Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Phalaenopsis gigantea este o specie botanica nativa in zona Sabah (Merutai si Muntele Tigrului), din nordul Borneo, unde este considerata o specie rara si amenintata cu disparitia.

Totodata se gaseste si pe versantul vestic al Muntilor Crocker, din Sarawak si Kalimantanul de vest. Specia a fost regasita recent in padurile de origine din Java, crescand cu usurinta la altitudini de aprox. 150 m. Specie epifita de talie mare, ce prefera clima calda spre foarte calda, poseda tulpini scurte, complet acoperite de tecile bazale imbricate ale frunzelor mari, in numar de 5 sau 6, pendule, cu aspect pielos, lucioase pe ambele fete, eliptice pana la oblong – ovate, de culoare verde albastruie. La specimenele ce cresc in natura, frunzele ajung la 56 – 91 cm lungime. Specia poate inflori in orice moment al anului, insa frecventa maxima a infloririlor are loc vara tarziu si toamna devreme, pe tije lungi, de 15 – 40 cm, racemoase sau paniculate, pendule, cu numeroase flori per inflorescenta, si prevazute cu bractei mici, triungiulare. Florile cu deschidere simultana sunt puternic parfumate, cu aroma dulceaga, avand 3,8 – 7 cm diametru, forma stelata si textura carnoasa. Pot fi albe verzui pana la galbene, cu punctuatie apropiata, de culoare bruna sau castanie. Labelumul este alb si prezinta punctuatie rosu deschis – violacee. Daca tijele nu sunt indepartate ulterior infloririi, pot avea loc reinfloriri succesive pe acestea, pentru mai multe sezoane consecutive.

Phalaenopsis gigantea - o poti achizitona de aici!

Lumina de crestere pentru Phalaenopsis gigantea prezinta valori reduse, incadrandu–se in intervalul 8000 – 10000 lux, fiind favorabile locatiile umbrite spre foarte umbrite.

Temperatura ideala se incadreaza in intervalul 28 – 32 ziua,  noaptea coborand cu 7 – 9°C la valori cuprinse intre 21 – 24°C.

Umiditatea recomandata pentru cresterea cu succes in conditii de apartament pentru aceasta specie va trebui sa se inscrie intre 70 – 75 %. In mediul natural, valorile sunt mai ridicate, insa in conditii de apartament valorile peste 75% pot creste riscul aparitiei afectiunilor fungice.

Ca substrat se poate utiliza muschiul sphagnum, fie uscat, cand va trebui sa fie administrat in amestec cu scoarta de calibru mare, fie muschi sphagnum viu. In ambele cazuri se recomanda administrarea de fertilizanti in mod frecvent, cel putin saptamanal, insa la dilutii mari, de 25% din valorile indicate pe flacon, pentru perioada de vara, urmand ca aceasta sa fie redusa la jumatate (10-12%) pentru perioada de iarna. Alternativ, se va interveni si cu fertilizare foliara. Un sfat extrem de util este acela de a pozitiona ghiveciul la un unghi de 45 grade, pentru a asigura un drenaj eficient. Se recomanda schimbarea substratului atunci cand se observa formarea de noi radacini, insa atunci cand este posibil, aceasta operatiune ar trebui evitata in sezonul rece.

Speciei Phalaenopsis gigantea i se va asigura o umiditate constanta pe tot parcursul anului, si se va utiliza irigarea cu apa calduta sau la temperatura camerei. Este recomandat ca irigarile sa se efectueze dimineata devreme si sa se asigure o ventilatie eficienta.

In afara unei usoare scaderi a temperaturii, de 1 – 2 °C, si de reducerea cantitatii de fertilizant, aceasta specie nu necesita asigurarea unei perioade de repaus.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.