Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Paphiopedilum rothschildianum × Paphiopedilum Red Shift

Hibrid recent, complex inregistrat in anul 2012 la Royal Horticultural Society de catre reputatul crescator si hibridator taiwanez Ruey Hua, localizat in Tainan, Taiwan, Tainan Black Eagle impresioneaza prin coloritul intunecat, aproape negru, mostenit de la speciile parentale, ce prezinta deasemeni un colorit sobru.

Rezultat din incrucisarea speciei botanice Paphiopedilum rothschildianum ca parinte seminal, cu hibridul complex Paphiopedilum Red Shift ca parinte polinic, include peste 7 specii botanice in ascendenta sa, din care Paphiopedilum rothschildianum are o pondere de 50%, celelalte specii fiind: Paph. callosum 28.93%, Paph. lawrenceanum 13.28%, Paph. superbiens 3.13%, Paph. mastersianum 1.56%, Paph. purpuratum, 1.56%, Paph. barbatum 0.78%, Paph. sukhakulii 0.78%.

Vezi oferta completa de Paphiopedilum aici (link).

Datorita ascendentei majoritare din Paphiopedilum rothschildianum, este de asteptat ca acest hibrid sa prefere in cultura aceiasi parametri ca si specia dominanta, inflorind din primavara pana la sfarsitul verii, pe tulpini erecte, terminale, de culoare rosiatica, acoperite de peri fini. Tijele poarta mai multe flori de dimensiuni mari, lipsite de parfum, ce se deschid secvential, acoperind o perioada indelungata de timp.

Desi genul Paphiopedilum este cunoscut pentru preferinta speciilor sale fata de lumina slaba, Tainan Black Eagle va face exceptie de la aceasta regula, preferand valori superioare, incluse in intervalul de 20000 – 30000 lux, evitand insa lumina directa, ce poate afecta frunzisul, producand arsuri.

Planta termofila, va prefera temperaturi de 28 – 29 ℃   in timpul zilelor de vara, si 16 – 17 ℃   noaptea, cu o amplitudine de 12 – 13 ℃  . Iarna temperaturile pot scadea pana la 26 – 27 ℃   in timpul zilei si 15 – 17 ℃  noaptea, cu o amplitudine de 10 – 12 ℃.

Umiditatea ideala pentru cresterea cu succes a acestei specii va fi constanta pentru intregul an, de 65 – 95%, toleranta ridicata a acestui hibrid recomandandu-l chiar si pentru crescatorii mai putin experimentati.

Mediul de cultura va fi afanat, permitand un drenaj eficient, insa totodata pastrand umiditatea. In acest sens, se poate adauga muschi sphagnum maruntit, mai ales in cazul cresterii plantelor in condii de umiditate scazuta. Ca recipiente de cultura, se pot utiliza cu succes ghivece ceramice mari, cu adancime redusa si baza larga.

Irigarile se vor efectua saptamanal, permitand insa substratului sa se usuce anterior unei noi administrari de apa. Fertilizarile se vor administra si ele tot saptamanal sau o data la doua saptamani, cu concentratii de 25 – 50 % fata de dozajul recomandat de producator.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.