Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Rawdon Jester este un hibrid ce apare natural intre speciile botanice R. grande si R. williamsianum, dar care insa este steril, dupa cum se intampla cu majoritatea hibrizilor naturali.

Taxon viguros, ce produce 4 – 6 pseudobulbi grupati, ovoizi sau orbiculari, comprimati lateral, glauci, de 10 cm inaltime si 6,4 cm latime, ce poarta 1 – 3 frunze apicale, eliptice sau lanceolate, coriacee, glauce, acute, petiolate, ce pot atinge lungimi de pana la 38 cm si latimi de 6 – 7 cm. La atingerea maturitatii, va atinge o inaltime de 25 – 40 cm. Fiecare crestere noua va dezvolta o singura tija florala, de 15 – 45 cm lungime, cu 4 – 8 flori per inflorescenta, fiecare din ele cu un diametru de 10 – 15 cm. Sepalele si petalele au un fond galben auriu, pe care se remarca o pigmentatie brun – inchis, amintind prin contrast de aspectul blanii de tigru.

Specia necesita climate de crestere cu temperaturi moderate si nu tolereaza bine temperaturile foarte ridicate, pentru perioade lungi de timp.

Inflorirea poate avea loc in orice sezon, fiecare floare durand cel putin 4 – 6 saptamani. Florile nu sunt parfumate.

Speciile parentale, anume R. grande si R. williamsianum, provin din Guatemala, in apropierea orasului omonim, unde populeaza ravene intunecate de la altitudini de pana la 2600 m deasupra nivelului marii.

Cresterea lui Rossioglossum Rawdon Jester va implica oferirea unei intensitati luminoase de 15000 – 20000 lux, oarecum mai putin decat este necesar pentru speciile genului Cattleya, dar usor mai mare decat lumina de crestere pentru majoritatea speciilor de Paphiopedilum.

Temperatura de crestere va fi moderata, valorile diurne estivale fiind de 22 – 23 °C, iar cele nocturne de minim 12 – 14 °C. In sezonul rece, temperatura medie diurnal va fi de aproximativ 20 – 21 °C, iar noaptea de minim 9 – 10 °C.

Umiditatea relativa va fi moderata, de 75 – 80 % pe tot parcursul anului.

Mediul de cultura va consta in scoarta de conifere de granulatie medie pana la mica, cu un adaos de amendamente ce pastreaza umiditatea, ca perlit sau piatra ponce. Vasele de cultura nu implica conditii speciale, putand fi utilizate fara nicio problema ghivece din plastic. Momentul optim pentru schimbarea mediului de cultura si a recipientelor este atunci cand se remarca demararea cresterilor noi de radacini.

Irigarile vor fi abundente pe durata sezonului de crestere, de primavara tarziu pana toamna devreme. Fertilizarile se vor administra in perioada de crestere, cu o frecventa saptamanala, la o dilutie de 25 – 50 % din dozajul recomandat de producator.

Perioada de repaus va avea loc toamna, cand cantitatea de apa administrate va fi redusa, iar frecventa va fi modificata de la saptamanala la o data la 2 – 3 saptamani, cu pulverizari ocazionale, la nevoie. In timpul celor 2 – 3 luni de iarna, se va renunta la udari, interventia fiind limitata la pulverizarile ocazionale, pana la initierea dezvoltarii de cresteri noi. Fertilizarea va fi sistata complet.

Rossioglossum Rawdon Jester poate fi achizitionat aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.