Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Maxillaria Sophronitis, cu numele valid in prezent de Ornithidium Sophronitis Rchb.f, este o specie botanica deosebita si spectaculoasa, insa totusi enigmatica pentru cultivatori. Desi extrem de usor de crescut intrucat produce usor cresteri noi in conditii normale de apartament, inflorirea este de cele mai multe ori sporadica si limitata la flori izolate, ce apar la intervale neregulate.

Din ceea ce se cunoaste pana in prezent, se pare ca prefera umiditatea si climatul mai racoros, in comparatie cu alte specii ale genului Maxillaria. Multi pasionati prefera montarea speciei pe plachete de scoarta sau de pluta, si cresterea sa sub forma de "paturi" dese, de specimene cu dimensiuni considerabile, mentinute la temperaturi joase si lumina puternica.

Nativa in nordul Venezuelei, Maxillaria Sophronitis este regasita in padurile montane umede sau la marginea acestora, la altitudini de 760 - 1520 m, in principal de-a lungul lanturilor montane de la marginea marii, insa si departe de plaje, in zona continentala.

Maxillaria Sophronitis a fost prima data descrisa de catre Leslie Andrew Garay in 1958.

Taxon de talie mica, chiar miniaturala, formatoare de mase compacte de rizomi si pseudobulbi, Maxillaria Sophronitis prefera climate racoroase pana la calde. Cu o inaltime de pana la 3,2 cm, cu rizomi inveliti in teci brune, ce poarta pseudobulbi ovoizi, comprimati, de culoare maro pal, de 1,2 cm lungime, cu 1 sau 2 frunze dispuse bazal, si o frunza solitara inserata apical, de aproximativ 2 cm lungime, coriacee, oblong-eliptica, minut apiculata. Florile apar toamna si iarna devreme pe tije bazale de 4 cm lungime, pe pseudobulbii maturi, unifoliate, purtand flori solitare; masoara 2,5 cm diametru si pot persista pana la 4 - 6 saptamani. Prezinta o cromatica impresionanta, cu un fond rosu portocaliu pe petalele periantului si cu un labelum de culoare galben-portocaliu, ale carui zone marginale sunt colorate galben-crem. Petalele exterioare, late, ascutite, se deschid larg, iar cele interioare, relativ mai scurte si tesite la varf, sunt inclinate anterior, incadrand o columna verde pal cu antere albe.

Nivelul radiatiei luminoase recomandat pentru aceasta specie este de 18000 - 25000 lux, asociat insa cu necesitatea asigurarii unei ventilatii eficiente.

Temperatura de crestere se va incadra intr-un registru moderat, cu valori diurne in anotimpul estival de  24 - 25 ℃   cu minime 14 - 16 ℃. In anotimpul hibernal se vor asigura temperaturi de 26 - 27 ℃, in timpul zilei si minime de 12 ℃, in timpul noptii.

Umiditatea necesara cresterii eficiente a speciei este de aproximativ 75 - 80% pentru aproape intregul an, exceptie facand perioada dintre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand este necesara reducerea acesteia la 60 - 65 %.

Cea mai facila modalitate de crestere a speciei este prin montarea pe trunchiuri sau plachete de scoarta sau pluta, aspect ce favorizeaza propagarea repenta tipica acestui taxon, insa acest mod de cultura implica aplicarea de irigari frecvente, de cel putin o data pe zi in timpul verii. In cazul cultivarii in ghivece, se vor prefera cosuri sau ghivece cu perforatii abundente, prevazute cu substrat cu drenaj eficient si compactare slaba, ca fibra de cocos, scoarta de pin de granulatie mica, eventual in amestec cu perlit sau piatra ponce. Schimbarea substratului, a recipientului de cultura si divizarea se pot realiza imediat ce se observa aparitia de cresteri noi.

Irigarea se va administra abundent pe perioada de crestere activa, insa va fi semnificativ redusa gradual odata cu intrarea in sezonul de toamna.

Fertilizarea se va realiza saptamanal la concentratii de 25 - 50% din doza recomandata, utilizandu-se un fertilizant cu concentratie crescuta de azot din primavara pana in mijlocul verii, ulterior inlocuindu-se cu unul bogat in fosfor, incepand cu cea de-a doua jumatate a verii si pana toamna.

Perioada de repaus se va asigura iarna, cand udarea va fi redusa, insa fara a permite uscarea completa a substratului; totodata se va reduce si fertilizarea, eventual optand chiar pentru sistarea acesteia, pana la revenirea la schema de udare curenta.

Descopera toate varietatile de orhidee disponibile la Secret Garden (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.