Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Speciile de orhidee incluse in genul Mokara sunt de fapt hibrizi intergenerici ai genurilor botanice Arachnis, Ascocentrum si Vanda. Primul taxon din acest gen a fost reprezentat de Mokara Wai Liang (Arachnis Isabel X Ascocenda Red Gem, denumit in onoarea cultivatorului C.Y. Mok, din Singapore, care a inregistrat primul hibrid in 1969. Ascendenta din genurile Arachnis, Ascocentrum si Vanda (ultimele 2 genuri stand la baza hibrizilor intergenerici cunoscuti sub numele de Ascocenda) se releva in anatomia plantei, care este foarte similara genului artificial Aranda (Arachnis X Vanda). Alaturi de speciile genului Dendrobium, Mokara reprezinta cele mai populare flori taiate din familia Orchidaceae.

Speciile de Mokara sunt probabil orhideele cel mai usor de crescut, daca se respecta cateva principii de baza. Aceasta specie apreciaza umiditatea crescuta, insa prefera temperaturi mai joase decat speciile genului Vanda. Unul din motivele pentru care sunt in mod special apreciate de colectionarii de orhidee este reprezentat de infloririle abundente si frecvente si, intrucat nu se poate distinge un sezon de inflorire, plantele pot forma tije florale pe tot parcursul anului. Desi prezinta radacini putine si superficiale, uneori inexistente, Mokara se va dezvolta fara probleme, fiind un hibrid conceput sa prospere in conditii grele de mediu.

Oferta completa de Orhidee Vanda este disponibila aici (link)

Orhideele Mokara prefera climate umede, cu o umiditate relativa a aerului de 60 - 80%, aspect ce releva provenienta lor tropicala, ca si in cazul valorilor  parametrilor de radiatie luminoasa, fiind recomandate ferestrele cu orientare estica, in locatii puternic iluminate,  cu valori de 25000 – 35000 lux, ce vor asigura succesul reinfloririlor. Mokara nu are nevoie de o udare foarte frecventa, insa umiditatea atmosferica ar trebui sa fie mai ridicata pentru a compensa dezvoltarea radiculara slaba, tipica acestor hibrizi.

Temperaturile ideale pentru orhideele Mokara vor depasi 18 ℃ ca valori diurne si 13 ℃ noaptea.

Irigarile se vor realiza cu moderatie, in timpul diminetii, intrucat orhideele Mokara necesita cantitati mici de apa; este necesar insa sa se aiba in vedere ca temperatura apei sa fie cat mai aproape de a mediului inconjurator, intrucat plantele pot suferi de socuri termice, ce pot provoca avortarea florilor. Desi apartinand tribului Vandeae, speciile de Mokara se pot cultiva si in ghivece, irigarea acestora realizandu-se similar cu cea aplicata la speciile genului Phalaenopsis, adica prin scufundarea ghivecelor, urmata de scurgerea apei in exces. In sezonul cald, orhideele Mokara vor fi irigate de cateva ori pe saptamana. NU se va permite niciodata baltirea apei in ghivece, intrucat plantele vor dezvolta putregaiuri ale radacinilor.

Vezi oferta completa de Vanda aici (link)

Fertilizarile se vor realiza periodic, cu un fertilizant dedicat orhideelor, cu formula de tip 30 – 10 – 10, la 50% din dilutia recomandata de producator. In perioada de crestere activa, de la a doua jumatate a lunii mai pana la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie, fertilizarile se vor realiza abundent, la distanta de 4 – 6 zile, insa in perioada rece, mai exact in lunile de iarna, administrarea de fertilizant va fi redusa, la maximum o data pe luna.

Ventilatia reprezinta un aspect special in cresterea speciilor de Mokara, reprezentand, alaturi de valorile crescute ale umiditatii, unul din cei mai imporanti parametri ce asigura buna mentinere a acestor plante. Una dintre cele mai facile metode de a asugura o buna ventilatie pentru orhideele Mokara este de a le pozitiona in apropierea unui ventilator de camera, setat la viteza minima.

Desi hibrizii de Mokara prefera sa nu le fie deranjate radacinile, se recomanda totusi schimbarea mediului si recipientelor de cultura, atunci cand se opteaza pentru cultura in substrat/scoarta - mai ales in cazul in care acestea incep sa creasca in afara ghiveciului. La replantare, este necesar sa ne asiguram ca radacinile sunt umede si maleabile, in caz contrar, acestea pot fi cu usurinta rupte in procesul de manipulare. Vasele de cultura preferate sunt cele din ceramica neglazurata, iar mediul de cultura va fi reprezentat de scoarta de pin de dimensiuni medii, ce poate fi combinata cu bucati de fibra de cocos compactata.

Mokara este o orhidee rareori afectata de boli, cei mai cunoscuti daunatori ai sai fiind paduchii lanosi, care insa sunt cu usurinta combatuti prin aplicarea de insecticide sistemice sau de contact, disponibile in comertul horticol de specialitate.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.