Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Coelogyne Fimbriata este o specie botanica foarte populara, cu flori de dimensiuni reduse, desebit de variabila, ducand la confuzia specialistilor, care initial au descris varietatile drept specii diferite, pana cand tehnicile modern de analiza ADN au edificat acest aspect. Cercetatoarea olandeza, Dr. Barbara Gravendeel, in teza sa de doctorat, a recomandat ca majoritatea speciilor din respectivul grup, incuzand aici fimbriata, fuliginosa, ovalis, padangensis si pallens, sa fie toate incluse in specia Coelogyne fimbriata.

Orhidee Coelogyne Fimbriata

Sinonimele valide pentru Coelogyne Fimbriata sunt Broughtonia linearis Wall. ex Hook.f. 1890; Broughtonia linearis Wall. 1830; Coelogyne arunachalensis H.J.Chowdhery & G.D.Pal 1997; Coelogyne laotica Gagn. 1930; Coelogyne longiciliata Teijsm. & Binn. 1864; Coelogyne ovalis auct. non Lindley; Coelogyne padangensis J.J.Sm. & Schltr. 1911; Coelogyne primulina Barretto 1990; Coelogyne xerophyta Hand-Mazz. 1936; Pleione chinense Krzl. 1891; Pleione fimbriata [Lindley] Kuntz 1891.

Specie de talie medie medie, amfitoleranta fata de factorul termic, epifita sau litofila, pe versanti si stancarii calcaroase, in crevase inguste, in Nepal, Bhutan, Fujian, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hainan, Jiangxi, Sicuan, Xizang si Yunnan (China), Hong Kong, nord estul Indiei, Myanmar, Tailanda, Malaysia peninsulara, Cambodia, Laos si Vietnam, populeaza padurile primare, vesnic verzi, de foioase, din zona de ses, sau padurile primare montane, la altitudini de la nivelul marii pana la 2300 m. In mediul natural, are o distributie larga, aceasta stand la baza variabilitatii ridicate a speciei, care pune la dispozitia colectionarilor multiple categorii. Coelogyne Fimbriata este atat de usor de cultivat, incat a facut parte dintre primele orhidee exportate din China pentru colectiile britanice, in 1820.

Specia prezinta pseudobulbi elipsoizi pozitionati la distanta de 3 - 4 cm unul de altul, cu cate 2 frunze apicale de forma oblong-eliptica, acute, plicate, cu cate 5 nervuri, ce se ingusteaza treptat spre baza, formand un petiol. Infloreste toamna, pe cei mai tineri pseudobulbi maturi, cu inflorescente mono pana la triflore, localizate terminal apical pe pseudobulbi, cu tije subtiri, de 4 - 5 cm lungime, erecte, fractiflexe. Tijele poarta inflorescente racemoase, cu o teaca bazala ingusta, iar florile persistente timp indelungat, au parfum de mosc.

Dincolo de faptul ca este o specie carismatica prin portul repent si aspectul florilor, Coelogyne fimbriata, este totodata si o specie usor de cultivat, aceste aspecte contribuind la popularitatea sa ridicata, atat printre pasionatii incepatori, cat si printre cultivatorii cu experienta.

Se poate cultiva montata pe plachete de lemn sau scoarta, sau in orice tip de ghivece sau recipiente cu drenaj rapid al apei, preferand locatii umbrite, umede, care nu sunt supuse pericolului de a ingheta. Va depasi rapid limitele recipientului de cultura, oricare ar fi acesta, fara insa sa necesite replantare, intrucat portul repent si statiunea epifita ii permit sa dezvolte rizomi pendenti.

Coelogyne Fimbriata necesita umiditate ridicata pentru a ramane sanatoasa, intrucat uscaciunea drastica produce degradarea velamenului si moartea radacinilor. Pentru a preveni astfel de evenimente, se recomanda plasarea ghivecelor in preajma unor tavi cu apa umplute cu pietris sau bile de argila, ce mentin umiditatea ridicata, insa nu permit radacinilor sa intre in contact cu apa.

Pentru inmultire, se recomanda divizarea rizomilor, lasand indeajuns de multi pseudobulbi pentru a permite regenerarea usoara a plantei si aclimatizarea acesteia, intrucat pana la dezvoltarea de noi radacini, plantele divizate se vor hrani pe seama substantelor nutritive stocate in pseudobulbi. In general, este recomandat sa fie pastrati cel putin 4 - 5 pseudobulbi per diviziune. Cel mai bun moment pentru divizarea plantelor este primavara devreme, cand cresterile noi se dezvolta din plin - primavara, cand majoritatea speciilor de orhidee infloresc, Coelogyne fimbriata se reface dupa lunga inflorire tocmai incheiata, intrand in sezonul de repaus pentru cateva luni; in aceasta peioada multe dintre frunze se vor ingalbeni si vor cadea, motiv pentru care este necesara reducerea udarilor, acestea fiind inlocuite cu stropirea noilor cresteri.

Plantarea se recomanda sa fie realizata in cosuri suspendate, astfel incat sa permita plantelor si florilor sa se distribuie mai uniform, acoperind mediul de cultura pe 360°. Crescuta in apropierea altor plante, tinde sa invadeze ghivecele acestora.

