Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Un hibrid multispecific de mare notorietate, pentru care atat colectionarii experimentati cat si amatorii manifesta un interes deosebit, Phalaenopsis Mini Mark, creat de Breckingridge in 1992, impresioneaza prin florile de dimensiuni mici spre medii, cu un fond predominant alb, presarate cu pistrui portocalii delicati, dispusi relativ radiar, in ton cu labelumul de culoare portocaliu – caramizie. Speciile parentale ale lui Mini Mark sunt Phal. philipppinensis (50%), Phal. maculata (25%) si Phal. lobii (25%), ultimele doua specii botanice formand hibridul cunoscut sub numele de Phal. Micro Nova, creat in 1980. Frunzele acestui hibrid prezinta dimensiuni medii, de aproximativ 10 – 15 cm lungime, dispuse altern, iar din spatiile internodale emerg tije florale multiple, ce pot inflori in orice moment al anului, desi in mod curent aparitia florilor este asociata perioadei de toamna – primavara, mai ales intre lunile Noiembrie si Martie. Inflorirea are character durabil, florile persistand pentru cel putin 3 luni.

Phalaenopsis Mini Mark poate fi achizitionat aici (link).

Cerintele fata de radiatia luminoasa ale acestui hibrid sunt permisive, intrucat Phalaenopsis Mini Mark poate fi crescut cu succes atat in lumina puternica difuza cat si in conditii de umbra partiala. In general, plantele pot fi amplasate fara probleme pe pervazul ferestrelor, indiferent de orientarea acestora. Cu toate acestea, in zilele extrem de fierbinti ale anotimpului estival, se recomanda protejarea plantelor pozitionate in expuneri sudice si vestice, prin amplasarea acestora in spatele unei perdele. In functie de intensitatea expunerii la lumina directa, pot aparea diverse arsuri solare cu diverse nivele de gravitate.

Valorile termice apartin registrului cald, intrucat Mini Mark necesita temperaturi de crestere cuprinse intre 18 – 30 – 32°C, ideal 18 – 21 °C. Pentru cultivarea cu succes a acestui taxon in conditii de apartament este necesar ca temperaturile nocturne sa fie cu cel putin 3 – 4 °C mai joase decat cele diurne, diferenta ce apare in mod natural in locuinte.

Umiditatea optima va trebui sa se incadreze intre 50 – 70 %, intrucat la valori mai reduse majoritatea plantelor is vor incetini cresterea, ramificarea si dezvoltarea tijelor florale va stagna, iar in final, plantele vor avorta bobocii si florile incomplet deschise. In acest sens, se recomanda ca la temperaturi de crestere de peste 25°C sa fie crescut proportional si nivelul umiditatii atmosferice.

Remarcabil la acest hibrid spectaculos este ca se poate cultiva cu succes atat in ghivece cu substrat cat si montata pe plachete de lemn. Substratul de preferinta este reprezentat de amestecurile de scoarta de conifere cu muschi sphagnum sau doar muschi sphagnum pur, la care se poate adauga carbune de lemn, deosebit de util pentru mentinerea dezvoltarii radacinilor si a impiedicarii instalarii putregaiului la nivelul sistemului radicular.

Schimbarea substratului este recomandata la interval de 2 – 3 ani, intrucat in urma irigarilor si fertilizarilor frecvente, substratul se va degrada rapid si se va compacta, nemaifiind afanat si impedimentand astfel circulatia aerului. Compactarea substratului duce la sufocarea radacinilor, care odata ce mor nu mai pot furniza cantitatile necesare de apa si substante nutritive, ajungandu-se astfel la degradarea si moartea plantelor.

Momentul optim pentru transplantare este reprezentat de perioada imediat urmatoare infloririi, evitand pe cat posibil aceasta operatiune in sezonul rece. Nu se recomanda transplantarea anterior infloririi, intrucat este foarte posibil ca planta sa piarda florile, iar tijele florale in dezvoltare sa stagneze.

Irigarile vor fi uniforme pe tot parcursul anului, cu o frecventa ce va trebui determinata in functie de mediul si modalitatea de cultura. Excesul de apa va trebui sa se poata drena fara impedimente, intrucat stagnarea apei atat in ghiveci cat si in tavite poate duce la degradarea rapida a sistemului radicular. Se recomanda sa se permita uscarea substratului intre udari, si verificarea zvantarii acestuia in profunzime, nu doar pentru stratul superior. Pentru sezonul cald se recomanda pulverizarea de apa pe frunze, pentru a creste umiditatea aerului. Fertilizarile se vor realiza odata la 2 saptamani, la concentratii de 25 – 50% din dozele indicate de producator. Acest hibrid nu necesita perioade de repaus pentru stimularea infloririi.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.