Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Denumit de Louis – Marie Aubert Du Petit - Thouars in 1822, si apartinand tribului Dendrobieae, genul Bulbophyllum isi trage numele din greaca veche, din cuvintele bulbos, insemnand bulb, si phyllon, insemnand frunza. Speciile genului Bulbophyllum sunt strans inrudite cu cele ale genului Cirrhopetalum, si impreuna sunt considerate genurile de orhidee cu cele mai multe specii. Taxonomic, se cunosc cel putin 25 genuri inrudite, cele mai comune fiind Cirrhopetalum, Ione, Mastigion, Megaclinium, Rhytionanthos si Trias.

Cu plante de talie in general redusa pana la medie, desi unele specii pot depasi usor lungimi de peste un metru, speciile genului Bulbophyllum prezinta un port repent (tarator), cu crestere simpodiala, pseudobulbi remarcabili ca dimensiuni in comparatie cu dimensiunile florilor si ale frunzelor, care au textura carnoasa, cerata, coriacee, purtand in general una, si mai putin frecvent doua frunze inserate apical.

Oferta completa de Bulbophyllum este disponibila aici (link).

Forma florilor este extrem de variabila, cu dimensiuni variind de la 2 mm la 400 mm. O caracteristica comuna este prezenta unui labelum articulat, cu rol in polenizare, unde practic labelumul este folosit ca o parghie, catapultand polenizatorii, de obieci muste de dimensiuni reduse in directia poliniilor si a suprafetei stigmale. Florile au in general durata de viata redusa, de 5 – 7 zile, insa compenseaza acest aspect prin infloriri repetate. Unele specii si unii hibrizi au flori parfumate, desi parfumul acestora nu este intotdeauna placut, uneori amintind de mirosul de branza veche.

In prezent se considera ca genul Bulbophyllum include peste 2000 specii predominant tropicale si subtropicale, cu unele specii prezente inclusiv in climate temperate. Peste 25 specii sunt prezente in America de Sud si Centrala, pana in zona Caraibelor, iar majoritatea se regasesc in Africa ecuatoriala, Madagascar, Asia, de la poalele muntilor Himalaya pana in Indonezia, Vietnam, Cambodia, Malaysia, Philipine, Java, Borneo, Sumatra, Sulawesi, Noua Guinee, Australia si Noua Zeelanda. Noua Guinee este considerata centrul de origine al speciei, pe aceasta insula regasinduse peste 600 specii.

Majoritatea speciilor genului Bulbophyllum prefera climate calde, cu temperaturi hibernale care sa nu scada sub 15 ℃  , iar temperaturile diurne din anotimpul cald se vor inscrie in intervalul 23 – 27 ℃  . O buna ventilatie este esentiala si necesara cultivarii cu success a speciilor genului Bulbophyllum.

Orhideele Bulbophyllum si Cirrhopetalum sunt iubitoare de lumina, nu neaparat intensa, fiind necesara umbrirea usoara a plantelor si protejarea fata de razele directe ale soarelui in anotimpul estival. In general valorile radiatiei luminoase se vor inscrie in intervalul de 20000 – 35000 lux, aceste valori favorizand categoric infloririle abundente.

Umiditatea atmosferica necesara cultivarii este medie, cu valori in jurul a 60%, caracteristica comuna cultivarii in conditii de apartament. Irigarile vor fi frecvente, intrucat atat plantele montate pe plachete cat si cele plantate in ghivece prefera apa in abundenta, intr-o masura mai ridicata decat majoritatea celorlalte genuri de orhidee. Daca de regula se recomanda sa nu se irige, in cazul in care exista dubii, speciile genului Bulbophyllum sunt exceptia de la aceasta regula in cresterea orhideelor.

Fertilizarile se vor efectua regulat, la fiecare irigare, saptamanal, insa vor fi sistate timp de o luna, in perioada rece.

Speciile genului Bulbophyllum prefera monturi minimale, fie pe plachete de pluta sau scoarta, fie in ghivece, cu scoarta de dimensiuni mici spre medii, muschi sphagnum, perlit, carbune, bucati de fibra de cocos sau compost. Se pot diviza si transplanta de preferinta cand se remarca cresterea exagerata a plantelor in afara ghivecelor.

Oferta completa de Bulbophyllum este disponibila aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook


You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.