Se cunoaste o singura varietate a speciei Coelogyne fimbriata: "Alba", de culoare alb-galbui palid, nu alb curat, fiind probabil cea mai cunoscuta varietate, care insa poseda numeroase variatii - dar tinand cont de studiile Barbarei Gravendeel, este bine sa fie luati in calcul si taxonii considerati anterior ca specii: C. ovalis, fuliginosa, pallens.

Hibrizii cunoscuti la aceasta specie sunt: Coelogyne Danielle de Prins (2001) - cu Coelogyne speciosa ca parinte seminal; Coelogyne Orchideengarten Magdalene (2014) - cu Coelogyne usitana ca parinte polinic.

Prefera lumina puternica si este capabila sa tolereze soarele direct in cursul diminetii si al serii, insa in dupa-amiezele fierbinti de vara se recomanda cultivarea acesteia doar sub lumina filtrata sau difuza. Simptomele faptului ca plantele se supraincalzesc si primesc prea multa lumina sunt sesizabile sub forma ingalbenirii si caderii premature a frunzelor, precum si sub forma aparitiei arsurilor solare. Lumina solara intensa este o cerinta primara pentru a obtine infloriri la aceasta specie, iar in cazul iluminarii insuficiente, mai ales in perioada dezvoltarii cresterilor noi, infloririle vor lipsi cu desavarsire, datorita pseudobulbilor subdezvoltati. Pe intreaga durata a anului, fotoperioada trebuie sa fie de minim 10 ore, ideal de 16 ore. Modelul perfect de mentinere a acestei specii este o combinatie de expozitii -  de exemplu, mentinerea initiala pe durata toamnei si iernii, la expozitii sudice si vestice, urmata de mutarea exemplarelor in cursul primaverii si al verii la expozitii estice si sud estice; in cazul mentinerii exemplarelor pe tot parcursul anului la expozitii nordice, va fi categoric necesara utilizarea luminilor artificiale pentru suplimentarea cantitatii naturale de radiatie luminoasa.

Temperatura de crestere recomandata este de 20 °C in timpul zilei si 12 °C noaptea, pe perioada de vara, si de 10 °C iarna, atat ziua cat si noaptea.

Specie iubitoare de umiditate, intrucat in mediul natural umiditatea relativa scade rareori sub 70%,  va necesita asigurarea unei bune ventilatii.

Substratul de cultura recomandat pentru aceasta specie este reprezentat de plachetele din lemn sau scoarta, sau de ghivece/ recipiente similare de inaltime redusa, cu substrat aerat si care conserva umiditatea, ca scoarta de pin in amestec cu carbunele de lemn, ferigi uscate, humus, muschi sphagnum, in proportie de pana la 50%.

Orhideea Coelogyne Fimbriata nu tolereaza bine transplantarile, reactionand negativ prin pierderea uneia sau a doua infloriri, motiv pentru care aceasta se recomanda doar atunci cand este neaparat necesar, de exemplu, in cazul salinizarii excesive a substratului, la cresterea critica a pH-ului (o rata de 5,5 - 6,5). Cel mai recomandat moment pentru transplantare este in perioada de primavara.

Udarile se vor realiza in functie de temperatura generala a mediului: cu cat mai mare, cu atat mai abundente, mai ales in cazul exemplarelor montate pe plachete, unde va fi necesara aplicarea zilnica a udarilor in cursul diminetii - pentru a asigura uscarea radacinilor pana la venirea serii.

Pentru orhideele in ghivece, retineti ca excesul de apa in timpul udarii trebuie sa poata curge cu usurinta din recipient, fara sa stagneze, intrucat radacinile plantelor pot putrezi foarte usor. Se recomanda uscarea relativa a substratului intre udari, insa nu completa.

Fertilizarile se vor administra la 1 - 2 saptamani in perioada de crestere, la concentratia recomandata de producator, atat radicular cat si foliar, prin pulverizarea frunzelor cu o dilutie mai mare de fertilizant. Este recomandata alternarea modalitatilor de fertilizare.

Perioada de repaus pentru Coelogyne fimbriata este iarna, cand, incepand cu mijlocul lui noiembrie, plantele vor fi amplasate in zone cu iluminare medie, cu expozitie nordica sau estica, urmand ca udarile sa fie diminuate si fertilizarile sistate. Temperatura ideala pentru aceasta perioada va fi de aproximativ 10 °C , ziua si noaptea. Udarile vor avea in vedere sa permita uscarea completa a substratului, astfel incat vor fi necesare doar 2 - 3 udari in aceasta perioada. Odata cu aparitia noilor cresteri, perioada de repaus va lua sfarsit, revenindu-se la rutina curenta. Absenta infloririlor poate fi generata de temperaturi prea ridicate, lumina insuficienta sau stres adaptativ/ biologic, cauzat fie de conditii proaste de mediu, fie de schimbari ale substratului, fie de conditii patologice ale plantelor.

Descopera intreaga oferta de orhidee de la Secret Garden aici (link)

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.