Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Hidrogranule din argila expandata sau L.E.C.A. - Lightweight Expanded Clay Aggregate/ expanded clay (exclay) - sunt obtinute prin incalzirea argilei la o temperatura de 1200℃. Temperatura ridicata provoaca expandarea argilei, formand o structura de tip fagure, cu multiple proprietati apreciate in culturile hidroponice.

Hidrogranulele de argila (LECA) se prezinta sub forma de granule rotunde, proroase, usoare si inerte, neutre din punct de vedere chimic, cu PH neutru, ecologice (in procesul de productie nu sunt folositi aditivi) si non-toxice. Nu ard si nu pot fi afectate de insecte.

Avantaje:

- pot avea atat rol decorativ cat si practic

- ofera o aerisire foarte buna a radacinilor si un drenaj foarte bun

- se comporta ca niste rezervoare de apa si nutrienti cu eliberare treptata

- pot fi folosite drept substrat anorganic - NU se descompun. Pot fi chiar sterilizate si refolosite.

Sectiune hidrogranule de argila (LECA) - poti cumpara aici

Hidrogranulele de argila (LECA) nu sunt afectate de insecte. Sunt ecologice, non-toxice, rezistente la foc si neutre din punct de vedere chimic.

Posibile dezavantaje:

  • hidrogranulele de argila pot fi instabile in timpul mutarii plantelor, provocand de asemenea un anumit grad de destabilizare al sistemului radicular al plantei
  • in sezonul cald, este necesara o udare frecventa, deoarece apa se evapora destul de usor
  • hidrogranulele de argila nu sunt intotdeauna potrivite pentru plante ce necesita umiditate constanta (ridicata) la nivelul sistemului radicular

Hidrogranulele sunt folosite cu succes si in compozitia substraturilor (ex. substrat Cattleya).

Amplasarea unui strat de hidrogranule in ghivece, inainte de adaugarea altor tipuri de substrat, asigura un bun drenaj al apei. Astfel, se pot evita eventuale probleme ale sistemului radicular, cauzate de stagnarea apei.

Atentie! Pentru culturile hidroponice se folosesc fertilizanti speciali, de obicei cu eliberare treptata (pentru a evita arderea radacinilor) si continut mai complex de micro si macro nutrienti (astfel incat substratul clasic sa poata fi inlocuit cu succes).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.