Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie botanica de provenienta filipineza, descrisa de Oakes Ames in 1915, Renanthera isi trage numele de gen de la cuvantul latinesc renis, care inseamna rinichi si de la cel grecesc Anthos, ce inseamna floare, de unde deducem ca forma petalelor este reniforma.

In arealul sau natural, in Filipine, specia populeaza provinciile quezon, Rizal si Zambales de pe insula Luzon, si provincial Surigao de pe insula Mindanao. Creste in general in statiuni epifitice, pe copaci din zone deschise, ierboase, de la altitudini de peste 500 m deasupra nivelului marii. Are o talie medie, de 30 – 60 cm inaltime, iar pe tulpina se insera frunze coriacee, de 15 – 19 cm lungime si 1 – 2 cm latime, distihe, ligulate, inegal si obtuz bilobate apical, aspect tipic la genul Vanda si la genurile inrudite.

Numita uneori dansatoarea spaniola, datorita aspectului florilor, orhideea Renanthera monachica se remarca prin infloririle spectaculoase, pe tije axilare, suberecte, simple, lax racemoase, prevazute cu bractei tubulare, ce au loc de iarna tarziu pana primavara, purtand 6 – 30 flori de aprox. 4 cm diametru, lipsite de parfum, care insa persista un timp indelungat. Culoarea acestora este portocaliu – palid, acoperite de pete sangerii abundente, cu dispunere neregulata.

Orhideea Renanthera monachica necesita iluminare abundenta, valorile radiatiei luminoase inscriindu-se in intervalul de 40000 – 50000 lux, preferand expunerea la lumina intensa, insa filtrata cel putin in timpul dupa – amiezei. Asigurarea unei aerisiri eficiente este neaparat necesara.

Renanthera monachica este o specie termofila, preferand vara o temperatura medie diurna de 29 – 31°C si de minim 22°C in timpul noptii, cu o diferenta de 7 - 9 °C de la zi la noapte. Primavara, temperatura medie diurna va fi de 31 – 32°C si de 20 – 22 °C noaptea, cu o amplitudine de 10 – 11 °C, pentru ca iarna valorile termice sa se inscrie in intervalul de 28 – 29 °C ziua si minim 19 °C noaptea, cu o diferenta de 9 – 11°C.

Specia nu este la fel de pretentioasa precum reprezentantii genului Vanda si hibrizii acestora fata de umiditatea relativa a mediului, preferand valori de 80 – 85% in timpul verii si al toamnei, ce vor fi reduse la 70% in timpul iernii, pana la inceputul primaverii.

Renanthera monachica prefera cultivarea in ghivece suspendate sau cutii de lemn prevazute cu substrat aerat, cu drenaj puternic, cu bucati mari de carbune, scoarta, pluta si fibra de cocos. Unora dintre plante li se ofera doar atat substrat cat le este necesar pentru inradacinare, permitand radacinilor dezvoltate ulterior sa creasca in afara recipientelor. Nu se recomanda taierea radacinilor, intrucat acest tip de interventie induce incetinirea cresterii plantelor cu cativa ani.

Udarea va fi abundenta in timpul verii si al toamnei, insa iarna, pe o perioada de 3 – 4 luni, se va opta pentru reducerea acesteia. Substratul de cultura va fi in permanenta umed pe perioada cresterii active.

Fertilizarile sunt recomandate saptamanal, la 25 – 50% dilutie fata de concentratia indicata de producator. Se va opta pentru fertilizanti cu un continut mai ridiat de azot in timpul primaverii si al verii, si pentru un fertilizant bogat in fosfor de la sfarsitul verii pana toamna.

Aceasta specie necesita oferirea unei perioade de repaus, constand in sistarea fertilizarii si reducerea irigarii, insa nu este neaparat necesara, intrucat nu se poate discerne cu certitudine un sezon uscat in mediul natural. Ideal, pentru cei ce prefera oferirea unei perioade de repaus, aceasta va avea loc in lunile de iarna.

Renanthera monachica poate fi achizitionata aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.