Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya si alte plante exotice

Specie unica a genului Christensonia, ulterior inclusa in genul Vanda, Christensonia vietnamica a fost initial descoperita de bortanistul ceh Jiri Haager in cursul unei expeditii intreprinse in sudul Vietnamului. Genul Christensonia a fost creat in anul 1993 si denumit in cinstea lui Eric Christenson, pentru contributiile aduse in cercetarea speciilor de vandaceae din subtribul Aeridinae. Specia Christensonia vietnamica impartaseste caracteristici comune atat cu speciile genului Aerides cat si cu cele ale genului Rhynchostylis. Sinonimul acceptat pentru aceasta specie este Vanda vietnamica (Haager) L.M.Gardiner 2012

Christensonia vietnamica populeaza zone joase, la altitudini de la 100 la 700 m din sudul Vietnamului, in paduri de arbori cu frunze cazatoare si zone de silvostepa, cu climat cald.

Vanda vietnamica poate fi achizitionata aici (link).

Specie cu crestere monopodiala, prezinta o tulpina acoperita cu teci imbricate formate de baza frunzelor semiterete, cu dispozitie alterna si consistenta dura, carnoasa. Infloreste in timpul verii, pe tije axilare, scurte, de aproximativ 7 cm. Florile au dimensiuni medii, de aproximativ 3,2 cm diametru, fiind discret parfumate, cu note citrice sau fructate.

Christensonia vietnamica - o poti achizitiona de aici!

Din punct de vedere al conditiilor de crestere, se va apropia mult de cele propice pentru genul Phalaenopsis, cu intensitatea radiatiei luminoase de 15000 – 20000 lux, si o umiditate relativa de 65 – 80 %, cu valori mai ridicate (80%) in cazul cultivarii pe plachete, sau mai joase (65%) pentru cultivarea in ghivece. Mediul de cultura ideal este montura pe plachete de scoarta sau pluta.

Fiind o specie moderat termofila, se vor prefera temperaturi de 22 – 28 ℃   pentru valorile diurne si 16 – 20 ℃ pentru cele nocturne.

In mod normal, irigarile se vor realiza la interval de 5 – 7 zile sau mai frecvent, de preferat prin scufundare, permitand insa substratului sa se usuce intre doua udari succesive. In cazul cultivarii in ghiveci, modul ideal de administrare a apei este atunci cand se observa ca radacinile isi pierd culoarea verde si devin sidefii.

Fertilizarea  se va realiza pe tot parcursul anului, la interval de 2 saptamani, cu fertilizanti echilibrati, cu o formula NPK de tip 30 – 30 – 30, la 25 – 50% din dozajul recomandat de producator. Se recomanda fertilizarile mai diluate si mai frecvente.

Vanda vietnamica poate fi achizitionata aici (link).

Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

You’ve successfully subscribed to Ingrijirea plantelor - tips & tricks orhidee, hoya, plante exotice
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.