Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Un hibrid multispecific de Dendrobium, care impresioneaza prin ascendenta complexa, Dendrobium Royal Lubag, inregistrat la Royal Horticultural Society  de catre hibridatorul J. Rios cu doar 5 ani in urma, in 2014, reprezinta incrucisarea unui alt hibrid complex, anume Dendrobium Banana Royal cu un alt hibrid la fel de complex, Dendrobium Anching Lubag,  prezintand urmatoarea formula parentala: Den. canaliculatum 25.0%, Den. schulleri 23.45%, Den. tokai 14.05%, Den. discolor 12.89%, Den. bigibbum var. superbum 11.71%, Den. taurinum 7.03%, Den. mirbelianum 3.13%, Den. aries 1.56%, Den. bigibbum var. schroederianum 0.78%, Den. bigibbum 0.39% cu toate speciile parentale apartinand sectiunii Spatulata, cu exceptia speciei Dendrobium biggibum (incluzand aici toate varietatile utilizate).

Dendrobium Royal Lubag prezinta grupuri agregate de pseudobulbi fusiformi, de 15 – 25 cm lungime si 0,5 – 1 cm grosime, acoperiti de teci fibroase in primele 3 patrimi, pe care in zona apicala se insera 3 – 6 frunze alterne, dure, carenate evident posterior, oblong lanceolate, de 1 – 3 cm latime si 9 – 1 cm lungime, in functie de faza de maturitate a acestora. Remarcabil la acest dendrobium de talie medie este sistemul radicular, deosebit de impresionant pentru o planta la aceste dimensiuni.

Tijele florale emerg apical sau din internodurile patrimii superioare a pseudobulbilor maturi, avand 15 – 25 cm lungime. Acestea poarta flori parfumate, de aproximativ 2 cm diametru, in numar de 15 – 25 per tija, de culoare galbena, pe fond alb, cu degradeuri dinspre zona centrala catre cea marginala. Labelumul este si el colorat in galben intens, cu o zona centrala alba.

Necesitatile fata de radiatia luminoasa pentru Royal Lubag se incadreaza in intervalul de 30000 – 40000 lux, planele putand tolera la maturitate si soarele direct.

Din punct de vedere termic, Dendrobium Royal Lubag este o planta termofila, preferand temperaturi diurne in sezonul cald intre 25 – 30 ℃    si in jur de 22 ℃ noaptea. In timpul iernii, temperatura diurna va fi de 23 – 26 ℃, iar cea nocturna de 17 – 19 ℃.

Umiditatea atmosferica se va inscrie in intervalul 60 – 75 %, corelata corespunzator cu temperatura, pe tot parcursul anului. In perioada de inflorire, umiditatea va fi scazuta sub 70%.

Metoda ideala de cultura pentru acest hibrid este reprezentata de plantarea in ghivece cu substrat din fibra de cocos sau un substrat special pentru dendrobium. O alta metoda de cultura ce poate da rezultate bune este reprezentata de atasarea de plachete de pluta sau scoarta, insa in acest caz irigarile vor fi mai dese.

Irigarile vor fi abundente pe perioada verii si la inceputul toamnei, insa vor fi reduse odata cu instalarea sezonului rece.

Fertilizarea se va realiza la concentratie de 25 – 50 % din dozajul recomandat de producator, fiind administrata saptamanal, utilizand un fertilizant bogat in azot din primavara pana la mijlocul verii, si ulterior, de la sfarsitul verii pana toamna, un fertilizant bogat in fosfor.

Pentru perioada de repaus se recomanda mentinerea plantelor la temperaturi de peste 15℃. Expunerea la emperaturi sub 10℃, chiar si pentru catevaore, poate cauza caderea frunzelor. Cantitatea de apa va fi redusa progresiv, incepand cu instalarea sezonului de toamna. In timpul celor 3 – 4 luni de iarna exemplarele de Dendrobium Royal Lubag se vor mentine uscate, cu irigari foarte rare sau deloc, urmand sa se revina la schema normala de irigare odata cu initierea tijelor florale.

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.