Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie frecvent intalnita in comertul horticol cu numirea eronata de Epidendrum Barkeria, probabil datorita incluziunii la un moment dat al taxonului in cadrul genului Epidendrum, dar si a portului similar cu cel al unei specii comune printre colectionarii de Epidendrum Radicans. Barkeria Spectabilis x Epidendrum Criniferum reprezinta o orhidee rezistenta, usor de crescut, cu flori spectaculoase, de culoare roz.

Sinonimele valide pentru aceasta specie sunt Barkeria lindleyana ssps. spectabile [Batem ex Lindl.] Rchb.f 1862; Epidendrum spectabile (Bateman ex Lindl.) Rchb. f. ex Müll. Berol. 1862.

Genul a fost descris prima data in 1838, in onoarea lui George Barker, care a importat prima data taxonul din Mexic si a reusit inflorirea acestuia. In prezent, genul Barkeria include 16 specii recunoscute.

Provenind din zona Americii Centrale, mai exact El Salvador, Chiapas, Guatemala, Honduras si Nicaragua, orhideea Barkeria Spectabilis ocupa statiuni epifite, pe stejari, la altitudini de 1300 - 3500 m, insa poate fi si in egala masura si litofila. Strans inrudita cu speciile genului Epidendrum, incanta prin florile de 4 - 8 cm, cu culori variate, de la alb la roz, cu punctuatie de nuante mai inchise.

Orhidee Barkeria Spectabilis x Epidendrum Criniferum

Specie de talie relative redusa, ce prefera un climat racoros, insa uscat, Barkeria Spectabilis se remarca prin pseudobulbii fusiform cilindrici, erecti, acoperiti cu teci, ce poarta frunze ovate pana la linear-lanceolate, subcoriacee, acute pana la acuminate.

Sezonul de inflorire pentru Barkeria spectabilis este cuprins in perioada apilie - august. Inflorescentele apicale apar pe tije lungi de aproximativ 25 cm, fiind racemoase sau paniculate, ce emerg pe pseudobulbii noi. Florile au viata relativ scurta, nefiind parfumate, iar numarul acestora poate varia considerabil, de la cateva pana la un numar foarte ridicat, insa inflorirea acestora este succesiva, astfel bucurand orice colectionar pentru o perioada de timp indelungata.

O metoda de cultivare a acestei specii poate fi reprezentata de montarea sa pe crengi de lemn, cu umbrire moderata, administrand irigarea uniform in perioada de crestere, dar asigurand o perioada de repaus, cu reducerea udarii si fertilizarii in perioada de iarna, dupa caderea frunzelor - aspect normal pentru aceasta specie cu frunze cazatoare, in perioada de iarna, cand se instaleaza perioada de repaus. Acest aspect fac din aceasta specie o orhidee rezistenta, nepretentioasa, care se bucura de perioadele de neglijare.

Temperatura ridicata va ocupa o pozitie mediana, intermediara, insa aceasta orhidee tolereaza bine si perioade de frig, in special in timpul noptii. Iluminarea va fi intensa, insotita de irigare moderata, intrucat specia nu tolereaza sa aiba radacinile ude. Daca este posibila uscarea radacinior zilnic, atunci si irigarea se poate realiza tot zilnic. Toamna tarziu si iarna, irigarea va fi redusa, pana la remarcarea dezvoltarii cresterilor noi.

Pentru fertilizare se poate utiliza cu succes orice fertilizant pentru orhidee.

Oferta completa de orhidee de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.