Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Ingrijirea citricelor este mult mai usoara decat ai crede. Iti propunem urmatorul ghid de ingrijire pentru citrice - lamai, mandarin - calamondin, kumquat, portocal sau limequat - in ghiveci.

Comanda online citrice la ghiveci la cel mai bun pret!

Amplasare: langa o fereastra sau alt loc bine luminat. O expunere buna la soare favorizeaza inflorirea si dezvoltarea armonioasa a plantei.

Fertilizare:

  • este nevoie de o fertilizare corecta pentru ca planta sa prospere, sa se dezvolte si, in final, sa produca fucte;
  • in perioada de crestere, din mai pana in septembrie, se va fertiliza saptamanal, pentru restul anului fiind suficienta o singura fertilizare pe luna.
Lamai Meyer Lemon cu fructe comestibile variegate - comanda de aici!

Tundere:

  • se recomanda a se efectua ori de cate ori planta incepe sa-si piarda din forma originala - astfel se va stimula o crestere stufoasa;
  • cu toate acestea, pentru a evita perturbarea ciclului natural de inflorire, se recomanda tunderea in perioada martie - aprilie, chiar inainte de inceperea sezonului de crestere, doar daca planta nu are flori sau fructe;

Replantare:

  • in ciuda faptului ca necesita o ingrijire redusa, replantarea efectuata primavara, va ajuta la mentinerea sanatatii plantei;
  • exista doua abordari - fie replantarea intr-un ghiveci mai mare, sau, pur si simplu inlocuirea unei parti din substratul initial din ghiveciul in care planta deja se afla.
  • la replantare, se va folosi un substrat special pentru citrice

1. Mutare intr-un ghiveci mai mare:  va trebui ales un ghiveci cu aproximativ 2-3 cm mai mare decat cel initial - recipientul nou va oferi mai mult spatiu pentru dezvoltarea sistemului radicular.‌‌Apoi se pune substrat proaspat in partea de jos a vasului, suficient incat planta sa fie ridicata la nivelul corect din partea superioara. In final se adauga substrat in jurul marginilor, impingandu-l usor cu degetele. Retine: nu incerca sa compactezi prea mult substratul nou!

2. Curatenie de primavara: scoate planta din ghiveci si indeparteaza usor o parte din subtratul din jurul mingii radacinii - se poate taia putin din radacini daca par degradate. Se pune un nou substrat pe fundul vasului si se replanteaza deasupra, avand grija sa se umple golurile din jurul peretilor.

Daunatori:

Printre posibilii daunatori, se numara afidele, paduchii testosi, paduchii lanosi, thrips si acarienii.

O verificare periodica a plantelor va face minuni - examineaza in mod regulat frunzele si trateaza imediat orice daunatori. Cu cat acestia sunt identificati mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a scapa de ei. In stadiile incipiente pot fi indepartati prin culegerea manuala sau prin improscarea frunzelor cu un jet de apa.

Tips and tricks:

  • cateva cuie simple aruncate in ghiveci asigura citricelor un aport natural de fier, cu eliberare treptata;
  • la fiecare replantare, asezati pe fundul ghiveciului un strat de bile de argila, piatra ponce sau pietris simplu, pentru un drenaj mai bun;
  • plantele crescute in spatii interioare pot fi polenizate folosind o pensula fina, cu care veti atinge centrul fiecarei flori.
Comanda online lamai cu fructe comestibile la cel mai bun pret!

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.