Floraria Secret Garden - Ingrijirea orhideelor

Speciile genului Plumeria, cunoscute si ca Lei, Frangipani sau Palmier Hawaiian, sunt reprezentate de arbori/arbusti de talie redusa, de origine tropicala, apreciate in special pentru florile de forma deosebita, cu culori impresionante, parfumate in cazul unor specii. Florile sunt utilizate in Hawaii pentru confectionarea ghirlandelor traditionale Lei, utilizate in numeroase ceremonii, semnificand afectiunea, dragostea, si inmanate in general in momente importante, sau in cazul sosirii/plecarii unui vizitator.

Comanda online plumeria la cel mai bun pret!

Parfumul deosebit si intens, alaturi de capacitatea de inflorire masiva si repetata, cu incepere din primavara pana toamna tarziu, intr-o paleta cromatica spectaculoasa ce variaza de la alb, galben, roz si rosu, chiar cu degradeuri ce traverseaza toate aceste culori pentru o singura floare, aduna un numar mare de pasionati crescatori ce isi dedica timpul speciilor acestui gen.

Din punct de vedere al cerintelor de cultivare cu succes, sunt cateva aspecte importante de care trebuie sa se tina cont cand se doreste mentinerea speciilor de Plumeria si implicit, obtinerea de infloriri succesive. Un criteriu important este oferirea unui substrat adecvat, reprezentat de soluri usor acidice cu drenaj bun, ce sugereaza utilizarea de substrate cu amendamente de turba fermentata, muschi sphagnum si perlit, la care se va adauga in mod curent nisip, cel putin in proportie de 10% din compozitia totala. Din punct de vedere al necesitatilor fata de intensitatea radiatiei luminoase, este important ca speciile genului Plumeria sa beneficieze de minim 6 ore de lumina solara directa zilnic.

Plumeria contine specii tolerante la concentratia de sare din sol, si indiferente fata de intensitatea vantului, insa nu sunt rezistente la temperature scazute, recomandandu-se mutarea exemplarelor la interior in perioadele reci.

Irigarile trebuie sa fie abundente si frecvente, fara insa a permite stagnarea apei, ce poate duce frecvent, mai ales cand e asociata cu temperaturile scazute, la putreziri ale radacinilor. Anterior administrarii unei noi irigari, se va permite substratului sa se usuce. Fertilizarile se vor administra la interval de 2 – 3 saptamani pe perioada intregului sezon de crestere. Dupa jumatatea toamnei frecventa irigarii va scadea, urmand sa se revina la schema normala de udare odata cu venirea primaverii. Formula de fertilizare recomandata, in special pentru inflorire, este de 10 – 30 – 10, intrucat excesul de azot va produce dezvoltarea in exces a frunzisului si diminuarea infloririi.

Se pot efectua tunderi, in functie de necesitati, pentru a mentine portul si aspectul dorit, acestea fiind efectuate fie iarna tarziu, fie primavara devreme, anterior dezvoltarii de cresteri noi, evitand insa interventiile drastice, intrucat acestea pot diminua succesul infloririi.

Reproducerea speciei se poate realiza fie prin seminte, fie prin butasi, aceasta metoda fiind cea mai eficienta. Prelevarea se recomanda sa se faca primavara, butasii fiind introdusi in substrat cel putin 5 cm si udati abundent.