Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Plante deosebit de atractive prin parfumul special al frunzelor si prin aspectul particular, ce pot fi cultivate cu success atat in apartament, pe tot parcursul anului, cat si in gradini sau pe terase, din martie – aprilie pana in octombrie, muscatele parfumate sunt poate cel mai bine cunoscute prin varietatea cu parfum de lamaie, cu calitati repelente impotriva insectelor, si in special a tantarilor.

Muscate cu frunzele parfumate - comanda online de aici!

Majoritatea varietatilor existente in cultura horticola sunt hibrizi ce au ca una dintre speciile parentale Pelargonium graveolens, specie sud-africana, cu arealul nativ localizat in Provincia Capului si Provinciile nordice din Africa de Sud, Zimbabwe si mozambic. Alaturi de aceasta specie, alti taxoni utilizati in crearea acestor hibrizi sunt reprezentati de Pelargonium crispum, P. tomentosum, P. capitatum si P. radens.

Oferta completa de muscate de la Secret Garden este disponibila aici (link).

Cultivarea muscatelor parfumate a fost initiata in Europa in secolul 18, cand primele plante au ajuns in Anglia, unde a fost demarata crearea hibrizilor, crescuti initial pentru flori. Cu trecerea timpului insa, interesul cultivatorilor a fost captat de parfumul frunzelor, aspect ce a devenit mult mai important decat cromatica si anatomia florii. Astfel, muscatele parfumate au devenit foarte apreciate, acordandu-li-se cele mai bune locatii in castele si conace, de unde isi imprastiau parfumul, acoperind mirosurile neplacute din locuinte, si constituind astfel prima varianta de odorizante de interior, motiv pentru care prezenta lor in casele nobililor a devenit rapid o necessitate. Pe masura ce cultura lor a progresat si s-a dezvoltat, muscatele parfumate au devenit accesibile inclusiv claselor sociale inferioare, devenind unele dintre cele mai iubite plante de interior.

Din punct de vedere al cultivarii si ingrijrii, muscatele parfumate sunt poate printre cele mai usoare plante de apartament, putand incununa cu succes inclusiv primele eforturi horticole ale amatorului incepator.

Rezista extraordinar de bine la uscaciune, necesitand de regula o udare pe saptamana, efectuata prin scufundarea ghiveciului, permitand apoi excesului de apa sa se scurga. Urmatoarea irigare se recomanda a fi efectuata abia cand substratul s-a uscat considerabil. In perioada de iarna, irigarile vor fi substantial reduse, apa fiind administrate doar cat sa pastreze substratul umed.

Muscatele parfumate adora lumina puternica, inclusiv in perioada de iarna, in cazul cresterii la interior. Daca sunt plantate in gradina, cateva ore de soare direct sunt deajuns pentru crestere optima, intrucat plantele nu apreciaza expunerea la radiatie luminoasa excesiva pe tot parcursul zilei. La amplasarea in gradina se vor evita locatiile ce se incalzesc excesiv, iar intervalul termic de referinta pentru cresterea lor este de 16 – 25 ℃.

Pentru fertilizare se vor utiliza formule echilibrate, cu administrare lunara, insa concentratia fertilizantului va fi redusa la 50% din doza recomandata de producator.

Impresionanta la soiurile de Pelargonium parfumate este variabilitatea uriasa a formei si cromaticii foliare, care de multe ori usureaza identificarea soiurilor chiar si in absenta florilor. Daca apreciem ca aceasta diversitate de forme si culori este reflectata si la nivelul aromelor puternice, ce variaza de la citrice (lamaie, portocala), trandafir, scortisoara, mar, menta sau chiar arome mai putin comune, ca ciocolata sau cola, atunci e usor de inteles de ce fiecare pasionat de plante de apartament trebuie sa posede in colectia sa macar cateva exemplare. Dincolo de valoarea estetica si parfumul deosebit, muscatele parfumate se remarca si prin proprietati practice, medicinale sau cosmetice, datorate uleiurilor volatile continute in perisorii frunzelor. Atingerea sau chiar aplicarea direct pe piele a frunzelor, prin frecare, va duce la eliberarea uleiurilor la nivelul pielii, transferand odata cu parfumul inclusiv proprietatile calmante si repelente pentru insecte. Intrucat frunzele acestor plante sunt utilizate inclusiv in aromatizarea bauturilor, dulciurilor, prajiturilor, gemurilor si dulceturilor, ele vor imprumuta deseori acestor produse proprietatile lor antibacteriene si antiinflamatoare. Frunzele de muscate parfumate sunt frecvent utilizate in calmarea tusei.

