Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Ingrijirea citricelor este mai usoara decat ai crede, daca respecti cateva principii de baza. Iti propunem urmatorul ghid de ingrijire pentru citrice - lamai, mandarin - calamondin, kumquat, portocal sau limequat - in ghiveci.

Comanda online citrice in ghiveci la cel mai bun pret!

Amplasare: langa o fereastra sau alt loc cat mai bine luminat. O expunere buna la soare favorizeaza inflorirea si dezvoltarea armonioasa a plantei, insa "obisnuirea" plantei proaspat achizitionata cu soarele ar trebui facuta treptat, pentru a evita socurile.

In sezonul cald, plantele pot fi tinute si crescute afara, tinand cont insa de intensitatea soarelui si dimensiunea ghiveciului. Plantele de mici dimensiuni, vor avea un ghiveci mic - ceea ce implica o uscare foarte rapida a substratului si necesitatea unor udari frecvente si abundente, daca sunt crescute in soare direct pe perioada verii.

Este esential ca in sezonul rece plantele sa fie ferite de surse de caldura (de ex. calorifer) sau surse de frig (de ex. o fereastra care se deschide des, curenti de aer rece).

Udarea va fi adaptata in functie de microclimat (in special temperatura ambientala) si substrat. In mod ideal, irigarile se fac atunci cand substratul este complet uscat. Udarile prea frecvente duc la putrezirea radacinilor si plante afectate iremediabil. Udarile prea rare duc la ingalbenirea si uscarea frunzelor - o planta care are nevoie de apa prezinta frunze vizibil lasate/deshidratate.

Fertilizare:

 • este nevoie de o fertilizare corecta pentru ca planta sa prospere, sa se dezvolte si sa produca fucte;
 • in perioada de crestere, din Aprilie - Mai pana in Septembrie - Octombrie, se va fertiliza saptamanal, folosind un ingrasamant conceput pentru citrice. Pentru restul anului este suficienta o singura fertilizare pe luna - sau fertilizarile pot fi oprite complet - acest aspect va fi evaluat in functie de microclimatul spatiului in care sunt crescute plantele peste iarna.
Vezi oferta noastra de citrice aici

Tundere:

 • tunderea citricelor se va face in functie de necesitate si de stadiul plantei, evitand perturbarea ciclului natural de inflorire si fructificare. Tunderea are drep scop intinerirea plantei si aspectul (atat estetic cat si practic) plantei.
 • tunderea ar trebui facuta atunci cand planta se afla in repaus vegetativ, sau atunci cand prezinta parti uscate/afectate de daunatori.

Replantare:

 • in ciuda faptului ca citricele necesita o ingrijire redusa, replantarea efectuata primavara, poate ajuta la mentinerea sanatatii plantei;
 • exista doua abordari - fie replantarea intr-un ghiveci mai mare, sau, pur si simplu inlocuirea unei parti din substratul initial (improspatarea solului) din ghiveciul in care planta deja se afla (de preferat cu minima interventie asupra radacinilor). In timpul acestui proces se pot elimina radacinile degradate (daca exista). Mutarea intr-un vas mai mare presupune alegerea unui ghiveci cu aproximativ 2-3 cm mai mare decat cel initial - recipientul nou va oferi mai mult spatiu pentru dezvoltarea sistemului radicular.‌‌ Apoi se pune substrat proaspat in partea de jos a vasului sau bile de argila, suficient incat planta sa fie ridicata la nivelul corect din partea superioara. In final se adauga substrat in jurul marginilor, impingandu-l usor cu degetele. Retine: nu compacta prea mult substratul nou - trebuie sa ramana permeabil, astfel incat sa permita dezvoltarea radacinilor noi.
 • la replantare, se va folosi un substrat special pentru citrice

Ghidul general pentru replantare este disponibil aici: Replantare - Repotting. Cand si cum se face

Daunatori:

Printre posibilii daunatori, se numara afidele, paduchii testosi, paduchii lanosi, thrips si acarienii (paianjenul rosu, fiind cel mai comun si agresiv). O gama completa de insecticide/acaricide poate fi gasita aici: Tratamente plante

Exista si tratamente biologice sau homemade, insa eficienta lor este discutabila sau nedemonstrata stiintific.

O verificare periodica a plantelor va face minuni - examineaza in mod regulat frunzele si aplica imediat tratamentul fitosanitar necesar in cazul in care apar daunatori. Cu cat acestia sunt identificati mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a scapa de ei, fara daune permanente/semnificative asupra plantelor. In stadiile incipiente pot fi indepartati prin culegerea manuala sau prin curatarea frunzelor cu un jet de apa - insa aceasta este o solutie temporara, pana la aplicarea tratamentului fitosanitar adecvat.

Tips and tricks:

 • citricele obisnuiesc sa piarda fructele si o mare parte din foliaj atunci cand au parte de o fertilizare deficitara sau un substrat nepotrivit/imbatranit (cu retentie prea mica sau prea mare de apa, lipsit de minerale, etc.). In general, fructele se pierd atunci cand planta prezinta o lipsa de fier sau deficiente serioase de ingrijire.
 • unele articole si unii crescatori sustin ca incorporarea unor cuie simple din fier in ghiveci asigura citricelor un aport natural de fier, cu eliberare treptata. O astfel de teorie nu a putut fi demonstrata - in timp ce aceasta procedura nu poate dauna plantei, iti recomandam totusi sa folosesti un fertilizant conceput pentru citrice, in loc sa te bazezi pe "leacuri babesti".
 • la fiecare replantare, aseaza pe fundul ghiveciului un strat de bile de argila, piatra ponce sau pietris simplu, pentru un drenaj mai bun;
 • plantele crescute in spatii interioare pot fi polenizate folosind o pensula fina, cu care veti atinge centrul fiecarei flori. Citricele nu au nevoie neaparat de o astfel de procedura, fiind in general autofertile - insa acest efort poate imbunatati recolta (cantitatea de fructe);
Comanda online citrice cu fructe comestibile la cel mai bun pret. Livram in toata tara!

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.