Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Inca o data, magicienii asiatici de la Taisuco ne uimesc cu un hibrid nou, din 2008, in care numeroase specii botanice isi aduc contributia cromatica si morfologica pentru a crea un nou taxon cu nume de poveste si culori de desert - Phalaenopsis Taisuco Kobold.

Orhidee Phalaenopsis Taisuco Kobold - poate fi achizitionat aici (link).

Asa cum ne-au obisnuit, cei de la Taisuco nu sunt zgarciti cand vine vorba de utilizarea speciilor parentale, iar spiridusul nostru nu face nici el exceptie, incorporand 16 specii botanice de Phalaenopsis, la care se adauga inca un taxon, despre care nu exista informatii.

Contemporan cu Phalaenopsis Taisuco Jasper, de asemeni un hibrid multispecific, Kobold, prezinta urmatoarea formula parentala (in care se strecoara in urma cu doua generatii si un hibrid din liniile Sogo): Phalaenopsis equestris 31,03%, de unde probabil mosteneste abundenta florala - nu insa si dimensiunea florilor - Phalaenopsis venosa 12,5%, usor identificabila in cromatica corolei si diametrul acesteia, Phalaenopsis amabilis 11,54 %, Phalaenopsis amabilis subsp. amabilis  10, 52%, Phalaenopsis gigantean 6,25%, Phalaenopsis aphrodite 6,17%, Phalaenopsis lueddemaniana ,24%, Phalaenopsis amboinensis 4,22%, Phalaenopsis stuartiana 2,85%, Phalaenopsis schilleriana 2,7%, Phalaenopsis sanderiana 2,2%, Phalaenopsis hieroglyphica 1,56%, Phalaenopsis fasciata 1,56%, Phalaenopsis Aphrodite subsp. Formosana 0,52%, Phalaenopsis sumatrana 0,39%, date necunoscute 0,06%, Phalaenopssis pulcherima 0,05%.

Apartinand sistematic genului Doritaenopsis, Kobold este un cultivar fara sinonime valide, premiat in anul 2009 si de doua ori anul in 2010.

Tijele lungi de aproximativ 30 cm, ramificate simplu, cu petiolul floral inserat direct, se remarca prin grosimea considerabil subtire pentru genul Phalaenopsis, avand doar 3 - 4 mm. Emerg relativ superior pe tulpina, comparat cu alte specii sau hibrizi de Phalaenopsis, la 2-3 frunze distanta de zona coletului, care demarca zona radacinilor de cea aeriana. Tijele sunt intotdeauna multiple, prezente in numar variabil, de la 2 la 5, din observatiile personale. Inflorescenta este bogata, purtand intre 8 - 14 flori per tija, cu diametru de aproximativ 4 cm la deschiderea completa. Acestea se remarca printr-un aspect cerat, aproape glazurat, amintind intrucatva de textura florilor de Catasetum sau de Cymbidium.

Cormatica deosebita distinge un fond dominant visiniu-intunecat pana la ciocolatiu, relativ compact, fara variatii de nuante, care acopera in proportie de peste 90% corola, exceptie facand doar o zona marginala ventral, de 1 - 2 mm latime, a petalelor si sepalelor si labelumului, care prezinta o coloratie alb-galbuie ce vireaza in galben intens pe masura maturarii florale. La nivelul columnei, coloratia este alb complet, exceptie facand doua pete difuze si discoidale de aproximativ 2 mm diametru, pozitionate lateral si usor dorsal fata de capsula polinica, de culoare vinetiu pal. Fata dorsala a intregii corole, inclusiv a labelumului, cu lobi laterali lungi si rotunjiti la capete, ce incadreaza si depasesc in inaltime jumatatea grosimii columnei, prezinta o coloratie alb murdar, cu nuante vinetii, cu exceptia unei zone marginale de aproximativ 3 - 4 mm latime, distribuita longitudinal pe intregul labelum, cu exceptia lobului unic terminal, lipsit de apendici filiformi, si a celor doua petale.

Sistemul radicular bine dezvoltat se remarca prin radacini lungi si subtiri, insa robuste, cu diametru de 4 - 5 mm, mult mai mic decat ar fi de asteptat la un hibrid de phalaenopsis de talie medie. Foliajul este bine reprezentat, cu un numar de 8 - 14 frunze per planta adulta, a caror consistenta dura aminteste de hibrizi precum Papagayo sau Taisuco Jasper, insa cu suprafata lucioasa si neteda. Dimensiunile  acestora variaza ascendent, de la 5 cm lungime si 2,5 cm latime, in cazul primelor frunze bazale, pana la 12 - 15 cm lungime, respectiv 5 cm latime, in cazul frunzelor apicale.

In ceea ce priveste parametrii de cultura, Phalaenopsis Taisuco Kobold nu prezinta diferente fata de hibridul sora, Phalaenopsis Taisuco Jasper, cu care impartaseste o buna proportie a speciilor parentale.

Nivelul radiatiei luminoase se va incadra in zona inferioara spre medie, tipica genului Phalaenopsis, cu valori cuprinse intre 8000 si 10000 lux. Temperaturile ideale oscileaza in jurul unei medii de 28 ℃ si pot ramane constante pe tot parcursul anului, intrucat nu necesita perioade de repaus. Din punct de vedere al administrarii apei, se recomanda o frecventa moderata a udarilor, preferand uscarea partii superficiale  a acestuia, anterior urmatoarei udari. Se recomanda fertilizari la fiecare a 3-a sau a 4-a udare, cu conditia ca irigarea ulterioara unei fertilizari sa se efectueze temeinic, pentru a indeparta eventualele depuneri de cristale de fertilizant pe radacini, aspect ce poate produce arsuri chimice.

Mediul de cultura ideal este reprezentat de scoarta de granulatie medie, ce poate fi utilizata in amestec cu bucati grosiere, de 1 - 2 cm diametru, de fibra de cocos. Schimbarea recipientelor de cultura se va realiza intre momentele de inflorire, cand se observa dezvoltarea si cresterea radacinilor in afara ghivecelor.

Phalaenopsis Taisuco Kobold poate fi achizitionat aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.