Numele genului (Pelargonium), ce inseamna barza in geaca (pelargos) face aluzie la forma fructului, asemanata de antici cu ciocul unei berze. Numele de specie, graveolens, trimite la parfumul puternic al frunzelor.

Muscata cu frunzele parfumate Lemon Fresh - comanda de aici!

Hibrizii parfumati cunoscuti pana in prezent sunt urmatorii:

 • P. 'Graveolens' (sau Pelargonium graveolens hort.) -  un soi cu parfum de trandafiri, probavil un hibrid intre P. graveolens si P. radens sau P. capitatum. Acest cultivar este deseori incorect identificat drept specia botanica Pelargonium graveolens . Diferenta principala intrge specie si acest cultivar este reprezentata de gradul de divizare a lobilor frunzei. Specia botanica prezinta 5 lobi foliari, iar cultivarul poseda 10.
 • P. 'Citrosum' – un cultivar de muscate parfumate cu aroma citrica, de lamaita, asemanator cu P. 'Graveolens', cu binecunoscute proprietati repelente pentru insecte, si deosebit de apreciat pentru alungarea tantarilor. Desi circula zvonuri ca aceasta planta ar fi fost modificata genetic prin inserarea de gene din specia Cymbopogon citratus (citronela), acest aspect este foarte improbabil, consistand maidegraba intr-un “mit urban”.
 • P. 'Cinnamon Rose' – o varietate de  P. graveolens cu aroma de scortisoara.
 • P. 'Dr Westerlund' – un hibrid de P. graveolens cu aroma de lamaie si trandafir, foarte similar cu P. 'Graveolens'.
 • P. 'Graveolens Bontrosai' – un hibrid modificat genetic de P. graveolens, cu frunze mici si rasucite posterior, cu inflorire frecventa, la care florile nu se deschid total. In USA este cunoscut ca P. 'Colocho'.
 • P. 'Grey Lady Plymouth' – Hibrid cu aroma de lamaie si trandafir, similar cu P. 'Lady Plymouth', insa cu frunze cenusii – verzui, care ofera un contrast impresionant intr-un strat sau intr – o jardiniera cultivate cu mai mute varietati de muscate parfumate.
 • P. 'Lady Plymouth' – un parfum dominant de menta si vag de trandafir, taxonul prezentand similaritati puternice cu P. graveolens, se remarca prin popularitate datorita aromei mentolate, fiind un hibrid de P. radens.
 • P. 'Lara Starshine' – cultivar de P. graveolens, cu parfum de lamaie si trandafir, similar cu P. 'Graveolens' insa cu aroma de citrice mult mai intensa, si cu flori de culoare roz – rosiatica, a fost crescut de horticultorul australian Cliff Blackman.
 • P. 'Lucaeflora' – Parfumul puternic de trandafir, ce in cazul acestui hibrid de P. graveolens nu este insotit de aroma citrica, precum si asemanarea maidegraba cu specia botanica decat cu celelalte soiuri horticole fac acest taxon sa urce in topul preferintelor colectionarilor.
 • P. × melissinum – un pelargonium cu aroma de Melissa officinalis (lamaita), este un hibrid intre . P. crispum si P. graveolens.
 • P. 'Mint Rose' – parfumul combina note de trandafir si menta in cazul acestui hibrid de P. graveolens ce este foarte asemanator cu P. 'Lady Plymouth' insa fara variegatia binecunoscuta si fara aroma de lamaie a acestuia..
 • P. 'Secret Love' –  aroma neobisnuita, de eucalipt, este argumentul suprem in decizia de a alege acest hibrid de P. graveolens ce poseda flori de culoare roz pal.
 • P. 'Van Leeni' – un hibrid cu aroma de lamaie si trandafir de P. graveolens, similar cu  P. 'Graveolens' si P. 'Dr Westerland'.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.