Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Dendrobium Nora Tokunaga - Hibrid primar format din doua specii ce apartin, ambele, sectiunii Latouria, si endemice pentru Papua – Noua Guinee, prezinta un aspect relativ asemanator cu Dendrobium Roy Tokunaga, insa cu tulpini mult mai compacte, cel putin din punct de vedere al dimensiunii.

Cu preferinte deosebite pentru un climat moderat cald, moderat iluminat, si cu multiple infloriri anuale, ce releva flori cu cromatica impresionanta, colorate in alb, verde si roz, Nora Tokunaga este poate unul din reprezentantii genului Dendrobium cel mai usor de crescut si inflorit in conditii de apartament, aspect ce il recomanda atat pasionatilor aflati la inceputul unei colectii de orhidee, insa si celor experimentati, ce apreciaza in mod deosebit florile durabile, rezistente, ce pot fi admirate pentru cateva luni (nu saptamani!!!) dispuse pe tije ramificate si multiflorale.

Tulpinile purtatoare de flori, in general dezvoltate in anii anteriori, cu inaltimi cu aproximativ 5 cm mai mari si cu diametre duble fata de cele mai tinere, dezvolta apical tije florale ramificate pe care se deschid flori mari, de aproximativ 7 cm latime, masurat de la varful petalelor laterale, si de 5 cm inaltime, de la varful tepalei veticale la varful labelumului voluminos, al carui lob central este mai ingust decat petalele laterale, si de lungime similara sepalelor, lobii laterali recurbati central, mai scurti decat petalele laterale insa semnificativ mai lati decat acestea, fiind rotunjiti la varfuri, si cu margini crenelat – ondulate.

Coloritul general este alb, pentru sepale si petale, cu marmoratie roz sau vinetie mai intensa dorsal, dar care se observa prin transparenta partial a petalelor si pe fata ventrala. Tiparul cromatic al sepalelor este reprezentat de puncte sau pete de diametru remarcabil, de peste 1 mm, ce pot fuziona in siruri longitudinale, iar al petalelor laterale, de cate o banda vizibil fuzionata, dispusa central. Lobul central al labelumului este similar colorat cu sepalele, prezentand aceeasi punctuatie ca si acestea, dispusa deasemeni dorsal, iar pe lobii laterali se remarca o liniatura consistenta, vizibila ventral, cu dispunere radiara dinspre centru spre zona marginala, unde nu fuzioneaza cu banda marginala de culoare violet pal ventral si violet intens dorsal. Florile, in numar de 1 – 5 per tija florala, infloresc disociat, relativ secvential, de mai multe ori pe aceeasi tija florala, conferind un spectacol cromatic deosebit si de durata. Unii crescatori specifica prezenta unui parfum, in timp ce altii reclama lipsa completa a acestuia.

Cu o toleranta deosebita la valorile termice, Dendrobium Nora Tokunaga se remarca drept un specimen relativ usor de crescut, ce nu ridica probleme pasionatilor. Nora Tokunaga este un hibrid creat de Roy Tokunaga, unul din cei doi reputati experti ai serelor hawaiiene H&R Nurseries INC, si dedicata sotiei sale, Nora.

Toleranta ridicata fata de variatiile mediului de cultura se remarca inclusiv in ceea ce priveste substratul, intrucat exista mentiuni de crestere si reinflorire a acestui hibrid inclusiv in sisteme hidroponice, fiind insa preferate in general sisteme clasice, in ghivece, cu substrate din scoarta de pin, tuf vulcanic, perlit, bile ceramice expandate, carbune si piatra ponce. Spre diferenta de alte specii sau hibrizi apartinand genului Dendrobium, Nora Tokunaga va prefera o iluminare moderata, si o fertilizare saptamanala, la dilutii de 25 – 50 % din doza recomandata. Nu este obligatoriu asigurarea unei perioade de repaus pentru a obtine reinfloriri, intrucat acest minunat Dendrobium va inflori atat in conditii de crestere constanta, cat si in situatia reducerii frecventei irigarii la intervale de doua saptamani.

Nivelul recomandat al radiatiei luminoase se va inscrie in intervalul 20000 – 30000 lux, inflorirea plantelor fiind posibila chiar si in conditii de crestere exclusiv sub lumini artificiale cu spectru larg.

Temperaturile de crestere apartin registrului moderat – cald, incadrandu-se intre 24 – 28 °C pe durata zilei si 20 – 22 °C pentru temperaturile nocturne.

Din punct de vedere al umiditatii relative a aerului, valoarea ideala se va incadra intre 70 – 80%.

Mediul de cultura, dupa cum a fost mentionat succint si anterior, va fi reprezentat de scoarta de pin, bucati de fibra de cocos, sau alte substrate de consistenta dura si lemnoasa, cu conditia asigurarii unui nivel ridicat al umiditatii, asigurand irigari zilnice, in cazul montarii pe plachete de scoarta. Daca se opteaza insa pentru cultivarea exemplarelor in ghivece, se va opta pentru dimensiuni cat mai reduse ale acestora, preferand recipientele ceramice celor de plastic. O cerinta necesara selectarii unui substrat adecvat este reprezentata de asigurarea unei minime compactari si maxime aerari a mediului de cultura. Se poate opta pentru schimbarea substratului, a recipientelor sau realizarea de diviziuni in orice moment se va observa dezvoltarea de radacini noi.

Irigarile vor fi abundente pe intreg parcursul anului, variind insa in functie de sezon, in raport cu intensitatea luminoasa si valorile temperaturii, ce vor afecta ritmul de crestere al plantelor si implicit rata de asimilare a apei. Se va tine cont ca substratul sa fie constant umed, fara a fi insa ud si fara a permite stagnarea apei in recipiente.

Fertilizarile se vor efectua saptamanal sau la doua saptamani, la concentratii de 25 – 50% din doza recomandata in instructiunile de utilizare, fiind utilizat in acest sens un fertilizant echilibrat in ingrediente pentru intregul an.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.