantei. Aceasta specie este crescuta in ghivece sau cutii de lemn suspendate. Substratul trebuie sa fie aerat, prin urmare, se va folosi scoarta grosiera, ce poate fi inlocuita cu fibra de cocos grosiera.

Coelogyne glandulosa reactioneaza negativ la transplantare, asadar aceasta nu se replanteaza decat atunci cand este absolut necesar. Cea mai buna perioada pentru replantare este imediat dupa inflorire, dar nu in perioada de primavara deoarece planta nu va mai inflori dupa aceea.

Udarea se realizeaza frecvent si abundent in perioada de crestere. Apa in exces trebuie sa fie bine drenata din ghiveci deoarece stagnarea ei duce la putrezirea radacinilor si a partii inferioare a plantei. Intre udari substratul trebuie lasat sa se usuce complet.

In timpul perioadei de cresteri noi, planta trebuie fertilizata la fiecare 3 udari, cu un fertilizant obisnuit, la concentratia indicata de producator. Pentru a stimula inflorirea, Coelogyne glandulosa are nevoie de o perioada de repaus bine definita. Iarna, substratul plantelor trebuie sa fie mai uscat iar fertilizarea inceteaza. Temperatura trebuie sa fie 15 °C ziua, si 10 °C noaptea. Udarea se opreste complet sau se inlocuieste cu o simpla pulverizare a substratului o data la 4-5 saptamani. Dupa aparitia de muguri noi, perioada de repaus inceteaza si se reia udarea obisnuita iar temperatura per total va fi crescuta.

Oferta completa de orhidee de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.