Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Phalaenopsis Taisuco Jasper este un alt hibrid complex, cu numeroase specii botanice incrucisate in diverse proportii, produs de Taisuco in 2009 - poate cea mai de notorietate companie taiwaneza producatoare de hibrizi de Phalaenopsis - alaturi de mult mai cunoscuta companie Sogo, Jasper este rezultatul incrucisarii unui hibrid complex premiat (Phal. Sogo Medal) cu o specie botanica (Phal. Pulcherima).

Orhidee Phalaenopsis Taisuco Jasper

Desi este prezent de peste 9 ani in cultura si este intens cautat de catre amatori si profesionisti, Phalaenopsis Taisuco Jasper nu a fost utilizat in crearea de hibrizi, in comparatie cu recentul Phalaenopsis Taiscuco Yellow Chocolate, din 2017, care deja este inregistrat ca parinte pentru Joy Spotted Cat.

Cu 14 specii botanice in compozitia sa, insa cu participare disproportionata (din moment ce Phalaenopsis Pulcherima poseda o pondere de 50,2% in acest taxon, desi fenotipic nu se remarca prezenta sa, exceptand forma tipica a florilor, mai exact a crenelatiei specifice de la nivelul marginal al petalelor superioare), cromatica acestui hibrid impresioneaza, alternand zonal de la contraste puternice intre violaceu si alb, chiar mov inchis si fucsia, la nivelul petalelor superioare, al columnei, labelumului si lobilor acestuia, pana la pasteluri difuze, ce amintesc de tehnica acuarelei, la nivelul central al petalelor, sepalelor, si al zonei dorsale, unde acestea difuzeaza pana la nuante galbui sau uneori chiar ocru.

In compozitia sa se regasesc specii cu variegatii pronuntate (Phalaenopsis amboinensis 15,63%, Phalaenopsis fasciata 0,39%, Phalaenopsis hieroghyphica 0,39%), specii cu colorit obscur, intunecat, ca Phalaenopsis venosa, 12,5%, specii de la care mosteneste si fixeaza coloritul predominant format din nuante de roz, violet, ciclam si alb, ca Phalaenopsis amabilis var. amabilis 7,64%, Phalaenopsis Aphrodite 2,97%, Phalaenopsis lueddemanniana 1,95%, Phalaenopsis sanderiana 0,15%, Phalaenopsis schilleriana 0,03%, Phalaenopsis aphroditae 0.01%, Phalaenopsis stuartiana 0,03%, si bineinteles, Phalaenopsis equestris, cu 0,15%, de la care primeste talia redusa si atributul florilor multiple pe tije ramificate.

Florile cu diametrul de 4,5 cm persista pentru aproximativ 2 luni, incantand prin cromatica deosebita, iar secventialitatea partiala ce determina deschiderea graduala a florilor contribuie la estetica acestui taxon. Daca adaugam si faptul ca, asemeni majoritatii speciiilor genului Phalaenopsis si implicit a hibrizilor acestora, de genere se produc multiple infloriri anual, putem aprecia ca vom admira acest taxon deosebit, in toata splendoarea sa, pentru cel putin 4 luni pe an.

Cu o talie medie, si o preferinta pentru statiuni terestre si ocazional epifite, dupa preferintele speciilor parentale, cu crestere monopodiala, si frunze groase, de consistenta pieloasa, formand in mod natural keiki bazali, ca urmare a ponderii procentuale masive a speciei Phalaenopsis (ex. Doritis) pulcherrima, Phalaenopsis Taisuco Jasper impresioneaza nu doar prin florile cu colorit deosebit, aspect definitor al liniilor asiatice si in mod special taiwaneze, ci si prin robustetea si portul compact.

Poate tolera conditii de intensitate luminoasa puternica, spre diferenta de alte specii ale genului, valorile acesteia putand urca pana la 18000 lux. Toleranta pentru intensitatea luminoasa ridicata se releva si la nivelul valorilor termice, unde limita superioara poate urca pana la 32 ℃, aspect ce apropie acest taxon mai degraba de conditiile necesare pentru genul inrudit Vanda, prin comparatie cu metodologia de cultura aplicata in general pentru Phalaenopsis.

Irigarea adecvata pentru acest hibrid va urma rutina deja cunoscuta pentru gen, realizata saptamanal, cu conditia de a permite substratului sa se usuce intre udari. In egala masura, fertilizarea nu ridica probleme deosebite, fiind realizata gradual, de-a lungul anului, la fiecare a 3-a sau a 4-a udare, avand insa grija ca la udarea imediat ulterioara fertilizarii, sa se permita spalarea abundenta a substratului pentru a indeparta excesul de fertilizant, ce se poate depune sub forma de cristale pe radacini, producand arsuri chimice. Este posibil, in functie de preferinte, sa se intensifice irigarea si fertilizarea in timpul anotimpului cald, pentru a o reduce ulterior, la instalarea anotimpului hibernal, cand nivelul scazut de temperatura si lumina nu permit la fel de eficient metabolizarea nutrientilor, cresterea fiind prin urmare incetinita.

Toleranta acestui hibrid este relativ generalizata, suportand minime ale umiditatii cu valori cuprinse intre 55 - 60%.

Mediul de cultura recomandat va fi format din scoarta de granulatie redusa, cu pana la 1 parte la 4-5 parti de turba de cocos, fibra de cocos, nisip sau carbune, pentru a asigura un drenaj adecvat si o aerisire eficienta a substratului si radacinilor. Ca variante anorganice la amendamentele ce se pot aduce substratului, sunt si bilele de ceramica expandata si piatra ponce, de granulatie medie spre mare (0,5 - 1 cm diametru).

Schimbarea recipientelor se va realiza la initierea cresterii, cand radacinile vor avea tendinta de a creste in afara ghiveciului, moment ce indica faptul ca sezonul adecvat pentru replantare a inceput, si se poate interveni in acest sens, in general ulterior finalizarii perioadei de inflorire. Intrucat Phalaenopsis Taisuco Jasper are caracteristica de a forma usor keiki bazali, se recomanda inmultirea sa prin divizarea puilor de pe planta-mama, odata ce se observa formarea de radacini.

Descopera intreaga oferta de orhidee de la Secret Garden aici (link)

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.