Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Gongora este un gen epifit de orhidee simpodiale (cu tuplini ramificate pe care cresc muguri axilari) care sunt in general prezente la altitudini cuprinse intre 0 si 1000 de metri in padurile tropicale umede. Din pseudobulbii ovali, foarte rigizi, cu 2-3 frunze cutate, emerg inflorescentele suspendate, pornind de la baza pseudobulbilor, cu lungimi de peste 1 metru la unele specii. Florile cu forma complicata sunt deseori parfumate.

Apare endemic (ca unica locatie pe glob) in Mexicul de Sud. Gongora Galeata ocupa de obicei pantele montane orientate catre Golful Mexicului in paduri alpine, la inaltimi de 600-1800 de metri. Specie epifita de marime medie, rareori litofita sau terestra, Gongora Galeata ajunge la o inaltime de pana la 37 de cm.

Orhidee Gongora galeata var. luteola

Gongora Galeata are nevoie de un nivel de lumina cuprins intre 20.000-30.000 lux (2000 - 3000 lumeni/ mp, similar genurilor Cattleya, Dendrobium, Cymbidium).

Cerinte termice moderate - vara, media termica in timpul zilei de 24 °C cu minime de 16-17 °C noaptea. Iarna, temperatura medie in timpul zilei este 18-19 °C, cu minime de 12-13 °C noaptea.

Gongora Galeata are nevoie de o umiditate de aproximativ 80% pe parcursul anului.

Orhidee Gongora galeata

Datorita inflorescentelor pendente, Gongora galeata prefera plantare pe plachete de scoarta sau in cosuri agatate, cu substrat aerat care permite un bun drenaj si granulatie medie spre mare. Replantarea se poate face oricand in timpul anului, imediat ce plantei ii cresc noi radacini.

Plantele se vor uda din abundenta in timpul perioadei de crestere. Substratul nu trebuie sa se usuce niciodata complet. Din toamna, udarile se vor reduce gradual.

Plantele se vor fertiliza saptamanal, cu un sfert/ o jumatate din doza de fertilizant recomandata. Un fertilizant pentru orhidee cu continut ridicat de nitrogen este benefic din primavara pana in mijlocul verii, iar de la jumatatea verii pana toamna tarziu, se va utiliza un fertilizant mai bogat in fosfor.

Iarna, substratul trebuie lasat sa se usuce putin intre udari, dar niciodata complet. In general se va administra o udare usoara la fiecare 3-4 saptamani. Cantitatea de apa ar trebui crescuta doar daca pseudobulbii se rideaza excesiv. Fertilizarea ar trebui limitata sau abandonata complet pana in primavara, cand se revine la udarea abundenta a plantei.

Oferta completa de orhidee de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.